• Головна
  • Новини
  • Львівська опера презентувала сучасну постановку опер Бортнянського

14.09.2021, 16:43

Львівська опера презентувала сучасну постановку опер Бортнянського

Боксерські груші, антисептики та чарівний світ насолоди: вперше на сцені Львівської національної опери і в репертуарі національних оперних театрів всієї України відбулася сучасна прем’єра опер «Сокіл» і «Алкід» українського композитора Дмитра Бортнянського.

Цього року виповнюється 270 років з дня народження українського композитора, сучасника В. А. Моцарта, і це єдина оперна постановка в Україні, яка приурочена до ювілейної дати та пропагує творчість Бортнянського, якого і надалі часто помилково вважають російським митцем. Постановка реалізована за підтримки Українського культурного фонду.

Постановка класичних опер «Сокіл» і «Алкід» була втілена надзвичайно актуально – сценографія вистави переносила глядачів у покинутий будинок, а згодом у вітальню-боксерський зал. У таких декораціях розгорталася любовна історія Федеріго і Ельвіри, які не помічали кохання, через «карантин» власних почуттів, і лише жертовність об’єднала їхні серця. У цій історії з комічними елементами присутні реалії нашого сьогодення – антисептики, маски, лікарські костюми, які є символом нашої психологічної ізоляції на власних проблемах, і не можливість «відкрити очі» і побачити щирі почуття оточуючих. Натомість опера «Алкід», яка відбувається у тому ж просторі – це адаптація давньогрецького міфу про юного Геракла, який як молодий юнак має обрати свій шлях у житті – насолоди чи героїчних вчинків, у світ яких запрошують його богині – чуттєва Едоніда, яка з’являється «з лона» сцени і Аретея – одягнена у військовий стрій. Сценографія доповнюється рухомими елементами, відеопроекцією. Яскравими є сцени за участі хору та балету Львівської національної опери.    

Сучасна постановка опер Д. Бортнянського «Сокіл» і «Алкід» була здійснена міжнародною командою постановників – німецьким режисером Андреасом Вайріхом, сценографкою і дизайнеркою костюмів Анною Шеттль, хореографом з Італії Марчелло Алджері, хормейстером Львівської опери Вадимом Яценком та художником світла Олександром Мезенцевим. Диригентка-постановниця вистави – всесвітньо відома українська диригентка Оксана Линів, і за її словами – це один із найважливішим моментів у житті, адже це перша постановка диригентки у Львівській опері, звідки вони починала свій творчий шлях ще студенткою, працюючи тут суфлером й асистентом диригента. Також диригентка зазначила, що поставити опери Бортнянського на сцені українського оперного театру мріяла не один десяток років: «Я вважаю, що для нас є дуже важливо, дійсно справою національної честі, в такий великий ювілей композитора повернення його творчості на сцену національного театру, щоби якнайбільше людей – не тільки українців, але й гостей Львова, змогли з нею познайомитися. Я дуже щаслива працювати з таким сильним складом молодих вокалістів і в парі з німецьким режисером Андреасом Вайріхом, з таким підходом до цієї постановки ця опера, ця прем’єра отримає ще вищий, і ще більший міжнародний акцент».

Прем’єрний показ опер «Сокіл» і «Алкід» відвідали театральні і музичні критики України та Німеччини, представники влади, бізнесу, митці. На виставу завітав Міністр культури та інформаційної політики України Олександр Ткаченко, та залишив вражений відгук на своїй сторінці у Facebook: «Досі під враженням від прем'єрного показу театральних постановок опер Дмитра Бортнянського «Сокіл» та «Алкід» у Львівській опері. Сучасна, провокуюча та якісна. Надзвичайно якісна. Відверто і без долі сумніву окличу її постановкою європейського рівня. Василь Вовкун – респект за сміливість! Круто і браво. За вокал, костюми, режисуру, освітлення, декорації, хореографію, музику Бортнянського у виконанні оркестру на чолі з неперевершеною Оксаною Линів. Після співпраці, впевнений, запрошені з Німеччини режисер-постановник Андреас Вайріх та художниця-постановник Анна Шеттль стануть амбасадорами української опери за кордоном. Усі без виключень на сцені кайфували. І нам, глядачам у залі, цей драйв та емоції теж передались. Постановки опер транслювались онлайн. Тож з вашого боку буде злочином їх не переглянути. А ще краще – їдьте до Львову та побачте наживо».

Одна з прем’єрних вистав 12 вересня транслювалася онлайн для усього світу. А переглянути виставу наживо можна 16, 17 вересня та 20 і 21 жовтня.

Окрім прем’єри опер, до 270-річного ювілею Дмитра Бортнянського Львівська опера презентувала цикл подій, що різносторонньо відкривали творчість українського композитора – це концерти хорової та клавірної музики (за участі камерного хору Львівської опери, диригент – Вадим Яценко, та клавесиністки Ольги Шадріної-Личак), лекції музикознавиць, дослідниць творчості Бортнянського Лідії Корній та Любові Кияновської, зустріч з постановниками та виконавцями опер, й відкриття виставки фотомитця Сергія Горобця на першому балконі театру. Записи усіх подій невдовзі можна буде побачити на YouTube та Facebook сторінках театру.  

  • Обговорення

    Завантаження плагіну facebook...

    ТОП

    ФОТО

    Відео

    У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

    Коментар

    Блоги

    Мирослав Дністрянський

    СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

    Михайло Цимбалюк

    Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

    Василь Чорний

    Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

    Підпишіться на WestNews.info у Facebook: