• Головна
  • Новини
  • 10 фактів про 121-ий театральний сезон Львівської національної опери

07.07.2021, 14:21

10 фактів про 121-ий театральний сезон Львівської національної опери

У неділю, 4 липня, Львівська національна опера завершила театральний сезон 2020/2021, який тричі переривався на карантин. Однак поміж тим провели грандіозні події, що увійдуть в історію театру. Серед них – святкування 120-річчя опери.

Про це розповіли в пресслужбі Львівської ОДА.

Новий 122-ий сезон розпочнеться 12 серпня виставою феєрії «Коли цвіте папороть» Є. Станковича. Колектив театру вже готує особливий сюрприз до Дня Незалежності України. Наступний рік стане для театру особливим, адже у 2022 році відбудеться на міжнародному рівні святкування 150-річчя Соломії Крушельницької.

1. Цикл концертів «Львів Опера Гала»

Цикл «Львів Опера Гала» складається з різних нових концертних програм, серед яких «Оперні хіти», «Концерт української музики», «Верді-гала», «Моцарт-гала», «Пуччіні-гала», «Балет-гала». Ексклюзивно для цього в оформленні сцени використали декорації до вистав, створені видатним українським художником Євгеном Лисиком, який працював у Львівській опері впродовж 1960-1990 рр.

2. Відновлення балету «Створення світу» з декораціями Євгена Лисика

Прем'єрою Львівської опери у 121-му театральному сезоні став балет «Створення світу» А. Петрова. Новітню прем‘єру балету колектив Львівської національної опери присвятив 90-літтю з дня народження художника-сценографа Євгена Лисика (1930-1991). До речі, його оригінальні декорації належать до Золотого фонду театру.

3. 120 років з дня відкриття Львівської національної опери

Торік 4 жовтня Урочистою академією та святковим Гранд-концертом Львівська національна опера відзначила 120-річчя з дня відкриття.

4. Вперше в історії театру – прем’єра опери «Турандот» Дж. Пуччіні

Грандіозні декорації, костюми, колоритна музика й атмосфера Стародавнього Китаю: 26 листопада на сцені Львівської національної опери відбулася прем’єра опери «Турандот» Дж. Пуччіні. Цю оперу поставили вперше за 120-річну історію Львівської національної опери і присвятили її ювілею театру. До постановників залучили міжнародну команду митців із п’яти країн світу на чолі із відомим польським режисером Міхалом Знанецьким.

5. Соціальні ініціативи та присвята прем’єри лікарям

Прем’єру опери «Турандот» Дж. Пуччіні у театрі присвятили медичним працівникам, започаткувавши соціальну ініціативу #Дякуємо_лікарю. Близько 150 лікарів запросили на перші прем’єрні вистави. #Дякуємо_лікарю, промо-відео.

6. «Тоска» та «Баядерка» - довгоочікувані відновлення вистав наприкінці сезону

Наприкінці театрального сезону Львівська національна опера відновила в репертуарі театру дві вистави – опери «Тоска» Дж. Пуччіні та балету «Баядерка» Л. Мінкуса. Це пов’язано з якісним оновленням артистичного складу, тож серед виконавців – молоді артисти, не лише відомі в Україні, але й ті, що успішно виступають на світових сценах.  

7. Відеозапис вистав та їх трансляція у вільному доступі

Пандемія і закриття театрів спонукало колектив опери здійснити низку відеозаписів вистав. Так, створили відео версії опер «Дон Жуан» В. А. Моцарта та «Лис Микита» І. Небесного, прем’єри яких відбулися у Львівській національній опері у 2018 та 2020 рр. Запис опер був здійснений за підтримки Українського культурного фонду та з ініціативи ГО «Культурне місто», а переглянути вистави можна у вільному доступі на YouTube каналі театру. 

8. Високі державні відзнаки працівників театру

За сезон 2020/2021 високими державними нагородами за творчий особистий внесок на високий рівень професійної майстерності відзначили чи не найбільшу кількість працівників Львівської національної опери за період Незалежності України. Вручили низку подяк від Міністерства культури та інформаційної політики, а також подяки та цінні подарунки від Прем’єр-Міністра України, почесні грамоти Верховної Ради України.

9. Опера «Лис Микита» – номінант на Національну премію України імені Т. Шевченка

Опера Івана Небесного «Лис Микита» у постановці Львівської національної опери увійшла до фінального туру у номінації «Театральне мистецтво» на здобуття найвищої державної нагороди – Національної премії України імені Тараса Шевченка 2021 року. Номіновані були її постановники – режисер Василь Вовкун, композитор Іван Небесний, художниця костюмів Ганна Іпатьєва. Також вистава увійшла до лонглисту Всеукраїнського фестивалю-премії «ГРА» у номінації «За найкращу музичну виставу у жанрі опери/оперети/мюзиклу», переможці якої будуть оголошені наприкінці 2021 року.     

10. 121-ий театральний сезон у цифрах

Упродовж театрального сезону на основній сцені театру відбулося 145 вистав. Кількість відвідувачів вистав поточного репертуару склала майже 40 тисяч осіб. За сезон до команди театру долучилися 150 працівників.

  • Обговорення

    Завантаження плагіну facebook...

    ТОП

    ФОТО

    Відео

    У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

    Коментар

    Блоги

    Мирослав Дністрянський

    СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

    Михайло Цимбалюк

    Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

    Василь Чорний

    Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

    Підпишіться на WestNews.info у Facebook: