18.05.2024, 16:12

Як планувати вагітність?

Як правило, планувати поповнення в сім'ї пара починає за рік- два до появи дитини на світ, проте чи достатньо цього терміну? Спосіб життя і звички, яких ви дотримуєтеся зараз, можуть вплинути на зачаття, вагітність і здоров'я малюка в перспективі. З чого слід почати і що потрібно знати вже зараз?

Лікарі сходяться на думці: оптимальний вік для першої вагітності – 20-29 років, а після 30-35 років настає гарний час для другої вагітності. Така офіційна думка, проте, вікові кордони сьогодні є досить умовними. При високому рівні сучасної медицини жінка може благополучно виносити і народити дитину і в 40 років, і навіть пізніше, хоча контроль з боку лікаря буде посилений і важливо, щоб був дотриманий перелік послуг по веденню вагітності.

З психологічної точки зору, одна з головних складностей пізньої вагітності – бажання майбутньої мами зробити це час і пологи ідеальними. Але добрими намірами вона заганяє себе у справжній стрес: постійне хвилювання, перевантаження на численних заняттях, страхи, перебудова нового режиму життя йдуть на користь дитині. Завчасне планування вагітності допоможе вам уникнути складнощів при виношуванні малюка в будь-якому віці, заздалегідь скоригувати свій спосіб життя та запобігти можливим ускладненням на фоні пологів.

Почати вживати вітамінно-мінеральні комплекси

Один із ключових вітамінів, який має надходити в організм жінки регулярно і особливо в період планування вагітності – фолієва кислота. При її нестачі в момент формування плода значно підвищується ризик дефектів нервової трубки у дитини, яка формується протягом 28 днів після зачаття. Крім того, при нестачі фолієвої кислоти можуть розвиватися інші вади розвитку, зростає ризик невиношування та переривання вагітності. Зрозуміло, важлива не лише фолієва кислота, а й цілий комплекс супутніх вітамінів.

Доведено, що захисні властивості фолієвої кислоти краще проявляються у комбінації з іншими вітамінами: групи В, С, РР. Доведено, що захисні властивості фолієвої кислоти краще проявляються у комбінації з іншими вітамінами: гр. У, З, PP3. Не можна недооцінювати роль вітамінів А, С, Е, D, а також кальцію, магнію, цинку та багатьох інших мікроелементів. Не секрет, що під час вагітності організм повинен виробляти більше крові, ніж зазвичай: частина її витрачається формування плаценти, частина – передається дитині.

Виявляється, малорухливість, незбалансоване харчування та стреси погано позначаються на фертильності жінки. Почати вести здоровий спосіб життя слід якомога раніше, адже інакше вагітність може зовсім не наступити. Для того, щоб продовжити репродуктивний період, приділіть увагу своєму раціону, вживайте вітамінні комплекси, намагайтеся більше часу проводити на свіжому повітрі, відпочивайте активно, виключіть куріння та скоротите вживання алкоголю. Сон – не менш важлива складова здорового способу життя.

За підрахунками лікарів, людина має спати не менше ніж 7 і, бажано, не більше 9 годин на добу. При цьому не так важливо, коли ви засинаєте і встаєте на ноги - просто робіть це в один і той же час. Виробляти правила розпорядку дня потрібно почати до наступу вагітність, щоб у непростий період організм не відчував додаткового стресу при звиканні до них, а приймав їх з легкістю, на рівні біоритмів. Перед тим, як вирушити в ліжко, робіть свій ритуал: прийняти ванну, випити склянку молока, почистити зуби. Згодом ви почнете позіхати вже під час виконання цих дій. Режим для організму дорівнює спокою та стабільності, а це найкращі умови для зачаття потомства.

Обговорення

Завантаження плагіну facebook...

ТОП

ФОТО

Відео

На кордоні з Угорщиною затримали мікроавтобус, у якому 17 чоловіків

Коментар

Блоги

Василь Чорний

Громади Волині в умовах воєнного стану

Мирослав Дністрянський

ПРО МОВУ НАУКИ Й УКРАЇНСЬКІ НАУКОВІ ВИДАННЯ

Василь Чорний

Студентам Львівського та Чернівецького університетів розповіли про роботу присяжних

Підпишіться на WestNews.info у Facebook: