• Головна
  • Новини
  • В\о №126 (Львівщина): Поки б’ються за Стрий, виграватиме Жидачівщина

13.07.2019, 08:08

В\о №126 (Львівщина): Поки б’ються за Стрий, виграватиме Жидачівщина

Завершуємо публікувати повні офіційні списки кандидатів у народні депутати на дострокових виборах-2019 на Львівщині. Цього разу – про в\о 126.

За даними ЦВК наше видання склало повний перелік усіх кандидатів у народні депутати Верховної Ради на дострокових виборах-2019 на Львівщині. З огляду на їх кількість, публікуємо їх частинами. У попередніх публікаціях ми оприлюднили перелік усіх 49 кандидатів від м. Львова та округів №119 (Бродівський, Буський, Радехівський райони, частина Кам’янка-Бузького району), №120 (Городоцький, Мостиський, частина Самбірського району), №121 (міста Борислав, Дрогобич, Трускавець, Дрогобицький район),  

№122 (Жовківський та Яворівський райони), №123 (Новий Розділ, Золочівський, Миколаївський, Перемишлянський райони), №124  (місто Червоноград, Сокальський район, частина Кам’янка-Бузького району), №125  (місто Самбір, Сколівський, Старосамбірський, Турківський райони, частина Самбірського району (виборчі дільниці № 461137 – 461139).

Отже, на черзі – округ №126  (Львівська область)

Центр виборчого округу: місто Стрий
Опис меж виборчого округу: міста Моршин, Стрий, Жидачівський, Стрийський райони

Кількість зареєстрованих кандидатів у депутати 13

Кількість кандидатів у депутати, реєстрацію яких скасовано до дня виборів  0

Кількість кандидатів у депутати, які беруть участь у балотуванні,

у тому числі висунутих: 13

   партіями  6

   шляхом самовисування 7


Гаврон Володимир Іванович, партія «Голос»

народився 12 квiтня 1977 року в місті Жидачів Львівської області, громадянин України, протягом останніх п’яти років проживає на території України, освіта вища, менеджер, фізична особа – підприємець, безпартійний, проживає в місті Жидачів Жидачівського району Львівської області, судимість відсутня, суб’єкт висування – Політична Партія "ГОЛОС".

Гергерт Андрій Валерійович, партія Всеукраїнське об’єднання "Свобода"

народився 22 травня 1978 року в місті Миколаїв Львівської області, громадянин України, протягом останніх п’яти років проживає на території України, освіта вища, тимчасово не працює, член політичної партії Всеукраїнське об’єднання "Свобода", проживає в селі Ілів Миколаївського району Львівської області, судимість відсутня, суб’єкт висування – політична партія Всеукраїнське об’єднання "Свобода".

Гірник Євгеній Володимирович, самовисування

народився 12 серпня 1986 року в селі Нижня Стинава Стрийського району Львівської області, громадянин України, протягом останніх п’яти років проживає на території України, освіта вища, комерційний директор ФОП Гірник В.Є., фізична особа – підприємець, безпартійний, проживає в місті Києві, судимість відсутня, самовисування

Загородний Василь Іванович, самовисування

народився 13 квiтня 1980 року в селі Старі Петликівці Бучацького району Тернопільської області, громадянин України, протягом останніх п’яти років проживає на території України, освіта професійно-технічна, директор СВК "Агровиріб", член Аграрної партії України, проживає в селі Загірне Стрийського району Львівської області, судимість відсутня, самовисування.

Калин Мар’ян Миронович, партія "Народний Рух України"

народився 3 листопада 1974 року в селі Монастирець Жидачівського району Львівської області, громадянин України, протягом останніх п’яти років проживає на території України, освіта вища, заступник голови, Львівська обласна організація профспілки працівників освіти і науки України, член Політичної партії "Народний Рух України", проживає в місті Львові, судимість відсутня, суб’єкт висування – Політична партія "Народний Рух України".

Канівець Олег Леонідович, партія "Громадянська позиція

народився 3 червня 1963 року в селі Нежухів Стрийського району Львівської області, громадянин України, протягом останніх п’яти років проживає на території України, освіта вища, голова Благодійного фонду "Добре серце", член політичної партії "Громадянська позиція", проживає в місті Києві, судимість відсутня, суб’єкт висування – політична партія "Громадянська позиція

Карпінська Ірина Ярославівна, Українська партія

народилася 1 червня 1984 року в місті Моршин Львівської області, громадянка України, протягом останніх п’яти років проживає на території України, освіта вища, головний спеціаліст відділу моніторингу проектів державних інвестицій та МТД департаменту державних інвестиційних проектів та підтримки розвитку, Міністерство економічного розвитку і торгівлі України, член Української партії, проживає в місті Стрий Львівської області, судимість відсутня, суб’єкт висування – Українська партія.

Кіт Андрій Богданович, самовисування

народився 2 листопада 1971 року в місті Львові, громадянин України, протягом останніх п’яти років проживає на території України, освіта вища, народний депутат України, безпартійний, проживає в селі Ясенівці Золочівського району Львівської області, судимість відсутня, самовисування.

Кулак Володимир Антонович, самовисування

народився 21 травня 1974 року в селі Дубравка Жидачівського району Львівської області, громадянин України, протягом останніх п’яти років проживає на території України, освіта вища, радник голови Тернопільської ОДА, безпартійний, проживає в місті Тернополі, судимість відсутня, самовисування.

Кушина Ростислав Ігорович, самовисування

народився 27 сiчня 1987 року в місті Моршин Львівської області, громадянин України, протягом останніх п’яти років проживає на території України, освіта вища, фізична особа – підприємець, безпартійний, проживає в місті Моршин Львівської області, судимість відсутня, самовисування.

Наконечний Володимир Михайлович, партія «Слуга народу»

народився 18 травня 1982 року в місті Трускавець Львівської області, громадянин України, протягом останніх п’яти років проживає на території України, освіта вища, доцент, заступник завідувача кафедри міжнародних відносин факультету міжнародних відносин, Київський національний університет культури і мистецтв, безпартійний, проживає в місті Трускавець Львівської області, судимість відсутня, суб’єкт висування – ПОЛІТИЧНА ПАРТІЯ "СЛУГА НАРОДУ".

Турко Олег Мирославович, самовисування

народився 25 березня 1967 року в селищі Івано-Франкове Яворівського району Львівської області, громадянин України, протягом останніх п’яти років проживає на території України, освіта вища, тимчасово не працює, безпартійний, проживає в смт Івано-Франкове Яворівського району Львівської області, судимість відсутня, самовисування.

Филик Олег Зеновійович, самовисування

народився 13 листопада 1979 року в місті Стрий Львівської області, громадянин України, протягом останніх п’яти років проживає на території України, освіта вища, юрисконсульт, ТРК "Лан" у формі ТОВ, безпартійний, проживає в місті Стрий Львівської області, судимість відсутня, самовисування.

Депутат Стрийської міської ради від політичної партії “Народний контроль”.  Засновник та редактор часопису “Право на правду”. У 2015 році кандидував до Львівської обласної ради у списку партії “Народний контроль” під №24.

Кілька суб’єктивних штрихів до портрета округу

Головна проблема цього округу – стрияни давно не перемагають, тому що висувають одразу кілька потужних кандидатів, дроблять свої голоси, а в результаті перемогу святкує той, хто основу ставку зробив на Жидачівщину…  

Двобій нардепів, комбат Яроша і журналіст із роялем в кущах

Як прогнозує місцевий політикум, основна «рубка» йтиме між двома кандидатами: чинним «володарем округу» А.Котом та колишнім нардепом від округу Олегом Канівцем, нині висуванцем «Громадянської позиції», а на президентських виборах-2014 та 2019 – керівником виборчого штабу А. Гриценка.

Утім, серйозну конкуренцію їм може скласти й висуванець об’єднаних під прапором «Свободи» націоналістів Андрій Гергерт (бойове псевдо «Червень»). У минулому – член  політичної партії “Правий сектор”, заступник Командира Української добровольчої армії, командир 8-го окремого батальйону «Аратта» УДА,  у 2014 році вже балотувався до ВРУ як самовисуванець, але тоді поступився нині чинному власнику мандата. Нині ж, заручившись підтримкою об’єднаних націоналістів і маючи добрий імідж як комбат добровольців і учасник АТО, що згодом активну допомагав  обласній комісії з надання статусу учасника бойових дій відновлювати справедливість щодо побратимів, має значно вищі шанси.

Певні преференції у Стрию матиме і Олег Филик – формально самовисуванець,  журналіст-інтелектуал  популярної у Стрию ТРК "Лан", власник якої є відомий у районі й області підприємець Зіновій Карпінський – екс-депутат Львівської обласної ради, власник і гендиректор компанії віконного заводу «Екран», будівельної компанії ТОВ «Екранбуд», ТОВ «Магістраль» , ПП “Механіка К” та родинного Благодійного фонду, задля перемоги якого у 2015 році на виборах міського голови один з найбагатших львів’ян, власник «ОККО» Віталій Антонов готовий був перереєструвати свою фірму у Стрию , що принесло б у міський бюджет додатково близько 60 млн грн в рік. Зауважу, за даними системи YouControl, З.Карпінський є засновником та беніфіціаром  загалом 21 підприємства та безпосереднім керівником 7 із них. Із такими «янголом на плечі» та «пільговою», якщо не безкоштовною медіа-підтримкою, він може зібрати голоси чималого відсотка краян

Та повернімося докладніше до кандидатур лідерів-нардепів. Із 56-річним екс-«володарем округу» Олегом Канівцем ситуація як простіша, так і зрозуміліша: уродженець Стрийщини, який на позачергових виборах до ВРУ 2014 року йшов під №10 списку партії “Громадянська позиція”, яка тоді не пройшла до Парламенту, вмотивований не менше за нинішнього власника мандату від округу як вищезгаданою поразкою, так і тим, що свого часу, у 2012 році, будучи обраний народним депутатом у 126-му окрузі від ВО “Батьківщина”, покинув фракцію і партію вже за кілька місяців, зробивши ставку на А.Гриценка. І відтоді зазнавав із цією партією лише поразок – раз на парламентських виборах, і двічі як керівник виборчого штабу на президентських. Притім, що ще до Помаранчевої революції, у 2002 – 2006 рр. у Львівській обласній раді був не лише керівником фракцій спершу “Нашої України”, а згодом “Батьківщини”, а й одним із творців першої у ті роки демократичної опозиції, хай і на регіональному рівні.

Щодо його опонента, чинного обранця від округу А.Кота, усе складніше. Каденція, що завершується, була його першою вагомою у політиці, раніше йому краще вдавався бізнес. Тож і в Раді, де Рухи «Чесно» та Опора, не загортаючи у папірці, називають його «кнопкодавом», зосередився не так на пленарних засіданнях, де голосує лише у 44% випадків, скільки на роботі у комітеті з питань аграрної політики та земельних відносин, в якому, втім, йому теж закидають «конфлікт інтересів».    

Цинічно, зате прагматично

Проте балотуватиметься в цьому крузі він вже втретє. Бо обраний у 2014 році від БПП у цьому окрузі, на попередніх виборах 2012 року, коли балотувався від партії “УДАР” як член цієї партії, програв тому ж О.Канівцю. Ще раніше, у 2010 році був обраний депутатом Львівської обласної ради як член партії Сергія Тігіпка “Сильна Україна” за 28 округом (Ходорівський район).

З 2003 до 2014 року обіймав керівні посади у приватних та державних аграрних підприємствах. До того обіймав керівні посади у комерційних підприємствах, у 1995-2001 роках був консультантом Міжнародної фінансової корпорації (відділення Світового банку) з питань реструктуризації підприємств.

Тим часом, його дружина, Марія Кіт має частку в статутному фонді ТОВ «Галич екофрукт» (вирощування ягід, горіхів, інших плодових дерев і чагарників), ТОВ «Любинецький млин» (виробництво продуктів борошномельно-круп'яної промисловості), ТОВ «Підгорецьке молочко» (посередницька діяльність з торгівлі іншими товарами), ТОВ «Сади Галичини» (складське господарство). До слова, фізично фірми розташовані у Жидачеві і Бродівському (село Підгірці) районах Львівської області. А власником ПП «Лугове», де на час обрання А.Кіт був заступником директора, тим часом є Богдан Кіт, батько нардепа.

Тож як народний депутат-мажоритарник, дбає майже виключно про Жидачівський район (де базується родинний бізнес), розуміючи, що той є визначальним в окрузі: якщо він переможе у Жидачеві, то переможе й на окрузі в цілому (Цинічно, зате прагматично й раціонально). Річ у тому, що, за звичай, за Стрий б’ються декілька різних потужних кандидатів-депутатів, роздроблюючи голоси стриян, а Жидачів голосує за одного кандидата, якого й виводить в переможці. Тому А.Кіт співпрацює майже з усіма сільськими радам та Ходоровом, а в Стрийському районі майже не з’являється…

Утім, звітувати про «досягнення» попередньої каденції напередодні нових виборів (досі нардеп про це регулярно забував) – не мішки носити. Тут головне – подати усе красиво і модно, з «картінками» і навіть інфографікою. «69 мільйонів 429 тисячі гривень вдалося залучити народному депутату України Андрієві Коту на соціально-економічний розвиток свого округу протягом останніх чотирьох років», - йдеться в оприлюдненому звіті нардепа. «Найбільше коштів, понад 18 мільйонів гривень, було залучено на підтримку шкільної, позашкільної та дошкільної освіти. Вони інвестовані переважно у будівництво, ремонти та оновлення будівель шкіл і дитячих садочків у Стрию, Стрийському та Жидачівському районах»… «У Жидачівському районі серед найбільших проектів – міст, що з’єднує Жидачів і Ходорів. На проект завдяки активності Андрія Кота та громади вдалося залучити 50 мільйонів гривень державного фінансування… Серед інших важливих проектів — будівництво школи у смт Гніздичів, яке вже профінансоване на близько 10 мільйонів гривень, будівництво побутової каналізації у мікрорайоні «Прибережний» Жидачева на загальну суму 1,5 мільйони гривень. Капітальний ремонт міського будинку культури «Папірник» у Жидачеві на загальну суму більше 1,6 мільйонів гривень…»

Звучить красиво, навіть пафосно. Шкода лишень, що найбільші з названих цифр – неправда. А якщо й правдиві – то не «завдяки активності А.Кота». Бо, якби нардеп не полінувався переглянути доступні в інтернеті дані, то довідався б, до прикладу, що лише протягом 2017 року уряд виділив для потреб округу державні субвенції на суму 26 млн. грн. Чи що попередник згаданого у звіті моста у Залісках був визнаний аварійним ще у 2008 році, офіційно закрили його у травні 2017-го, і з того часу вже третій рік люди вимушені добиратись двома автобусами: один їде ДО моста, інший – ВІД… Або що кошторис спорудження нового мосту, який розпочали лише у 2018-му, становить не відзвітованих 50, а 229 мільйонів! І що при цім нині вже екс-голова ЛОДА О.Синютка, контролюючи його будівництво, жодного разу не згадував про допомогу нардепа (Чи не тому у доданій інфографіці згадані письмово 50 мільйонів, основна сума, кудись «випарувалась», а найбільшою натомість названо й намальовано 18 млн?) Ну, а сфотографуватись на будові поруч із головою ЛОДА – не такі вже й «активність» чи «досягнення»…    

Решта кандидатів

Я – не довідкове бюро, а лише журналіст. Аналізую списки, в основному, у вільний час і за рахунок сну. Бо, як і більшість з нас, хочу, щоб цього разу українці вкотре не помилилися з вибором, від якого залежить життя у найближчі п’ять років. А стандартизовані дані, подані ЦВК, інколи взагалі не дають уяви про кандидатів. Можливо, серед них є й справді самородки-діаманти, генії, які виведуть нас нарешті на правильний шлях? Тому розпитую місцевих мешканців й експертів, досліджую розмаїті бази даних, перечитую сотні статей та документів з інтернету. І безперестанку… дивуюсь знайденому.

Для чого, до прикладу, у цьому окрузі балотуються одразу двоє співаків – 52-річний земляк Кузьми Скрябіна (Яворівщина) безробітний і безпартійний Олег Турко, відомий як співак та музикант, екс-учасник та співзасновник гурту «DZIDZIO» (сценічне ім’я «Лесик») та 32-річний  співак й учасник телепроектів на каналі 1+1 Ростислав Кушина? Переплутали сцени?

Чи чому партія «Слуга народу» висуває тут  37-річного Володимира Наконечного, доцента із КНУКіМ Поплавського?

Співчуваю горю 45-річного самовисуванця Володимира Кулика, на момент реєстрації - радника голови Тернопільської ОДА й мешканця Тернополя,  в якого 27 червня 2017 року через неправильний діагноз у Жидачівській районній лікарні помер син… Відтоді батько домагається покарання для винних. Але при чім тут мешканці Стрийщини, Моршина й Жидачівщини?

На чию підтримку сподівається там нині самовисуванець Василь Загородний, який, маючи професійно-технічну освіту, як член Партії регіонів у 2012 році балотувався у цьому ж окрузі до ВРУ від партії Януковича?

Це ж питання адресую висуванці мало кому знаної Української партії 35-річній Ірині Карпінській, головному спеціалісту Міністерства економічного розвитку і торгівлі України. І ще два уточнення, яке, втім, стосується  не лише її: як вона встигає щодня на роботу у Міністерство, живучи у Стрию? І де самотня мати знайшла зайвих 42 тисячі на заставу, якщо у жодній із двох доступних її декларацій як держслужбовця, зокрема у заповненій цьогоріч за 2018 рік, не декларує жодного майна чи коштів (усі графи порожні), лише найдорожче – сина Олександра, єдиного члена її сім’ї?

Чи вартувало Народному Руху України висувати тут львів’янина Мар’яна Калина, якщо у 2015 році на виборах навіть до Львівської обласної ради колись славетна партія не подолала 5 % бар’єру?

З огляду на усе вищесказане підвищуються шанси таки пройти до парламенту у висуванця партії Вакарчука «Голос» Володимира Гаврона – 42-річного уродженця й мешканця Жидачева, менеджера й керівника фракції Української Галицької Партії у Жидачівській районній раді - краєзнавця, керівника напряму реконструкції УПА в товаристві пошуку жертв війни “Пам’ять”.

І, врешті, з огляду на поєднання молодості, двох вищих – економічної та правової – освіт й досвіду роботи у Державному управлінні справами Президента України може несподівано «вистрелити» 32-річний самовисуванець Євгеній Гірник, науковець і водночас комерційний директор родинного бізнесу зі Стрийщини. Якщо, звісно, зуміє донести свої ідеї до мешканців усього округу.

Список упорядкував та проаналізував Юрій НИКОРАК

  • ,
  • ,
  • ,
  • ,
  • Обговорення

    Завантаження плагіну facebook...

    ТОП

    ФОТО

    Відео

    У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

    Коментар

    Блоги

    Мирослав Дністрянський

    СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

    Михайло Цимбалюк

    Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

    Василь Чорний

    Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

    Підпишіться на WestNews.info у Facebook: