• Головна
  • Новини
  • В Інкерманський водозаборі Севастополя вичерпався запас води

05.01.2021, 11:52

В Інкерманський водозаборі Севастополя вичерпався запас води

В Інкермані під Севастополем вимушено припинили водозабір з озера в колишньому вапняковому кар'єрі.

Про це повідомляє кореспондент Крим.Реаліі.

Водозабірні споруди на березі озера демонтували. Частина труб на спуску до озера демонтували і вивезли. Шматок змонтованих водовідних споруд на врізки в основний водовід залишили недоторканим. Місцеві жителі в свята приходили оглядати те, що стало з Інкерманським озером після відбору води.

Воду з водойми в колишньому Інкерманському кар'єрі російська влада почала забирати в кінці листопада 2020 року. Водозабір пропрацював близько місяця, менше очікуваного терміну. На початку грудня російська влада Севастополя повідомили, що за тиждень з озера вдалося викачати близько 80 тисяч кубів води. Раніше повідомляли про намір забрати з озера мільйон кубів.

Жителі Інкерману виступали проти рішення російських властей Севастополя забрати воду з озера в колишньому кар'єрі.

Інкерманський вапняно-черепашковий кар'єр сталінської залізниці почали розробляти в травні 1944 року для видобутку будівельних матеріалів для відновлення народно-господарських об'єктів Криму, в першу чергу Севастополя.

Інкерманський камінь використовували для будівництва будівель в Олександрії і Марселі.

У 1978 році після проведення вибухових робіт кар'єр почав заповнюватися ґрунтовими водами, при цьому пересох джерело Святого Климента, що знаходиться на території Інкерманського печерного Свято-Климентівського монастиря.

Глибина кар'єрного водойми доходить до 60 метрів, площа водного дзеркала близько 23 тисяч квадратних метрів, рівень води завжди постійний. Місцеві жителі називають водойму озером святого Климента, на його берегах відпочивають, купаються, ловлять рибу і раків.

Нагадаємо, що Україна забезпечувала до 85% потреб Криму та Севастополя в прісній воді через Північно-Кримський канал, що з'єднує головне русло Дніпра з островом. Після анексії Криму Росією в 2014 році поставки води на півострів припинили.

Запаси води в Криму поповнюють з водосховищ природного стоку і підземних джерел. За заявами екологів, регулярне використання води з підземних джерел призвело до засолення грунту на півострові.

У 2020 році ситуація з водопостачанням в Севастополі стала критичною. Невелика кількість опадів і малосніжна зима привела до посухи, стверджують кримські вчені.

Наприкінці серпня російська влада Севастополя повідомила, що в Чорноріченському водосховищі, яке забезпечує місто водою, залишилися 22 млн 500 тисяч кубометрів води, що становить приблизно третю частину від загального обсягу.

У жовтні влада оголосила режим підвищеної готовності через дефіцит води, а глава уряду Севастополя Михайло Развожаев повідомив, що води місту вистачить ще на три місяці . Щоб вирішити проблему вододефіциту, влада планує побудувати трубопровід для перекидання води з Кадиковського кар'єра, з озера, що біля гори Гасфорта, а також хоче звести водозабір на річці Бельбек. Уряд Росії вже виділив на ці проекти кілька мільярдів рублів.

Фото - Такий вигляд має озеро в Інкермані тепер, фото зроблене 4 січня цього року

  • Обговорення

    Завантаження плагіну facebook...

    ТОП

    ФОТО

    Відео

    У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

    Коментар

    Блоги

    Мирослав Дністрянський

    СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

    Михайло Цимбалюк

    Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

    Василь Чорний

    Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

    Підпишіться на WestNews.info у Facebook: