• Головна
  • Новини
  • Скандал з Павелком: на президента УАФ чекає перевірка ВРУ

12.11.2019, 08:12

Скандал з Павелком: на президента УАФ чекає перевірка ВРУ

Слідом за серією нових резонансних розслідувань і сюжетів ЗМІ про горезвісний "бізнесі на траві" Павелка явними корупційними схемами ФФУ/УАФ зацікавилися у Верховній Раді.

Про це пише Оbozrevatel.com.

"Зокрема, народний депутат від "Слуги народу" (голова підкомітету в профільному спортивному Комітеті ВР) Георгій Мазурашу зініціював створення Тимчасової слідчої комісії в парламенті з питання використання бюджетних коштів ФФУ/УАФ під час будівництва футбольних міні-полів.

За неофіційною інформацією, ця ініціатива не на жарт стривожила Павелка, який задіяв всі важелі впливу, що в нього залишились, щоб шляхом тиску і кулуарних домовленостей не допустити об'єктивного парламентського розслідування махінацій, про які неодноразово повідомляла преса, громадські організації і джерела в правоохоронних органах.

В результаті Мазурашу формально свою ініціативу відкликав, пояснивши це отриманою інформацією про те, що ФФУ/УАФ безпосередньо не отримувала з бюджету коштів, в тому числі на будівництво майданчиків.

Можливо, депутат не до кінця розібрався в тонкощах цієї афери Павелка, якому в принципі і не потрібно було направляти бюджетні гроші безпосередньо в ФФУ/УАФ. Досить було організувати все так, щоб кошти з державної скарбниці пішли в її дочірню компанію "ФФУ Продакшн", а вже вивести прибуток з неї - справа техніки.

Саму ж схему розкрадання Павелком і його подільниками державного бюджету давно вже в найдрібніших подробицях розібрали в численних розслідуваннях українські та зарубіжні ЗМІ. Коротко вона зводиться ось до чого.

- Виділені УЄФА кошти (за різними оцінками від 5,5 до 8 млн євро), яких вистачило б на зведення сотень футбольних майданчиків, ФФУ витратила на будівництво заводу, який нібито повинен був виробляти штучну траву. Тепер же, за інсайдерською інформацією, Павелко активно намагається продати непрацюючий ангар зі старим обладнанням.

- Свого часу Павелко на посаді глави бюджетного комітету Верховної Ради лобіював виділення з держскарбниці більше як мільярд гривень, в тому числі з місцевих бюджетів, через підконтрольних йому людей, на зведення міні-майданчиків і закупівлю штучної трави у заводу ФФУ.

- При цьому початковий тендер Мінрегіонбуду (який офіційно значився розпорядником коштів) був виписаний так, щоб всі замовлення могла отримувати виключно підконтрольна Павелко фірма "ФФУ Продакшн".

- Разом з цим продукція підприємства ФФУ/УАФ коштувала в півтора-два рази дорожче від зарубіжних аналогів. При цьому частину покриття, за інформацією ЗМІ, "ФФУ Продакшн" оптом закуповувала за кордоном, а потім перепродавали дорожче, нібито як вироблене на своєму заводі.

- В цілому, за різними оцінками, на це шахрайство пішло від 1,2 до 1,4 млрд гривень, причому через порушення тендерних процедур витрати держави (тобто - платників податків) виявилися завищені принаймні на 30%.

Тому інтерес ЗМІ, НАБУ та інших правоохоронних органів, а тепер уже і парламенту до цією скандальною махінацій цілком зрозумілий і абсолютно доречний. Головне - завершити всі розпочаті розслідування до кінця.

Тим більше і Президент Володимир Зеленський, і його партія, яка сформувала більшість у Верховній Раді, всіляко підкреслюють, що боротьба з корупцією є одним з їхніх головних пріоритетів.

До слова, свого часу Павелко стверджував, що абсолютно не боїться ніяких перевірок.

"Велике спасибі за те, що нас перевіряють. Ми - серйозна, велика організація і нас потрібно перевіряти. Я чекаю об'єктивну, законну оцінку нашої діяльності від всіх перерахованих вище органів", - наприклад, заявляв він рік тому (Terrikon.com, 17.11.18 ).

Правда, тоді він був діючим депутатом від правлячої партії і протеже тодішнього глави держави Петра Порошенка. Зараз же, як ми бачимо, його "подяка" не настільки очевидна. Навіть навпаки - він всіляко намагається зірвати створення ТСК у Верховній Раді і дискредитувати розслідування, що ведуться правоохоронними органами.

Хоча, по ідеї, коли б він був би чистий, то мав би бути першим зацікавленим в тому, щоб НАБУ, генеральна прокуратура, національна поліція за допомогою парламентської ТСК зняли всі підозри з нього особисто і ФФУ / УАФ.

У будь-якому разі, всі прекрасно розуміють, що це справа настільки резонансно і настільки сильно шкодить репутації українського футболу, що рано чи пізно буде вирішена належним чином. Суспільство, в якому міцніє і без того колосальний запит на очищення від корупції, просто-напросто не дозволить спустити все на гальма.

У зв'язку з цим не дивно, що в тій же Верховній Раді не збираються відмовлятися від ідеї об'єктивного розслідування зловживань Павелка службовим становищем під час суміщення посад голови бюджетного комітету і президента ФФУ / УАФ.

Збір підписів за створення ТСК з цього питання було відновлено за ініціативою двох інших депутатів фракції "Слуга народу" - Василя Мокана і Анатолія Костюха. Так що, незважаючи на всі зусилля, уникнути парламентської перевірки ФФУ/УАФ і Павелка, навряд чи це вдасться.

А все футбольне співтовариство країни сподівається, що це в свою чергу підштовхне і розслідування правоохоронних органів щодо цієї та інших корупційних махінацій Павелка.

  • Обговорення

    Завантаження плагіну facebook...

    ТОП

    ФОТО

    Відео

    У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

    Коментар

    Блоги

    Мирослав Дністрянський

    СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

    Михайло Цимбалюк

    Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

    Василь Чорний

    Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

    Підпишіться на WestNews.info у Facebook: