22.01.2020, 15:26

Скільки коштують футбольні міністри?

Корупційна діяльність національної футбольної асоціації з недавнього часу стала предметом прискіпливого дослідження тимчасової слідчої комісії, створеної у Верховній Раді України. Після новорічних канікул ТСК відновила роботу і вже збиралась тричі.

«Відбулось чергове засідання, на якому Комісія розглядала отримані на запити народних депутатів матеріали від правоохоронців, державних органів, а також безпосередньо від УАФ і її «дочки» - «ФФУ Продакшн», - повідомив телеканал «112» (112.ua, 17.01) . - Особливу увага ТСК привернула інформація щодо здійснення керівництвом УАФ сумнівних закупівель через компанію «Ньюпорт менеджмент ЛТД», за підсумками яких у період 2015-2017 років більше як 13 млн євро, що надійшли від УЕФА, виявилися на прибалтійських офшорних рахунках компаній з явними ознаками фіктивності. Зокрема, мова йде про купівлю більш як 30 тонн чаю на суму 385 195 євро, більше як 10 тонн кави на суму 1 218 630 євро, більше як 2 тонни морепродуктів на суму 646 790 євро, електричних жарівок та електроніки на суму 2 657 115 євро, транспортних послуг та пального на суму 1 287 680 євро, інших товарів та послуги, які не є типовими для діяльності національної спортивної федерації».

За таких обставин спадає на думку: чи не збирається ФФУ/УАФ змінити профіль своєю діяльність.

Водночас скерування названих коштів за призначенням – на будівництво футбольних полів – дозволило б уникнути потреби в бюджетному фінансуванні, відзначається в матеріалах. Як відомо, будучи головою Бюджетного комітету ВР, А. Павелко особисто лобіював виділення державних ресурсів ФФУ, яку він же і очолював. На цей кричущий конфлікт інтересів громадські організації та преса звертали увагу відповідних антикорупційних органів. Однак тільки після зміни верховної влади в країні розслідування реально розпочалося.

«Півтора року – достатній термін, щоб вилучили відповідні матеріали, які використовувалися в слідстві, з’ясувати, хто з посадових осіб які папери підписував, проаналізувати – що саме будувалося за державні кошти, залучити фахівця з оцінки будівництва й виконаних робіт», - це телеканал ZiK в сюжеті про засідання ТСК наводить слова члена комісії Григорія Мамки (Zik.ua, 17.01). До речі, на наступному засіданні ТСК планує отримати від керівників правозахисних органів особисті пояснення, щодо причин затягування розслідувань у кримінальних процесах щодо бюджетної програми.

«Керівництво  УАФ заперечує свій вплив на впровадження і реалізацію бюджетної програми, вказуючи на те, що лише виступало ініціатором будівництва футбольних полів як профільна федерація, - продовжує «112». – Однак документи, що їх отримала ТСК, підтверджують, що УАФ впливала на реалізацію бюджетної програми на всіх її етапах, зокрема:

- надавала Мінрегіону розрахунки обсягу коштів, необхідних для початку реалізації бюджетної програми;

- президент ФФУ Андрій Павелко, будучи одночасно народним депутатом Україна і головою Бюджетного комітету, брав участь у схваленні відповідних витрат держбюджету;

- керівництво ФФУ увійшло до складу комісії Мінрегіону, яка визначала перелік об'єктів будівництва та обсяги фінансування кожного з них;

- ФФУ рекомендувала типовий проект міні-футбольного майданчика, проект розмістили на офіційному сайті Мінрегіону;

- «ФФУ Продакшн» брало безпосередню участь у реалізації бюджетної програми і як підрядник, і як постачальник штучної трави» (112.ua, 17.01).

«Очільника Федерації Андрія Павелка підозрюють у зловживанні службовим становищем і можливому привласненні десятків мільйонів євро, – розвивають тему «Подробности». – Гроші, які мали витратити на будівництво футбольних полів, опинилися на офшорних рахунках компаній з ознаками фіктивності. А реальне будівництво – оплачували з бюджетних коштів. Коли правоохоронці розберуться у цих махінаціях та чи доведуть справу до суду – головне питання, що хвилює депутатів» (Podrobnosti.ua, 17.01).

На засіданні в п'ятницю члени ТСК вирішили направити заяву до керівництва держави з проханням прискорити розслідування справ, що стосуються порушень в українському футболі.

«Ми підготували звернення, яке буде направлено Президенту України, Прем'єр-міністру України, Голові Верховної Ради України, генеральному прокурору, міністру внутрішніх справ, голові Національної поліції і голові Національного антикорупційного бюро України. Ми просимо найвище керівництво держави і правоохоронних органів відреагувати на ситуацію, що склалася і допомогти прискорити розслідування кримінальних проваджень, що стосуються порушень в українському футболі», - сказав член ТСК Ігор Кривошеєв (Ukrinform.ru, 17.01).

«Протягом більш ніж півтора року слідства правоохоронні органи майже нічого зробили, - деталізує суть звернення глава ТСК Анатолій Костюх (Ua-football.com, 17.01) - Якщо конкретніше: протягом цього часу спеціальне управління Нацполіціі провело лише два допити щодо однієї з кримінальних справ. Іншу справа взагалі не розслідували, бо, як повідомили нам в Нацполіціі, всі документи, що її стосуються, вилучила київська міська прокуратура. Тому ніяких дій Нацполіція і не скоювала».

Матеріал про корупцію в ФФУ/УАФ випустив у світ аналітик порталу «Вісті» Михайло Фрадкін. Автор, зокрема, розбирався в тому, чому кримінальні справи, в яких фігурують Павелко та його оточення, не розслідувалися за попередньої влади. З чого почалася фабула «спортивної справи», розповів «Вістям» Ігор Бондарчук, голова правління громадського об'єднання «Стоп корупції», однією з організацій, які надали факти про можливу корупційну діяльність Павелка спікеру ВР Дмитру Разумкову.

«Ми звернули увагу в 2018 році на конфлікт інтересів Андрія Павелка, - цитує журналіст І.Бондарчука (Vesti.ua, 16.01). - Коли він  (Павелко) був главою Бюджетного комітету в парламенті, то міг комусь дати фінансування, комусь ні. Ми вважаємо, що Павелко, як голова Бюджетного комітету ВР, повинен був заявити про цей конфлікт інтересів до того, як розподіляти бюджетні гроші на штучні поля. Ми стали звертати увагу на компанії, пов'язані з Павелком».

Дії Павелка викликали питання не тільки у «Стоп корупції». Справою зацікавився і Комітет ВРУ з питань антикорупційної політики.

«Ми плануємо звернутися до НАБУ, оскільки матеріали містять інформацію про вчиненні кримінальні правопорушень і завдано істотної шкоди державі», - сказала голова Комітету Олена Мошенець (Vesti.ua, 16.01).

Депутат від партії «Слуги народу» Георгій Мазурашу, голова підкомітету з питань фізичної культури і масового спорту Комітету ВР з питань молоді та спорту, в нюансах відстежив цінову політику у справі  виготовлення штучних футбольних полів від «ФФУ Продакшн», надавши детальну інформацію, яка свідчить про можливі зловживання. Ставши депутатом, Мазурашу був одним з ініціаторів створення тимчасової слідчої комісії при ВР.

Як запевняє глава ТСК А. Костюх, Рахункова палата України зробить аналіз калькуляції вартості штучних футбольних полів, а слідча комісія вже на найближчих засіданнях оголосить ці дані і звірить їх з тим звітом, який пообіцяв надати адвокат президента УАФ Володимир Тимошенко.

До речі, останній вже не вперше намагається нав'язати членам ТСК і широкій громадськості завідомо неправдивий посил про те, що саме послужило поштовхом для початку багатьох журналістських розслідувань навколо корупційних зловживань з боку його підзахисного.

«А взагалі я хочу відзначити, що все це розслідування є елементом протистояння між Андрієм Павелком та братами Суркісами », - декламує адвокат, вигадану в стінах УАФ слізну історію (Vesti.ua, 16.01).

ЗА ЧИЙ РАХУНОК ЦЕЙ БАНКЕТ? 

Цілком очевидно, що у пана Тимошенка відсутні будь-які документальні докази участі братів Суркісів в кримінальному переслідуванні Павелка. Адже цей процес почався ще тоді, коли глава ФФУ і за сумісництвом Бюджетного комітету ВР шикував у владі, будучи такою собі священною коровою для правоохоронних органів. Тому будь-які спроби сьогодні уявити крадія і корупціонера жертвою чиїхось інтриг, по суті своїй, - неспроможні і цинічні.

Павелко повинен відповісти перед законом за конкретні зловживання службовим становищем на відповідальній державній посаді, до яких ні почесний член УЄФА, ні президент ФК «Динамо» не мають жодного стосунку. Всі решта розмов - це лірика і конспірологія.

Безумовно, чиясь особиста неприязнь до керівника нашого футболу – субстанція цілком матеріальна. За час перебування в своєму нинішньому статусі він встиг напаскудити багатьом представникам футбольного бомонду. Однак документи, що є в розпорядженні правоохоронних органів, ґрунтуються не на людських образах, емоціях і почуттях, а на сухих цифрах і фактах, неодноразово оприлюднених в численних публічних джерелах. Всі вони тепер стали предметом для детального аналізу.

Очевидно, вже в найближчі місяці (а ТСК повинна сформувати остаточне рішення за переліком справ футбольної корупції до середини квітня) Павелку доведеться приборкати пиху на тлі незаперечних доказів його провини в великомасштабному розкраданні бюджетних коштів. Поки ж фанфарон залишається вірним собі, козиряючи, як і раніше, наполеонівськими планами зі спорудження потьомкінських сіл і використовуючи при цьому краплені козирі.

Так, на відкритті офісу Київської обласної федерації футболу він, посилаючись на главу держави, зронив таке: «Президент України поставив завдання будівництва 100 нових стадіонів в Україні ».

Не вперше Павелко видає бажане за дійсне, намагаючись створити ефект своєї затребуваності і приступності для нього високих кабінетів.

Хоча хто-хто, а вже Володимир Зеленський напевно не стане бруднити свій імідж зв’язком з токсичним чиновником, що його піймали на брехні і злодійстві. З тим самим одіозним представником старої влади, який за бюджетні гроші масово піарив своїх однопартійців, ріжучих стрічки на відкритті футбольних майданчиків зі штучною травою. Тих самих скандальних газонів, на махінаціях з якими він поклав собі в кишеню 1,25 млрд гривень платників податків.

На згаданому вже заході Павелко також пафосно розповів, що кожна обласна федерація футболу буде отримувати на розвиток по 100 тисяч гривень на місяць. У доларовому еквіваленті це близько чотирьох тисяч. Колишня ж сума дотацій, становила 50 тисяч гривень, була заснована ще в каденцію управління ФФУ Григорієм Суркісом і при тодішньому курсі валют була набагато більш значною фінансовою підмогою для діяльності регіональних осередків ФФУ.

Так що показна гордість Павелка абсолютно дута. Крім того, в окремих випадках матеріальна допомога регіональним федераціям використовується як інструменту для зведення рахунків з неугодними. Як, наприклад, в ситуації зі столичною асоціацією під керуванням Ігоря Кочетова, якому за бажанням керівництва УАФ давно вже повністю обрізали планове фінансування.

Є і характерні цифри для порівняння. Скажімо, місячні оклади деяких керівників ФФУ/УАФ. Інформація про них просочилася в ЗМІ в жовтні минулого року, викликавши хвилю обурення цим бенкетом під час чуми, ставши приводом для декількох відкритих звернень.

«Перший віце-президент ФФУ/УАФ Вадим Костюченко, особа, обвинувачена правоохоронними органами (справа у суді) у підробленні диплому про освіту, отримує заробітну плату – 372 313,78 грн. Перший віце- президент ФФУ/УАФ Олег Протасов – 219 469,80 грн. Генеральний секретар ФФУ/УАФ Юрій Запісоцький – 309 204,71 грн.

Голова комітету національних збірних Мирон Маркевич – 621 630,00 грн. Співголова

комітету професіонального футболу Ігор Бєланов – 124 225,00 грн. Співголова ради стратегічного розвитку Олег Блохін – 124 225,00 грн. Керівники управління забезпечення діяльності Асоціації Алан Плієв та Дмитро Пелін відповідно 194 702,76 грн. та 162 600,00 грн. Легіонери ФФУ/УАФ Лучано Лучі та Франческо Баранка відповідно 420 646,30 грн. та 519 885,00 грн.», – йшлося в листі від імені опальної Федерації футболу Києва (Ffk.kiev.ua, 13.10.19).

Поряд з цим тренери національних збірних отримували принизливі крихти.

«Регіональним осередкам ФФУ/УАФ на їхню діяльність з панського плеча А. Павелка перепадає щомісячно аж 59 000 грн. З яких 9 000 повертається зворотно за оренду автомобіля, тобто на розвиток футболу в регіонах (окрім м. Києва та Київської області.) витрачається 1 150 000 грн. щомісяця. Прикро і соромно порівнювати цей бюджет із цифрами у вищеназваному списку людей, які мають особливі заслуги не перед українським футболом, а персонально перед своїм патроном», – цитата з того ж таки звернення (Ffk.kiev.ua, 13.10.19).

Сьогодні одна з топ-тем у вітчизняних ЗМІ - зарплати держчиновників. Суспільство намагається визначити якусь золоту середину щодо їх окладів. З одного боку, розміри винагород повинні стимулювати фахівців до ефективної роботи. З іншого - втримати їх від спокус використання службового становища поза рамками закону.

За інформацією офіційного сайту Кабінету міністрів України, середня зарплата Прем'єр-міністра Олексія Гончарука в 2019 році становила 60 479 грн. Віцепрем'єри отримують на рівні 55,7-58,7 тисяч. Оклади міністрів коливаються в межах від 32,4 до 100 тисяч.

При цьому за такі цифри українці схильні вимагати від чиновників не просто роботи в поті чола цілодобово без вихідних, але і моментального ефекту – підвищення рівня життя.

На цьому тлі зарплати футбольних «міністрів» виглядають відверто дико. Це при тому, що ніхто з них не робить ніякого додаткового продукту для задоволення потреб суспільства, а лише жирує за рахунок маніпуляцій з грошима держбюджету, регулярними виплатами від ФІФА та УЄФА.

Парадокс, але при таких космічних зарплатних відомостях Павелко та його дорога команда навіть не забезпечують скільки-небудь відчутних результатів зростання добробуту вітчизняного футболу. Зате в тамтешніх начальницьких кабінетах щедрі і прихильні до персонажів, які мають величезні проблеми з законом в найрізноманітніших сферах і кодексах - від господарського до кримінального!

Тут, мабуть, доречно нагадати, що ФФУ/УАФ - неприбуткова громадська організація. А тому футбольна громадськість через своїх представників цілком має законне право вимагати від Павелка привести доходи і витрати асоціації в відповідність з її статутними пріоритетами.

Павло Зубенко

  • ,
  • Обговорення

    Завантаження плагіну facebook...

    ТОП

    ФОТО

    Відео

    У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

    Коментар

    Блоги

    Мирослав Дністрянський

    СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

    Михайло Цимбалюк

    Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

    Василь Чорний

    Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

    Підпишіться на WestNews.info у Facebook: