• Головна
  • Новини
  • Сергій Гнезділов про самовільне залишення частини: «Кого я зрадив? У мене в підрозділі закінчилися люди»

25.09.2024, 17:17

Сергій Гнезділов про самовільне залишення частини: «Кого я зрадив? У мене в підрозділі закінчилися люди»

Військовослужбовець 56 окремої мотопіхотної Маріупольської бригади Сергій Гнезділов відповів на звинувачення у зраді через публічне самовільне залишення частини (СЗЧ).

В інтерв'ю «Бабелю» він  пояснив, що його підрозділ фактично залишився без бійців.

«Кого я зрадив? У мене зараз у підрозділі фактично немає людей. У підпорядкуванні мого командира я і є ще двоє людей. Немає людей, закінчилися. Коли була востаннє ротація 56 бригади? Ніхто не знає на це відповіді, бо її не було», — заявив Гнезділов.

За його словами, відсутність людей у підрозділі спричинена загибелями, пораненнями та іншими випадками самовільного залишення частини. Він також розповів, що йому пропонували перевестися на тилову посаду перед тим, як він оголосив про своє СЗЧ, на що він відреагував критично.

«А хіба це не зрада, коли вони (військові — ред.) сидять там в окопах, мігрувати в тил?» — зазначив Гнезділов.

Він також підкреслив, що його вчинок мають право засуджувати лише ті, хто визнає 65 статтю Конституції України, яка визначає обов'язок громадян захищати державу.

Гнезділов пояснив, що його основний меседж полягає в тому, що війну неможливо виграти на плечах лише однієї частини населення. Він вважає, що держава не вирішує питання мобілізації через брак політичної волі, наголошуючи на необхідності скасування економічного бронювання та покращення мобілізаційного процесу.

«Єдина парадигма, і єдиний меседж, який я хочу донести, — це те, що на одних плечах війну не виграти. Держава цього не робить, тому що немає політичної волі», — додав військовий.

Що відомо про СЗЧ Сергія Гнезділова?

Сергій Гнезділов публічно оголосив про своє самовільне залишення частини, прагнучи привернути увагу до відсутності встановлених термінів служби у війську та до того, що обов’язок захищати державу має виконуватися згідно з Конституцією України.

Він також заявив, що державна політика у питанні демобілізації фактично не існує: «Складається враження, що це війна лише тих, хто колись на неї прийшов».

На його думку, відновлення чітких термінів служби та надання перепочинку піхоті є питаннями національної безпеки. Гнезділов прагне через свій вчинок привернути увагу до необхідності обговорення та вирішення цієї проблеми.

У відповідь на його дії у 56 бригаді розпочали службове розслідування, а правоохоронці відкрили кримінальне провадження за статтею 408 Кримінального кодексу України — дезертирство. У воєнний час за це передбачено покарання у вигляді ув’язнення на строк від 5 до 12 років.

Марина Лапіна, спеціально для WN.

Обговорення

Завантаження плагіну facebook...

ТОП

ФОТО

Відео

рф завдала ракетного удару по Харкову: є десятки поранених

Коментар

Блоги

Михайло Цимбалюк

Михайло Цимбалюк про владику Василя Семенюка

Михайло Цимбалюк

Суд над «азовцями»: мовчання міжнародних партнерів

Мирослав Дністрянський

КОЛИ Ж СФОРМУВАЛАСЯ УКРАЇНСЬКА НАЦІЯ? І ЯК ДОСЯГТИ ЇЇ КОНСОЛІДАЦІЇ?

Підпишіться на WestNews.info у Facebook: