Михайло Цимбалюк

політик

Народний депутат України, генерал-лейтенант міліції, доктор юридичних наук, професор, Заслужений юрист України


22.08.2024, 16:15

Суд над «азовцями»: мовчання міжнародних партнерів

Цього тижня у Південному окружному військовому суді Ростова-на-Дону рф почалися дебати у справі 24 українських військовополонених. Це захисники та захисниці «Азовсталі», які у травні 2022 року здалися в полон.

Прокуратура країни-агресора вважає, що усі вони проходили службу в полку «Азов» і висловлювали «негативне ставлення до російськомовного населення», а також дотримувалися «проукраїнських радикальних поглядів».

Вісім жінок, які опинилися на лаві підсудних у Ростові, працювали кухарками та готували їжу для військових. Дехто потрапив у полон у Маріуполі, інші були затримані під час «фільтрації», коли намагалися виїхати з міста після його окупації Росією унаслідок боїв навесні 2022 року.

Нагадаю, що трохи більше двох років у російському полоні перебуває частина азовців, які в травні 2022 року вийшли з «Азовсталі». Після відповідного наказу вони здались в полон під гарантії безпеки та звільнення за кілька місяців. Тоді із підземель меткомбінату «Азовсталь» вийшло 2 349 українських військових. Азовців звідти відвезли до Оленівської колонії № 120 в Донецькій області. Саме тут в ніч на 29 липня 2022 сталися вибухи й пожежа в бараку з полоненими бійцями «Азову», у якій загинуло щонайменше 54 військових та виявилось понад 100 постраждали.

Ті події, які зараз відбуваються на території рф, є черговим кричущим порушенням Женевських конвенцій, правил і норм поведінки щодо поводження з військовополоненими. Згідно зі статтею 3 Конституції України – людина, її життя і здоров’я, честь і гідність, недоторканність і безпека визнаються в Україні найвищою соціальною цінністю, тому варто ще сумлінніше закликати світову спільноту закцентувати свою увагу на ганебному порушенні прав людини, яку здійснює рф…

Обговорення

Завантаження плагіну facebook...

ТОП

ФОТО

Відео

рф завдала ракетного удару по Харкову: є десятки поранених

Коментар

Блоги

Михайло Цимбалюк

Суд над «азовцями»: мовчання міжнародних партнерів

Мирослав Дністрянський

КОЛИ Ж СФОРМУВАЛАСЯ УКРАЇНСЬКА НАЦІЯ? І ЯК ДОСЯГТИ ЇЇ КОНСОЛІДАЦІЇ?

Василь Чорний

Громади Волині в умовах воєнного стану

Підпишіться на WestNews.info у Facebook: