17.01.2020, 13:05

На Львівщині буде 9 опорних лікарень

15 січня Кабінет Міністрів України прийняв розпорядження «Про затвердження переліку опорних закладів охорони здоров’я у госпітальних округах на період до 2023 року». Це дозволить покращити доступність медичної допомоги, сконцентрувати інвестиційні ресурси та розбудувати мережу надання медичних послуг в Україні. 

Про це повідомили в МОЗ.

Перелік опорних закладів визначений на основі відповідної Методики формування мережі робочою групою, яка була сформована МОЗ України за участю представників Національної служби здоров’я України, Міністерства розвитку громад та територій України, представників проєкту USAID «Підтримка реформи охорони здоров’я» та обласних державних адміністрацій.

Однією з головних умов формування переліку стала доступність закладів для пацієнтів. Шлях до лікарні не повинен перевищувати 1 годину.

До переліку включено заклади охорони здоров’я, що відповідають вимогам або можуть бути підвищеними до багатопрофільних лікарень інтенсивного лікування першого або другого рівня, що забезпечуватимуть:

  • безпечність медичної допомоги на основі доказової медицини
  • своєчасність доступу до медичної допомоги
  • економічну ефективність, яка полягає у забезпеченні максимально можливої якості медичної допомоги за умови раціонального та ощадливого використання ресурсів.

Ці заклади матимуть належне робоче навантаження та забезпечать належний рівень безпеки пацієнта.

Нагадаємо, що восени за ініціативою Кабінету Міністрів України були змодельовані мережі надання всіх публічних сервісів та послуг, таких як освіта, медицина, соціальні послуги, адміністративні послуги і т.д. в кожній області.

Отже, взагалі в Україні затверджено 211 опорних медзакладів.

У Львівській області буде 9 опорних лікарень.

  1. Клінічна лікарня швидкої медичної допомоги м. Львова – лікарня інтенсивного лікування (ЛІЛ) II рівня,
  2. Львівська обласна клінічна лікарня – ЛІЛ II рівня,
  3. Львівська міська лікарня №8 – ЛІЛ II рівня,
  4. Червоноградська міська лікарня – ЛІЛ II рівня,
  5. Дрогобицька міська лікарня №1 – ЛІЛ II рівня,
  6. Буська ЦРЛ – ЛІЛ І рівня,
  7. Самбірська ЦРЛ – ЛІЛ І рівня,
  8. Стрийська ЦРЛ – ЛІЛ І рівня,
  9. Новояворівська лікарня – ЛІЛ І рівня.

У коментарі Zaxid.net в.о. директора департаменту охорони здоров’я ЛОДА Андрій Васько пояснив, яка різниця між лікарні І і II рівнів. Лікарні
II рівня є більш потужні, у них є більша кількість різних спеціалістів, відділень, у них надають медичну допомогу різного профілю.

Обов’язковою вимогою для всіх опорних лікарень є наявність у них комп’ютерного томографа, бажано мати й ангіограф. За словами Андрія Васька, із затверджених опорних лікарень, лише у Буській лікарні не має можливості законтрактувати томограф. У інших лікарнях, окрім лікарні швидкої медичної допомоги ( тут є КТ придбаний за кошти міського бюджету), є приватні томографи, які лікарні будуть контрактувати за гроші НСЗУ і які будуть цілодобово обстежувати пацієнтів.

«Більшість лікарень, які визначено опорними, наразі не відповідають ні першому, ні другому рівню. Усі вони потребують дооснащення, посилення матеріально-технічної бази, кадрового потенціалу тощо. Але наше завдання – розвивати ці лікарні, щоб за рік-два вони стали такими, якими мають бути», – каже Андрій Васько.

Опорні лікарні – це загальнодержавний пріоритет. За словами Андрія Васька, буде цільова програма їхнього розвитку, в якій будуть передбачені кошти з державного бюджету на закупівлю необхідного обладнання, частину коштів мають виділити місцеві бюджети.

В опорні лікарні скеровуватимуть пацієнтів з інсультом, інфарктом, у них прийматимуть пологи і надаватимуть неонатологічну допомогу. Туди повезуть пацієнтів також з політравмою, гострою хірургічною патологією, черепно-мозковою травмою, нейротравмою тощо.

«У цих лікарнях цілодобово будуть чергувати бригади відповідних спеціалістів, які зможуть справитися, скажімо, з масовою госпіталізацією пацієнтів після ДТП. Там завжди буде чергувати бригада, яка може надати кваліфіковану допомогу хворому з інфарктом , інсультом тощо», – каже Андрій Васько.

З якого часу названі вище названі лікарні запрацюють як опорні? Андрій Васько твердить, що вони вже діють як лікарні інтенсивного лікування. Для прикладу, міська клінічна лікарня швидкої медичної допомоги в рік приймає 2600 хворих з інсультом з 6000 інсультів, які стаються в області.

«Ми будемо робити все можливе, що ці лікарні запрацювали так, як це передбачено, якнайшвидше», – каже Андрій Васько.

Усі інші лікарні, за його словами, будуть працювати в контексті єдиного госпітального округу, але так , щоб вони не дублювали роботу одна одної. Буде створена робоча група при облдержадміністрації з залученням представників НСЗУ для планування мережі лікарень і їхнього розвитку.

«Уся інформація буде оприлюднена, будуть відкриті слухання, на яких будемо говорити про те, як будемо розвиватися далі і які будуть наступні кроки», – каже Андрій Васько.

  • Обговорення

    Завантаження плагіну facebook...

    ТОП

    ФОТО

    Відео

    У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

    Коментар

    Блоги

    Мирослав Дністрянський

    СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

    Михайло Цимбалюк

    Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

    Василь Чорний

    Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

    Підпишіться на WestNews.info у Facebook: