• Головна
  • Новини
  • Квітка Цісик: українка, що підкорила американську музику

04.04.2020, 17:46

Квітка Цісик: українка, що підкорила американську музику

Народитися в родині післявоєнних емігрантів – дуже складний початок життєвого шляху. Але Квітка Цісик довела, що не важливо яке ти маєш походження, і де ти народився. Вона з співала Бі-Бі-Кінгом, її пісні купували топові американські бренди – Ford, MсDonalds та American Airlines. Вона довела, що головне – твоя працьовитість та робота над собою в бажанні досягти поставлених цілей.

Маленька квіточка народилася 4 квітня 1953 року. Криміногенний та небезпечний район Нью-Йорку Квінз став її батьківщиною. Це другий за розміром дистрикт ділової столиці, де проживає найбільш етнічно різноманітне населення в США – китайці, араби, українці, поляки, абіссинці, мексиканці, євреї. В цьому етнонаціональному коктейлі й варилася українська Квітка, яку з тато Володимир ще з малих років привчав до дисципліни, корисних та розумних занять.

Дівчинка гарно навчалася у школі та грала на скрипці. Її сестра Марія стала відомою піаністкою, була директором консерваторії у Сан-Франциско, вела майстер-класи у Карнегі-холі. Квітка ж, крім гри на скрипці в акомпануванні сестри Марії, опановувала сценічне мистецтво в Балетній Школі відомої балерини Роми Прийми-Богачевської, співала в хорі, займалася вокалом та верховою їздою. І в перерві між всіма цима заняттями юна дівчина встигала товаришувати з Майклом Джексоном. Ось так от. Але їх товариство фактично не заходило за межі хору, у якому разом співали школярі Майк та Квітка.

2-min (1)

Не забувала юна пані Цісик і про своє коріння. Попри щільний графік навчань, тренувань та репетицій, щосуботи вона відвідувала курси українознавства та пластовий гурток. Ми вже згадували про скаутський рух в статті про Романа Шухевича.

Так що можна зробити висновок про Квітку, як спортивну, музичну, порядну дівчинку, жительку інтернаціонального міста, яка не забуває про своє походження.

Esthetic Education

Свою освіту Квітка Цісик вирішила пов’язати з творчістю і тільки з нею. Після закінчення 1970 року Вищої школи музики і мистецтва у Нью-Йорку Квітка Цісик навчалася протягом одного року в Харпер-коледжі — складовій частині Університету штату Нью-Йорк у Бінгемтоні, де в той час її старша сестра Марія викладала гру на фортепіано. Тоді вже мала декілька записаних власних пісень.

Та навчання не було єдиною справою, якою продовжувала займатися Квітка. Молода та амбіційна вокалістка брала активну участь в створенні позитивного іміджу української культури в американському мистецькому та медіа-просторі. Дівчина разом із сесторю долучилася до створенні телепрограми «Думки про Україну», яка вийшла на екрани в США 22 січня 1971 року.

Ця телепрограма стала цінним активом для святкування Українського Дня, отримала одностайні схвальні відгуки багатьох американців українського походження в цій місцевості, а також представників інших національностей.

Липень-серпень 1971 року Квітка провела в Бельгії на шеститижневому семінарі «Європейська опера» (англ. European Opera Seminar), вигравши стипендію SUNY на стажування в Гентській консерваторії за ролі в студентських оперних постановках.

4-min (1)

Повернувшись з Бельгії, продовжила навчання в Маннес-коледжі у Нью-Йорку по класу скрипки. Але, зрештою, пісня переважила. Через рік Квітка покинула скрипку та перейшла на навчання по класу академічного співу. Згодом, віддаючи шану батькові, Квітка Цісик в одному з інтерв’ю так прокоментувала свій вчинок:

 – Я мала його пальці й техніку, але мріяла співати, і досі почуваюся винною, що покинула скрипку.

Співачка мала рідкісне колоратурне сопрано. За оцінками музикознавців, голос Квітки мав неймовірний вокальний тембр, у якому виділявся особливий, дзвінковий обертон, притаманний лише сопрановій колоратурі; рідкісний вокальний тембр Цісик містив у собі очевидні скрипкові тони. До того ж, Квітка вміла співати так званим «білим голосом» — своєрідною манерою жіночого фольклорного співу, яку можна почути в карпатських селах. У Квітки є кілька пісень в альбомі «Пісні України», заспіваних «білим голосом».

Саме унікальний голос та по-справжньому якісна та естетична освіта проклали Квітці шлях у великий американський шоу-бізнес.

Шлях до зірок

Як досягти успіху у шоу-бізнесі? Переспати з відомим продюсером? Витратити мільйони зелених на розкрутку своїх пісень, і врешті-решт задовбати ними всіх слухачів радіостанцій? Ні, у Квітки Цісик були свою методи підйому на музичний олімп США. Вона невтомно працювала, співала, співала, і ще раз співала, репетирувала та ледве не ночувала на студіях звукозапису. Саме титанічна праця і принесла молодій співачки плоди успіху.

Спочатку вона виступала в клубах Нью-Йорку паралельно надсилаючи свої записи продюсерам і рекламним агенціям для прослуховування. Квітка записувала треки для Радіо Свобода. Вже у середині 1970-х  вона відчайдушно увірвалася в світ реклами на телебаченні та радіо, де її чекала справжня американська слава.

3-min (1)

Взявши творчий псевдонім Кейсі, Цісик почала творчу колаборацію з відомими музикантами різних стилів та напрямків. Вона надавала творчі послуги з вокалу та бек-вокалу Роберті Флек, Бобу Джеймсу, Дейвіду Сенборну, Майклу Болтону, Карлі Саймон, Лінді Ронстадт та іншим, а також Квінсі Джонсу — відомому продюсеру-аранжувальнику Америки, котрий відкрив феномен Майкла Джексона.

Її голос почули всі. Квітка взяла участь у записі альбому всесвітньо відомої зірки блюзу Бі-Бі-Кінга, озвучувала смачну рекламу для Макдональдзу. Голос Цісик став символом рекламної компанії автомобілю «Форд». 1981 року Квітка записала для компанії «Ford Motor» рекламну пісню «Have You Driven a Ford Lately?». Відтоді й аж до смерті вона залишалася єдиним голосом цієї автомобільної компанії. 1987 року в компанії «Ford» підрахували, що загальна аудиторія Квітки склала понад 20 мільярдів слухачів — майже в чотири рази більше ніж населення Землі на той час. Це світовий рекорд для корпоративного соліста. Також виконувала джинґли для Chevrolet, Cadillac, Toyota.

Показником досягнень у американському шоу-бізнесі є премії та нагороди, які вручають співакам за вагомі звершення у своїй справі. Квітка Цісик виконала пісню «Ти осяюєш моє життя» для однойменного фільму, і  отримала за неї «Оскар» і «Золотий глобус» у категорії «Найкраща пісня до фільму», а також номінувалася на нагороду «Греммі» у категорії «Пісня року».

Не забувай хто ти є, пам’ятай про своє

До неї прийшла слава, гроші, визнання. Здавалося б Кейсі може співати, творити, просуватися далі до музичного Евересту США. Вона продовжувала це робити, але при цьому не збувала про своє коріння, і підтримувала українську музику, записуючи пісні рідною мовою.

Перший диск з українськими піснями «Kvitka» або «Songs of Ukraine» («Пісні України») був записаний 1980 року, другий «Two colors» («Два кольори») — 1989 року. У період між записами сталося розлучення з першим чоловіком композитором-аранжувальником Джеком Кортнером і одруження 11 червня 1983 року з інженером звукозапису Едвардом Раковічем. Однак усі троє працювали над обома українськими альбомами, у створенні яких особливо посприяв її другий чоловік Едвард. Завдяки своїй професійності, душевній натурі та щедрості (на запис обох альбомів витратила 200 тис. доларів) Квітка зібрала для запису альбомів 40 найкращих студійних інструменталістів Нью-Йорка, тих, кого собі не могли дозволити відомі поп-зірки США. Партію рояля виконувала старша сестра Марічка. Як наслідок — 2 альбоми української легкої музики. За словами самої Квітки, ці альбоми не були бізнес-проектами, а скоріше родинною справою, це був подарунок для всіх українців, хоч би в якій частині світу вони жили, музика для душі, пам’ять про свою батьківщину. Співачка та її перший диск зібрали 1988 року багато нагород на фестивалі в Канаді, а 1990 року обидва альбоми були номіновані на премію «Греммі» в категорії «Contemporary folk».

Історія Квітки Цісик доводить, що не важливо де ти народився, чи звідки ти приїхав, переселився. Головне – наполеглива та чесна праця, повага до культури тієї країни і того міста, в якому живеш, і шалена любов та відданість культурі своїх батьків.

Артефакти

Інфографіка - Катерина Кисла, tribuna.pl.ua

  • ,
  • Обговорення

    Завантаження плагіну facebook...

    ТОП

    ФОТО

    Відео

    У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

    Коментар

    Блоги

    Мирослав Дністрянський

    СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

    Михайло Цимбалюк

    Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

    Василь Чорний

    Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

    Підпишіться на WestNews.info у Facebook: