• Головна
  • Новини
  • Із 43 амбулаторій, що їх мали відкрити на Львівщині до жовтня 2019 р., не відкрита жодна?

09.01.2020, 13:26

Із 43 амбулаторій, що їх мали відкрити на Львівщині до жовтня 2019 р., не відкрита жодна?

Із 43 сільський амбулаторій, що їх мали відкрити на Львівщині до жовтня 2019 р., не відкрита жодна. Приблизно 20 таких закладів на завершенні. Ще 23 планують відкрити до березня цього року.

Про це в інтерв'ю  LMN повідомив Іван Собко – заступник голови Львівської ОДА з питань охорони здоров’я, культури та релігій, освіти і науки, а також спорту та фізичної культури, проектів місцевих ініціатив, депутат Львівської обласної ради, заступник голови постійної комісії з питань бюджету, соціально-економічного розвитку.

Зокрема, Іван Собко він відповів на питання, що стосують перебігу медичної реформи на Львівщині.

–  Зараз багато говорять про те, що деякі райлікарні можуть бути ліквідовані. Це так?

– Обласна рада буде вирішувати, що робити із обласними медзакладами, які не будуть давати собі ради. Не секрет, що деякі райлікарні часто мають по 30-50 пацієнтів, а штат лікарів неспівмірно більший від кількості пацієнтів, що не припустимо… На утримання такого медзакладу з місцевих бюджетів витрачаються до кілька десятків мільйонів. Якщо це для керівництва району, міста чи ОТГ ефективно – гаразд. Але я вважаю, що ми не можемо собі дозволити витрачати на одного пацієнта більше, ніж у тій же Польщі, до прикладу.

У центрі уваги влади має бути перш за все людина, а не працевлаштування головного лікаря та його чисельної родини!

–  Але 20-30 людей також хочуть лікуватися.

– Для цього передбачено в області 43 амбулаторії сімейної медицини. Вже майже 20 таких закладів на завершенні. Ще 23 ми відкриємо до березня цього року. Повірте, у цих закладах не гірші умови, ніж у європейських. Ліки, обладнання, професійні сімейні лікарі, автомобілі «Рено дастер», «швидкі». Якщо потрібно оперувати чи ще якийсь важкий випадок, з амбулаторій скеровують в район чи область. У цих лікарнях держава заплатить за вашу операцію.

Повірте, те, що було до цього, іноді доходило до абсурду. У чоловіка заболів палець, і він вперто їхав його лікувати в обласну лікарню. Зараз, якщо грамотно будуть працювати сімейні лікарі в амбулаторіях, не буде пацієнтів у «слабких» районних лікарнях. Зате опорні райлікарні, які мають якісних фахівців, зменшать навантаження на обласні. Ця реорганізація буде найбільшим викликом в новому році.

Буде багато скорочень лікарів у районах?

– Всі рішення прийматиме власник – районна, міська ради, ОТГ.

Тут така сама логіка, як із реформою сімейних лікарів. До одного лікаря-професіонала – черги на підписання угод, а інший немає нікого. Щоб мати пацієнтів, треба бути фаховим і вміти конкурувати з тими, хто надає якісні і добрі послуги, а не просто жити за рахунок державних грошей. В конкуренції виграє активніший, мудріший та ефективніший медзаклад.

Варто вже покінчити з неефективною роботою за великі кошти. До речі, в освіті така ж проблема. Є такі заклади, де ми на одну дитину тратимо понад 20 тисяч гривень, при нормативі 5-6. У приватній школі ця сума – близько 7 тисяч. Такими темпами наша країна ніколи не буде успішною. Маркіян Мальський завжди просив, аби оце грамотне витрачання коштів було у всіх сферах".

Нагадаємо, у березні 2019 року тодішній заступник голови Львівської ОДА Роман Филипів на брифінгу повідомив, що остаточний термін здачі в експлуатацію 43 сільських амбулаторій, які заплановано збудувати у Львівській області, – третій квартал 2019 року.  

Водночас 30 жовтня 2018 р. у селі Брюховичі, що у Перемишлянському районі, відбулося закладення першого каменю на місці будівництва першої амбулаторії загальної практики сімейної медицини.

Тут слід сказати, що будівництво амбулаторій - в Україні загалом і на Львівщині зокрема - ведеться коштом субвенції з державного бюджету - відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України ще від 6 грудня 2017 р.

Насправді реалізація програми розпочалась влітку 2018 року. В бюджеті Львівської області на увесь проект станом на серпень 2018 року було передбачено 377 млн грн. Згодом ця сума зменшилась до 305 млн грн.

Чому на Львівщині тривалий час ніхто не починав будувати амбулаторії, про які так багато говорив формальний ініціатор цього проекту порятунку медицини на селі, тодішній президент України Петро Порошенко, - невідомо. Хоча, за даними Рахункової палати, станом на 1 серпня минулого року загалом у всій країні відкрили асигнувань (під амбулаторії) на 5 млрд грн.

Отож, коли залишалось 5 місяців до президентських виборів, перший тур яких, нагадаємо, відбувся 31 березня, на Львівщині заклали перший камінь. При цьому майже дві третини угод на будівництво медичних амбулаторій у Львівській області були укладені з порушеннями - повідомив свого часу Центр громадського моніторингу та досліджень.

"Оскільки більшість запланованих амбулаторій так і не збудували, то, відповідно, і медичне обладнання, яке придбали для них у 2018 році і протягом січня-липня 2019 за рахунок коштів субвенції не використовується", - також сказано у повідомленні Рахункової палати.

Водночас додамо, що наприкінці минулого року у коментарі ZAXID.NET керівник УКБ Львівської ОДА Олег Пелих заявив: "На сьогодні отримано чотири декларації про готовність об'єктів до експулатації. Ще три подано. До кінця року ставимо собі завдання отримати 17 декларацій, але якщо говорити реально, думаю, отримаємо 14».

Зокрема, "зареєстровано декларації про готовність до експлуатації амбулаторій у с. Брюховичі Перемишлянського району, у селах Верчани та Конюхів Стрийського району та у с. Ремезівці Золочівського району.

До кінця року (мається на увазі 2019-го) заплановано завершити ще 10 амбулаторій. Відповідно до інформації, наданої УКБ ЛОДА, найвищий ступінь готовності амбулаторій у селах Пасіки-Зубрицькі Пустомитівського району, Сулимів Жовківського району, Ясениця-Замкова Старосамбірського району, Замок Жовківського району, Вербляни Яворівського району, Бартатів Городоцького району, Долішнє Стрийського району. Найменший ступінь готовності амбулаторій у с. Соколівка Буського району, у с.Вільхівці Жидачівського району та с.Біличі Старосамбірського району, у селищі Краковець Яворівського району, с. Родатичі Городоцького району та с. Волиця Мостиського району".

На фото - 30 жовтня 2018р., село Брюховичі Перемишлянського району закладення першого каменю на місці будівництва першої амбулаторії загальної практики сімейної медицини. Фото Львівської ОДА 

  • Обговорення

    Завантаження плагіну facebook...

    ТОП

    ФОТО

    Відео

    У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

    Коментар

    Блоги

    Мирослав Дністрянський

    СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

    Михайло Цимбалюк

    Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

    Василь Чорний

    Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

    Підпишіться на WestNews.info у Facebook: