05.10.2020, 17:53

Іван Миколайчук очима і душею Юрія Іллєнка

Унікальні фотознімки харизматичного Івана Миколайчука у виконанні Юрія Іллєнка опублікував на своїй сторінці у Фейсбуці журналіст Михайло Маслій.

93-літній легендарний український фотомитець з пропуском номер один (працював в ТАРСі) Юрій Іллєнко: «Такого дивовижного красеня з янгольським лицем і Господнім талантом, яким був наш Іван Миколайчук, не мало українське кіно ні до нього, ні після смерті генія. Я вже мовчу про Голівуд, там подібного й близько не було ніколи!»

Усі фото жовтня 1972 року. Наш рідний Крим, місто Ялта.


Юрій Юрійович, незважаючи на такий поважний вік, й досі у строю, у вирі життя, працює в Укрінформі. У свій час його називали фотографом вождів і часу. Юрій Юрійович працював у ТАРСі, мав право на фото перших осіб держави, і не лише в офіційних заходах.

Окрім того, він був власкором телеграфного агентства у Криму та на Буковині. Фіксував і мистецьке свідоцтво свого часу: Івана Миколайчука (обидва приятелювали), Софію Ротар (ще ученицю Чернівецького музичного училища), "Смерічку" Левка Дутковського 1960-их. Маестро освоїв комп'ютер, тепер потихеньку оцифровує золоті кадри. Люб'язно подарував дещо й мені. З єдиною умовою: кожна знимка має мати підпис: "ФОТО ЮРІЯ ІЛЛЄНКА". Дякую, Майстре!

Іван 1972 року в Ялті знімався у фільмі "Наперекір усьому" (режисер Юрій Іллєнко, однофамілець фотографа); спільне виробництво кіностудії ім. О.Довженка і «Філмскі студіо» (Тітоград, СФРЮ). Прем'єра відбулася у 1973 році. Окрім Івана, у фільмі знялися актори: Владо Попович, Лариса Кадочникова, Бора Бегович, Велько Мандич, Дара Джурашкович, Борис Хмельницький, Богдан Ступка, Петро Перишич, Лев Перфілов, Мусія Божович, Драгіца Томас. Фільм про визвольну боротьбу Чорногорії проти Оттоманської імперії. Очолив боротьбу прогресивний і незвичайний правитель Чорногорії владика Петр І Петрович, який зміг об'єднати усі національні сили країни. Під його керівництвом і за допомогою Росії чорногорці здобувають нелегку перемогу. У фільмі використана народна музика Югославії, яка зібрана Б. Таминдичем (Borislav Tamindzic).

Фото Юрія Ільєнка

  • Обговорення

    Завантаження плагіну facebook...

    ТОП

    ФОТО

    Відео

    У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

    Коментар

    Блоги

    Мирослав Дністрянський

    СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

    Михайло Цимбалюк

    Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

    Василь Чорний

    Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

    Підпишіться на WestNews.info у Facebook: