• Головна
  • Новини
  • Цього літа Моршин прийняв 600 відпочивальників - 35-40% від можливостей

10.01.2021, 09:11

Цього літа Моршин прийняв 600 відпочивальників - 35-40% від можливостей

Два санаторні комплекси на Львівщині виграли конкурс від Українського культурного фонду. Державні Моршинкурорт та Шкло отримали по мільйону гривень підтримки. Вони виграли в одній із номінацій розділу "Культура в часи кризи".

Про це пише Суспільне.

Так підтримали державні санаторні комплекси, які втратили туристів під час карантину. Адже такі установи туристів приймають за скеруванням від медиків та за путівками від підприємств. А з початку пандемії такі скерування припинили.

Моршин – бальнеологічний курорт. Місто має джерела із лікувальною мінеральною водою та столову питну моршинську.

У Моршині живе понад 6 тисячі мешканців, а в туристичній та курортній сфері працюють близько 3 тисяч містян та людей із сусідніх сіл. Туди їдуть оздоровлюватись і лікуватись мінеральними водами.

Зараз у Моршині чекають одного – достатньої кількості туристів. Бо уся інфраструктура простоювала упродовж карантину.

Більше половини усіх місць у санаторіях міста об'єднує державне підприємство "Моршинкурорт". Адже частина тих, хто приїжджає – це люди які отримують путівки від підприємств. А на початку карантину всі скерування зупинили. Окрім того, не приїхали і туристи із-за кордону.

"У Моршині функціонує близько 10 великих санаторіїв і готельних комплексів. "Моршинкурорт" має приблизно 60% місць усього Моршина. І літом ми могли розміщати до 1600 відпочивальників. А найбільше цього літа, що ми мали – це 600. Це приблизно 35-40% від тої потужності, що ми зазвичай мали", - каже медичний директор "Моршинкурорту" Олег Мельник.

Мільйон від Українського культурного фонду не зможуть використати на власний розвиток, адже спершу мусять виплатити зарплати працівникам.

"Також ми їх витратимо на комунальні послуги, тобто на оплату послуг водопостачання, водовідведення, купівлю газу, енергоносіїв, електрики і дрібніші витрати. Ці кошти просто допоможуть нам функціонувати якийсь період далі", - додає медичний директор "Моршинкурорту" Олег Мельник.

Поки туристів у Моршині не було, не наповнювався і місцевий бюджет. Через це бюджет виконали на 80%.

"Одним із головних наповнювачів бюджету є санаторно-курортні заклади, вони в основному нам спрямовують значну, левову частку грошей для наповнення бюджету, і нам цього року навіть доводилося переглядати бюджет в сторону зменшення", - каже перший заступник міського голови Моршина Юрій Янків.

Зараз у "Моршинкурорті" прогнозують – із врахування отриманого мільйону, для того щоб вийти на докарантинний рівень за кількістю туристів та прибутками потрібно 3-4 роки.

  • Обговорення

    Завантаження плагіну facebook...

    ТОП

    ФОТО

    Відео

    У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

    Коментар

    Блоги

    Мирослав Дністрянський

    СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

    Михайло Цимбалюк

    Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

    Василь Чорний

    Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

    Підпишіться на WestNews.info у Facebook: