• Головна
  • Новини
  • В Україні зареєстрували першу аптеку, яка продаватиме ліки на основі канабісу

02.10.2024, 20:10

В Україні зареєстрували першу аптеку, яка продаватиме ліки на основі канабісу

В Україні зроблено значний крок у напрямку легалізації та впровадження медичного канабісу.

2 жовтня на брифінгу заступниця міністра охорони здоров'я Марія Карчевич оголосила, що перша аптека в місті Черкаси  зареєструвалася в електронній системі обліку обігу медичного канабісу (ЕСОРК). Ця система дозволяє контролювати весь процес обігу канабісу – від вирощування до його відпуску в аптеках. Аптечні заклади тепер мають можливість відпускати ліки на основі канабісу, але виключно за електронними рецептами, які видають лікарі як загальної практики, так і спеціалісти. Препарати можуть бути як готовими, так і виготовлятися безпосередньо в аптеці.

Марія Карчевич зазначила, що уряд посилив контроль за процесом обігу канабісу. Ліцензування охоплює всі етапи – від імпорту або вирощування рослин до продажу препаратів у аптеках. Окрім того, було врегульовано процес вирощування конопель у закритому ґрунті, з обов'язковою маркіровкою кожної рослини та контролем рівня ТГК в державних лабораторіях.

Медичний канабіс може використовуватися для лікування хворих з хронічним болем, зокрема онкологічного походження, церебральним паралічем, розсіяним склерозом, хворобою Паркінсона, а також пацієнтів із травмами спинного та внутрішньочерепного мозку.

Цей процес був запущений після підписання Президентом Володимиром Зеленським закону про легалізацію медичного канабісу у лютому 2024 року. А в серпні цього року закон, який регулює обіг рослин роду коноплі для медичних, наукових та промислових цілей, набрав чинності.

Обговорення

Завантаження плагіну facebook...

ТОП

ФОТО

Відео

рф завдала ракетного удару по Харкову: є десятки поранених

Коментар

Блоги

Михайло Цимбалюк

Суд над «азовцями»: мовчання міжнародних партнерів

Мирослав Дністрянський

КОЛИ Ж СФОРМУВАЛАСЯ УКРАЇНСЬКА НАЦІЯ? І ЯК ДОСЯГТИ ЇЇ КОНСОЛІДАЦІЇ?

Василь Чорний

Громади Волині в умовах воєнного стану

Підпишіться на WestNews.info у Facebook: