• Головна
  • Новини
  • 69% українців вважають, що в медицині стан погіршився або ж не змінився

21.06.2019, 14:32

69% українців вважають, що в медицині стан погіршився або ж не змінився

69% українців вважають, що у сфері охорони здоров'я стан або погіршився, або нічого не змінилось.

Такі результатами опитування, проведеного Соціологічною групою «Рейтинг» у травні 2019 року. Так, 20% опитаних зазначили, що за останні два роки загальна якість державних медичних послуг для країни покращилася. Водночас 37% побачили погіршення, 32% вважають, що у рівні якості державних медичних послуг нічого не змінилося, 12% не змогли відповісти. За останні вісім місяців удвічі збільшилася кількість тих, хто говорить про покращення у цій сфері.

Чверть опитаних добре оцінили рівень як первинної, так і вторинної медицини в Україні. Третина вважає, ці рівні української медичної сфери знаходяться у задовільному стані, більше чверті – у незадовільному або жахливому. Відносно краще оцінили як зміни у якості медичних послуг, так і різні рівні медицини молодші та заможніші респонденти.

82% заявили про те, що знають свого сімейного лікаря або терапевта, 18% – не знають. За останній рік рівень обізнаності зріс майже у півтори рази. Відносно вищий він у західних регіонах (89%), нижчий – у Києві та на Півдні (74-72%). Жінки краще обізнані про сімейного лікаря, аніж чоловіки (87% проти 75%).

Більше 80% (як і у жовтні 2018) чули про національну програму «Лікар для кожної сім’ї». Високий рівень обізнаності спостерігається у всіх макрорегіонах та демографічних категоріях. 79% заявили, що вже обрали свого лікаря і підписали з ним договір (у жовтні 2018 – 56%). 20% сказали, що цього ще не зробили. Вищий рівень мобілізації у підписанні договорів з сімейним терапевтом спостерігається у західних та східних макрорегіонах, серед жінок та старших опитаних. Водночас на Півдні та у Києві третина опитаних заявили, що ще не підписали угоди з терапевтом.

Більш ніж 70% тих, хто вже уклав угоди з сімейним лікарем, задоволені ним, лише 12% висловили невдоволення. 16% вагалися із оцінками. Третина опитаних серед змін, які вони помітили після укладання контракту з сімейним терапевтом відзначили, що лікар був до них уважнішим та ввічливішим. 18% зазначили, що було легше потрапити на прийом, по 11% сказали, що побачили кращі умови прийому (ремонт, сучасне обладнання і т.п.) або ж вони отримали направлення на безкоштовні лабораторні тести. По 9% заявили, що або ж вони отримали безкоштовні ліки або вакцини у свого лікаря або ж консультацію з приводу здорового способу життя та корисних звичок. З іншого боку 20% зазначили, що не побачили жодних змін після укладання договору (у жовтні 2018 – 25%).

58% підтримують програму «гроші йдуть за пацієнтом» у фінансуванні медицини. 22% - висловили протилежну думку, ще 20% нічого не змогли відповісти з цього приводу. Вищий рівень підтримки нової моделі розподілу бюджетних коштів на медицину спостерігається у західних та південних регіонах, серед молодших та більш заможніших опитаних.

38% зазначили, що чули про ініціативу Міністерства охорони здоров’я про початок закупівлі певних лікарських засобів (в тому числі і вакцин) у рамках конкурентного та прозорого тендерного процесу, який ставить високі вимоги до міжнародних організацій – учасників. З іншого боку 58% нічого не знають про цю урядову програму.

73% заявили, що чули про програму «Доступні ліки» (у жовтні – 66%), за якою в аптеках надаються безкоштовні препарати пацієнтам з хронічними захворюваннями, такими як діабет II-го типу, серцево-судинні захворювання та бронхіальна астма. 25% нічого не знають про неї. Вищий рівень обізнаності спостерігається серед жінок та старших респондентів.

28% (у жовтні 2018 – 19%) зазначили, що особисто, або ж їхні близькі родичі (чоловік/дружина, діти, бабусі/дідусі, брати/сестри тощо) брали участь у програмі «Доступні ліки» (найбільше таких серед старших, жінок та тих, у кого в родині є медики). 70% сказали, що не брали участі у цій ініціативі. Більше половини тих, хто взяв участь у програмі «Доступні ліки», заявили, що вона є успішною. З іншого боку 38% – протилежної думки.

63% зазначили, що схвалюють закон про трансплантацію, який дозволяє громадянам добровільно вирішувати щодо передачі своїх органів після своєї смерті для пересадки іншим громадянам, які їх потребують. 28% – не схвалюють. Відносно вищий рівень абсолютної підтримки цієї ініціативи серед мешканців Києва, молодших та заможніших опитаних.

30% повністю, і 28% певною мірою підтримують можливу легалізацію медичної марихуани для пацієнтів, у яких виявлені певні проблеми зі здоров’ям, і в їхньому випадку марихуана може полегшити симптоми або/та полегшити біль. 33% – протилежної думки. Знову ж таки відносно вищий рівень абсолютної підтримки цієї тези серед мешканців Києва, чоловіків, молодших та заможніших опитаних.

74% опитаних вважають Міністерство охорони здоровя важливим для себе та своїх родин (у жовтні – 56%). 19% опитаних висловили протилежну думку. Про важливість профільного міністерства відносно частіше висловлювалися мешканці західних та південних регіонів.

Фото - Високий Замок

  • Обговорення

    Завантаження плагіну facebook...

    ТОП

    ФОТО

    Відео

    У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

    Коментар

    Блоги

    Мирослав Дністрянський

    СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

    Михайло Цимбалюк

    Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

    Василь Чорний

    Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

    Підпишіться на WestNews.info у Facebook: