10.08.2018, 21:43

Мешканці Стебника бояться опинитись під землею

Влада й досі закриває очі на місцеві проблеми.

Відома у всій країні катастрофа, що трапилась на Львівщині у місті Стебник у жовтні минулого року, нині вже не цікавить владу.

Велетенське провалля, до півсотні метрів углиб, утворилося внаслідок просідання ґрунту через велетенські порожнини. Вони сформувалися під землею десятки років тому, коли на місцевій шахті видобували калійні солі.

Яма, що виникла внаслідок землетрусу на території Стебницького гірничо-хімічного підприємства "Полімінерал", має в діаметрі 300 метрів і може збільшитись.

З місцевих тоді не постраждав ніхто, проте нині йдеться про велику техногенну катастрофу, що несе загрозу мешканням навколишніх поселень, а також їхньому життю і здоров’ю. Попри те, що місцеві звикли до природного неспокою (під містом пролягає шахта), вони бояться опинитися під землею.

Вже минув майже рік з часу карстового провалу земної поверхні на території Стебницького ГХП "Полімінерал", та органи державної влади й досі хіба на папері вирішують ці питання. Окрім переносу лінії електропередач на Трускавець, проекту по переносу водогону та нової під’їзної дороги, шлях якої знов потрапляє в зону карстопровалів, нічого, по суті, зробити не вдалось.

Жодних фактичних робіт для локалізації провалу не проводили. Не зроблено ж і головного – не винесено в натуру межі можливого карстового провалу та заходів із недопущення їх в майбутньому. Тимчасовий об’їзд аварійної ділянки дороги для габаритних автомобілів через Стебник вщент розбиває міські автошляхи і призводить до руйнування житлових будинків.

Нині, 10 серпня, у Стебнику відбулось чергове засідання представників ЛОДА з екології, міського голови Стебника та ініціативної групи мікрорайону Солець щодо габаритного провалля.

За його результатами з'ясувалося, що окрім створення робочої групи при фонді державного майна на місці, яка має укласти угоду з компанією "Полімінерал" і в подальшому здійснювати напрацювання для локалізації правалля, важливих рішень так і не винесли.

"На мою думку, сьогодні відсутня будь-яка комунікація у діяльності робочих груп ЛОДА та фонду держмайна. Тут неабияк важливо створити дорожню карту, адже громаду цікавлять конкретні заходи, аби їхнє життя не було у безпеці. Поки, я цього не побачив та ніхто не несе ніякої відповідальності", - запевнив Юрій Гудима, депутат Львівської облради від фракції "Батьківщина".

Міський голова Стебника Петро Старосольський повідомив, що рішення щодо локалізації місцевого провалля нині лише на стадії декларування.

"У зоні впливу гірничого відводу сьогодні перебуває третя частина міста Стебник. Це добре, що немає прориву води, інакше, якщо ж прорве під "перший Рудник", ми не знатимемо, що робити", - розповідає мер Стебника.

За його словами, передумовами такого масштабного провалля стала відсутність попередніх природоохонних заходів. Відтак, бездіяльність влади змушує місцевих мешканців вдаватися до актів громадської непокори: у липні вони вже перекривали дорогу "Дрогобич-Трускавець".

Якщо ж вдала і далі ігноруватиме ситуацію у місті, мешканці обіцяють перекрити дорогу на Трускавець та Стебник. За їх словами, ця акція може стати безстроковою.

Текст: WN

Фото з відкритих джерел

  • ,
  • ,
  • ,
  • Обговорення

    Завантаження плагіну facebook...

    ТОП

    ФОТО

    Відео

    У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

    Коментар

    Блоги

    Мирослав Дністрянський

    СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

    Михайло Цимбалюк

    Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

    Василь Чорний

    Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

    Підпишіться на WestNews.info у Facebook: