• Головна
  • Новини
  • Борис Тарасюк: "Вступ до НАТО та ЄС можливий лише в умовах мирного розвитку України"

25.04.2018, 21:22

Борис Тарасюк: "Вступ до НАТО та ЄС можливий лише в умовах мирного розвитку України"

Досвідчений фахівець з міжнародної політики не припиняє їздити світом, аби краще розуміти призначення української влади – на тлі викликів та небезпек, яким давали та дають раду інші країни світу.

Напередодні, повернувшись з Пекіна, Борис Тарасюк, український дипломат і політик, двічі Міністр закордонних справ України, а нині заступник голови партії Всеукраїнське об'єднання "Батьківщина" розповів журналістам WestNews.info про те, яким є образ України у нинішньому світі та чому важливо прагнути до стандартів ЄС.

Про Україну в світі

"Є дві України для світу: одна, яка бореться з агресором і дбає та захищає свої національні інтереси, і яка, в силу цього, викликає повагу до себе. Друга ж – це та, яка зволікає з реформами та робить вигляд, ніби вона бореться з корупцією, а насправді стравлює поміж собою антикорупційні інституції. Питання в тому, чи зміниться друга Україна, адже вона має змінитися внаслідок парламентських і президентських виборів", – розповідає дипломат.  

Про вибори

Про можливість дострокових парламентських виборів екс-міністр говорить як про небезпеку. Проблема полягає в тому, що цей план позачергових виборів має на меті змінити конфігурацію і механізми зміни влади в Україні шляхом маніпуляцій. "Ми в цьому вбачаємо наміри порушення демократичності виборів. Вибори мають пройти за новим кодексом "Про вибори" за логікою, зрозумілою для всіх. Щоб всі політичні сили мали однакові права" – наголошує політик.

Про сором та гордість  

На запитання про те, яка перша реакція у пана Тарасюка, коли він вчергове перетинає кордон України, він відповів неоднозначно: "Повертаючись з благополучних країн Європейського союзу та США, мені прикро за Україну, але перебуваючи в деяких країнах Африки, Азії та навіть Латинської Америки, відчуваєш гордість за свою країну".

Про Пекінські реалії 

Ми не могли не запитати політика про його поїздку до Пекіна. "Якщо порівняти Пекін 20 років тому і сьогодні – я бачу два зовсім інших Китаї. Нині – це Китай, який прогресує і зовні стає більше схожим на благополучні країни ЄС та США. Проте, це тільки вітрина, щоб побачити більше – треба зазирнути за неї і побувати в китайських селах і порівняти життя мільйонів пересічних мешканців. В той же час, треба віддати належне Китаю, який намагається виглядати по-європейськи, але незрозумілим залишається те, що в цій країні не збираються змінювати недемократичний спосіб правління".

Про перспективи

"Сьогодні я з шаною розповідаю світові про те, як Україна боронить свій суверенітет. І всі це на Заході бачать. Ми перебуваємо на правильному шляху до реалізації своїх зовнішньополітичних цілей, а саме – вступу до НАТО та ЄС. Це не станеться завтра, а лише після того, як ми повернемося до мирного розвитку. Двері в Євросоюз відчинені, проте ні в НАТО, ні в ЄС не висловлюють готовності вступу України. Проблема полягає в браку політичної волі з боку НАТО та ЄС говорити про членство. Ніхто не хоче приймати країну в стані війни з Росією. Проте, в будь-якому разі, Україна обов'язково повинна прагнути до стандартів Європейського Союзу", – стверджує екс-міністр. 

Про образ сучасного ЄС

Борис Іванович стверджує, що Європейський Союз змінюється не на краще, і ці негативні процеси послаблюють його. В тому числі йдеться про процеси, які пов'язані з будівництвом "Північного потоку-2", адже, погоджуючись на новий проект газогону на дні Балтики, ЄС зменшує свою енергетичну безпеку і, як наслідок, збільшує залежність від Росії. Не випадково тоді зникає оптимізм у тих, хто прагне до членства в ЄС. "Проте альтернативи немає. Запорукою майбутньої безпеки і процвітання України є членство в НАТО і ЄС", – переконує політик.

Про зовнішній погляд на чинну владу

"Міжнародна ситуація після Російської агресії сприятлива для України, для реалізації наших внутрішніх та зовнішніх цілей. Проте Україна не сповна використовує цю ситуацію. Невдалими були політичні кроки, пов'язані зі ставкою на Німеччину і Францію в пошуках союзників у врегулюванні конфлікту на Донбасі. Чотири роки існування Мінських домовленостей не принесли бажаного результату. Ми далі наражаємося на серйозні соціально-економічні проблеми, пов'язані з переселенцями з Донбасу. Звичайно, у світі усвідомлюють ці проблеми і готові допомогти, хоч і не так активно, як ми б цього хотіли", – запевняє дипломат.

Про "Північний потік-2"

"Це проект геополітичний – каже Борис Тарасюк, – бо потрібний Росії для того, щоб руйнувати здатність ЄС створювати систему енергетичної безпеки. На жаль, саме Німеччина відіграє тут провідну роль. Поки що, не завершено процес прийняття рішення щодо створення цієї мережі, а від того, чи дасть згоду Данія на реалізацію цього проекту, зрештою все і буде залежати. Німеччина водночас, вважаючи, що цей проект є політичним, вимагатиме, щоб Росія зберегла українську газотранспортну систему".

Спілкувалась Катерина Мицак

  • ,
  • ,
  • ,
  • ,
  • ,
  • Обговорення

    Завантаження плагіну facebook...

    ТОП

    ФОТО

    Відео

    У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

    Коментар

    Блоги

    Мирослав Дністрянський

    СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

    Михайло Цимбалюк

    Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

    Василь Чорний

    Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

    Підпишіться на WestNews.info у Facebook: