15.04.2019, 12:03

Як Порошенко та Зеленський їздили в Європу

В кульмінаційний момент передвиборчого протистояння обидва кандидати в президенти України вирушили за кордон. 12 квітня Петро Порошенко та Володимир Зеленський зустрілися із президентом Франції Еммануелем Макроном.

Того ж дня Порошенко мав перемовини із канцлеркою Німеччини Ангелою Меркель. Що означають закордонні турне кандидатів та як ці зустрічі висвітлювали європейські ЗМІ, - розповіло Громадське.

Берлін та Париж уважно спостерігають за передвиборчими процесами в Україні. Лідери обох країн мають тривалий досвід співпраці з Україною, зокрема у Нормандському форматі.

Дипломатичні кола Німеччини та Франції прагнуть знати, куди рухатиметься Україна після виборів, і чи буде подовжений проєвропейський вектор. Попри фактичну відсутність прогресу у врегулюванні конфлікту на сході, через блокування процесу з боку Росії, Україна залишається одним з безпекових пріоритетів Європи.

Команда Петра Порошенка має досвід перемовин і з канцлеркою Меркель, і з президентом Макроном. Під час прес-конференції в Берліні та в Парижі Порошенко заявив, що узгодив з європейськими лідерами повернення до перемовин у Нормандському форматі, яке відбудеться після завершення другого туру виборів. Прозвучали й інші традиційні теми таких зустрічей: санкції, політичні в’язні Кремля та Північний потік.

Зеленський у Парижі

Тим часом команда Зеленського теж прагне встановити контакти в Європі. У програмі Зеленського написано, що він збирається вирішувати проблему окупації Донбасу шляхом розширення Нормандського формату за рахунок Великої Британії та США.

Абсолютно неочевидно, чи зацікавлені в участі Лондона та Вашингтона інші учасники Нормандського формату, але візит до Німеччини та Франції мав би бути в пріоритеті потенційного президента. Водночас мало хто чекав, що перша зустріч із лідером однієї з європейських держав відбудеться так швидко, ще до другого туру виборів.

«Нагадати свою лояльність Заходу»

Мотивацію переможця першого туру виборів «втерти носа» чинному президенту на дипломатичному фронті можна зрозуміти. Адже Зеленського постійно звинувачують у некомпетентності та відсутності досвіду, тоді як Порошенко наголошує на своїх дипломатичних успіхах та на ексклюзивності власних міжнародних контактів.

Для Петра Порошенка це був третій офіційний візит до Франції, а Володимир Зеленський зустрівся з Макроном вперше.

Французька преса так визначає мотивацію Зеленського:

«Інтерес молодого кандидата, який мріє бути «українським Макроном», зрозумілий: показати свою близькість до популярного в Україні лідера, підкреслити свій міжнародний рівень та нагадати про свою лояльність Заходу, особливо після карикатурного звинувачення у тому, що ним маніпулює Росія», — пише Le Monde.

Чому погодився Париж?

Чому французький президент погодився на зустріч із Зеленським? Від початку офіційний Париж заявив, що у зустрічі Еммануеля Макрона одразу з обома учасниками президентських перегонів немає нічого виняткового.

«Мета зустрічі — нагадати про прихильність Франції Україні і бажання бачити, як вона рухається вперед», — цитує видання заяву Єлисейського палацу.

Окрім того, наголошувалося, що Макрон не вперше погоджується на зустріч з двома політичними опонентами у передвиборчий період. Тиждень тому, напередодні парламентських виборів у Ізраїлі, французький президент приймав тамтешнього опозиційного політика Яіра Лапіда.

Водночас газета Le Monde стверджує, що ініціатива зустрічі Зеленського з Макроном йшла від команди українського кандидата, і Єлисейський палац на початку думав відмовити.

Невдовзі Париж отримав пропозицію Порошенка і погодився. Але додав до графіку зустріч із Зеленським, щоби прийняття Порошенка не виглядало як однобока підтримка одного з двох фаворитів передвиборчої кампанії.

Французькі журналісти переконані: вибір команди Зеленського на користь Парижа, а не Берліна, теж зрозумілий. «Вони (команда Зеленського — прим. ред.) вважають, що Берлін підтримує кандидатуру Порошенка», — пише Le Monde.

Фанера над Берліном

До Німеччини Зеленський не поїхав — на відміну від Порошенка, якому вдалося провести два ключових візити в один день та зустрітися із Меркель та Макроном.

Навряд чи Зеленський не поїхав тому, що не хотів. Значно ймовірніше, що його в Берліні — поки що — не захотіли прийняти.

Для цього може бути декілька причин. По-перше, канцлерка Меркель має особисту симпатію до Петра Порошенка. Не виключено, що вона не хотіла завдавати зайвого стресу українському колезі.

По-друге, останнім часом відбувається загострення поміж Меркель та Макроном — зокрема, у питанні Brexit. Наприклад, канцлерка поблажливо ставиться до відтягування терміну виходу Великої Британії з ЄС, тоді як Макрон більш категоричний — його влаштує швидший вихід Британії, навіть без угоди («no deal»).

Берлін: обережне очікування

Поки французькі медіа з’ясовували причини візиту Зеленського, німецькі доволі розлого висвітлювали візит Порошенка. Напередодні візиту німецьке видання Die Weltопублікувало статтю під назвою «Пародія на політичний дискурс не залишиться без наслідків». Зустріч Порошенка із Меркель автори називають «імовірно останньою у статусі президента», нагадуючи про високий рейтинг Володимира Зеленського напередодні другого туру виборів.

Водночас до вірогідної перемоги коміка ставляться із пересторогою.

«Якщо Порошенкові доведеться піти у відставку, а президентство Зеленського стане реальністю, це означатиме значний поворотний момент не лише для самої України, а й для відносин європейських урядів із країною із перехідною економікою».

Видання наголошує: попри критику Порошенка, його політика є досить передбачуваною, на відміну від політики ймовірного майбутнього президента Володимира Зеленського, за якого «розвиткові України загрожує падіння у невідомість».

Die Welt зауважує, що не варто сприймати ідеалізований образ серіального президента за справжній. «Він не має вводити в оману і західних спостерігачів. Адже таким чином молода українська демократія лишень іде шляхом популістського спустошення політики, яке набирає обертів у західних країнах», — пише видання.

Канцлерка Німеччини Ангела Меркель (ліворуч) та президент України Петро Порошенко під час зустрічі у Берліні, Німеччина, 12 квітня 2019 року. (Фото: EPA-EFE/CLEMENS BILAN).

Порошенко як «точка опори Меркель у Києві»

Напередодні візиту чинного президента до Берліна Der Spiegel опублікував статтю із заголовком «Чому Меркель прийматиме в себе Порошенка?», де зауважив: «В усьому цьому хаосі Порошенко був постійним партнером у перемовинах і точкою опори Меркель у Києві».

Автори нагадують, що Порошенко попередньо дякував Меркель за підтримку на київському безпековому форумі. «Я справді пишаюся тим, що і я, і всі українці можемо назвати її нашим великим другом», — заявив президент.

Звинувачення Меркель в упередженості

Водночас деякі медіа звинуватили Меркель в упередженості. Сайт телеканалу Deutsche Welle та видання Der Spiegel зауважили, що Меркель зустрічалась лише із Порошенком, у той час як президент Макрон прийняв обох кандидатів.

Медіа цитують політиків, які з цього приводу критикували канцлерку. Наприклад, представник лівої партії Андрей Хунко назвав таку зустріч із Порошенком напередодні виборів «втручанням». А Стефан Томае, політик від ліберальних демократів, зауважив, що ця зустріч була «вкрай незручною».

Дехто ж з фахівців вважає, що зустріч із Меркель лише поліпшить рейтинг Порошенка, адже зайвий раз підкреслить, «що його серйозно сприймають у Європі і що він і надалі буде сприяти розвиткові зв’язків з Євросоюзом». Сама Меркель не заперечує, що перебуває із українським колегою в постійному контакті, навіть напередодні виборів. Так канцлерка заявила на спільному брифінгу у Берліні.

Der Spiegel пише також про те, що Порошенко використав свій виступ під час брифінгу у Берліні, аби підкреслити свої хороші стосунки з урядом Німеччини. Це була його 16-та двостороння зустріч із Меркель. Видання наводить слова чинного президента про те, що «до цього Україна та Німеччина ніколи ще не були у такому інтенсивному діалозі одне з одним». Меркель погодилась.

«Німеччина хоче, аби президентські вибори в другому турі відбулися у вільний справедливий спосіб», — підсумовує слова Меркель під час зустрічі з Порошенком сайт німецького телеканалу ARD. Медіа також згадує ще один важливий для України момент, який Порошенко обговорив із канцлеркою — побудова німецько-російського газопроводу Nord Stream 2, що йде в обхід України. Меркель підтвердила: зі свого боку зробить усе можливе, аби Україна лишалась транзитною країною.

  • ,
  • ,
  • ,
  • ,
  • ,
  • Обговорення

    Завантаження плагіну facebook...

    ТОП

    ФОТО

    Відео

    У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

    Коментар

    Блоги

    Мирослав Дністрянський

    СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

    Михайло Цимбалюк

    Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

    Василь Чорний

    Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

    Підпишіться на WestNews.info у Facebook: