08.04.2020, 22:25

Як Ізраїль спиняє пандемію COVID-19

COVID-19 під наглядом навігатора, Песах із комендантською годиною та міста, у військовому оточенні – як в Ізраїлі спиняють пандемію.

Про це пише Ганна Шкряда, Громадське радіо.

Нині коронавірус забрав життя 71 ізраїльтянина і виявлений у понад дев’яти тисяч людей в країні. При цьому – як твердить офіційна статистика — вік більшості жертв пандемії в Ізраїлі — 80 плюс. На добу в державі роблять до 10 тисяч лабораторних досліджень на COVID-19, а усі підтверджені випадки одразу потрапляють під GPS-контроль. 

«Доведений факт, що на Пурім — 10 березня, через те що було багато вечірок і багатолюдних заходів, відбулось багато заражень. Плюс є тенденція у тому, що відсоток заражень набагато вищий у релігійному секторі», — розповідає мешканка Герцлії Вікторія Ольшанська.

Через коронавірус цього року юдеї відзначають Песах у тотальному карантині. Адже у країні ввели комендантську годину на час свята. 

«З 18 години середи і до 9 ранку четверга — це якраз час пасхальної трапези, коли усі збираються великими компаніями на святкування. Як раз на цю ніч ввели комендантську годину — заборонено виходити з будинку, окрім вигулу песика у радіусі 100 метрів», — говорить Вікторія.

Штраф за порушення коливається від 500 до п’яти тисяч шекелів — а це близько півтори тисячі доларів. Обмеження набули чинності від вівторка:  до неділі в країні не працює громадський транспорт та заборонений виїзд із міст. Тим часом в Ізраїлі населені пункти, де зафіксовані масові «спалахи» хвороби, вже тривалий час в ізоляції, розповідає Вікторія Ольшанська:

«Основна проблема полягає у релігійному секторі — де найбільша частка інфікованих. Є 8 населених пунктів, де мешкає понад 70 відсотків релігійного населення, у яких десь вже з тиждень діє особливий стан. Серед них 15 кварталів Єрусалима, Бней-Брак, Бейт-Шемеш… Туди заборонений в’їзд-виїзд, а служба тилу доставляє туди продукти харчування». 

«Спалах був дуже великий в Єрусалимі, в Бней-Браці — тобто якщо у нас в Ашдоді 140 — і це теж вважається багато, то там взагалі у 10 разів більше. На сайті Міністерства охорони здоров’я постійно оприлюднюють місця, там де були хворі на коронавірус — надають дату та час. І тим, хто там був у цей час необхідно зателефонувати до МОЗ і повідомити про самоізоляцію», — розповідає фармацевт Валерія Слуцька.

Жінка каже — у мережі аптек, де вона працює, траплялися випадки, коли через візит до них хворих на COVID-19 аптекарі були змушені іти на самоізоляцію. Адже кожен підтверджений факт недуги фіксується і відстежується за допомогою GPS-трекера. Ізраїльтяни які перебували в один час і водному місці із хворим отримують про це повідомлення, — каже Валерія Слуцька:

«Той, в кого був виявлений коронавірус — і який мав бути на карантині — він вирішив, що йому треба поїхати до Єрусалима, на якийсь там захід релігійний. І дуже добре, що працюють такі служби, бо вони відстежують тих, хто має бут на карантині. І вони його просто зняли посеред дороги із автобуса». 

Відстежують місцезнаходження не тільки людей, у яких виявили коронавірус, але й тих, хто повернувся з-за кордону. Вони змушені перебувати в обов’язковій обсервації, для чого в Ізраїлі облаштували навіть більшість готелів. А для хворих на коронавірус,  у яких неважкий перебіг хвороби — розгорнули окремі поліклініки, — розповідає лікар-ендокринолог Людмила Лиса:

«Практично у кожному місті є поліклініка корони, тобто що це означає: у лікарнях вони зробили відділення для коронахворих, але люди із короною — ті, які мають легкий перебіг — можуть мати ще ж якісь захворювання і потребувати якоїсь медичної допомоги. 

На рівні поліклініки усі служби, які не термінові — усе наразі закрили. Крім того, лікарі теж є у групі ризику — ті що мають хронічні хвороби і старші 65 років, які ще працюють. То їм у першу чергу надали можливість працювати з дому».

Наразі усі лікарі, які працюють у поліклініках, здебільшого перейшли на дистанційний прийом, розповідає Людмила Лиса. А ще чимало з них, каже медик,  терміново пройшли курси із інтенсивної терапії. 

 «Усі лікарі — неважливо якої спеціалізації, їм усім зробили курс ШВЛ — реанімації із допомогою апаратів штучної вентиляції легень. У кожній лікарні перепрофілювали якесь відділення у відділення корони, лікарів багатьох попереводили на роботу за змінами: 12 годин працює, 24 вдома. Спеціально роблять постійні колективи — щоб не просто якось чергувались — а щоб один колектив не перетинався із іншим. Тому що, якщо хтось один захворіє —то одразу увесь колектив іде на ізоляцію», — розповідає Людмила Лиса.

«У лікарню пацієнт може потрапити виключно «швидкою, яка з ніг до голови у спеціальному спорядженні, через окремий вхід, у кожній лікарні зробили окремі відділення-бокси, які зазвичай навіть розташовані в окремо стоячій споруді. І туди хворих на коронавірус привозять та роблять там їм тести», — розповідає сімейна лікарка Ксенія Налапко.

Щодня 10 тисяч громадян Ізраїлю охоплюють лабораторним тестуванням на COVID-19 — це один із найвищих показників у світі. Щоправда, через таку кількість аналізів на результат замість двох годин доводиться чекати добу, каже Ксенія:

«Зараз, наприклад не тільки швидка робить ці тести, але й у поліклініках теж є така можливість. А у великих містах відкрити мобільні центри, де кожен охочий може зробити тест на коронавірус».

Попри те, що медична допомога в Ізраїлі вважається однією із найкращих у світі, паніка серед населення є. Перелякані старенькі зайвий раз не звертаються до медиків аби не захворіти на COVID-19  і страждають від іншого, розповідає лікар-ендокринолог Людмила Лиса:

«Ми усі чекаємо, як то кажуть, день після корони, адже хронічних захворювань ніхто не скасовував. І усілякі випадки є, що не звернулись вчасно: тому що боялись корони, а інфаркту не боялись». 

«Тут немає, як в Україні — що скуповують усілякі противірусні препарати, бо тут система побудована так, що люди купують хронічні препарати за рецептом раз на 21 день. Але є такі, що взяли 5 днів тому, а вони знову приходять», — констатує фармацевт Валерія Слуцька на деякі препарати і дійсно виникає дефіцит.

Тим часом COVID-19 поставив на паузу життя багатьох — лише за місяць змушеного простою до лав безробітних потрапило понад мільйон ізраїльтян — каже Вікторія Ольшанська:

«Тому, що є цілі галузі, які зупинились. Усе, що пов’язано зі сферою послуг, увесь туризм, перевезення. До служби зайнятості за виплатою з тимчасового безробіття звернулось 25 відсотків працездатного населення країни».  

Єдине, що рятує державу — цілодобова готовність до війни, а отже існування чималої кількості резервних фондів — каже Вікторія. І додає, що уряд Ізраїлю вже оприлюднив приблизний план виходу із тотального карантину. Найпізніше ізоляція завершиться для тих місцевостей, де фіксували масові спалахи коронавірусної інфекції — там, де діє зараз особливий стан. Решта ж країни — обіцяють ізраїльтянам — відчує часткове послаблення режиму «обмежень» та «заборон» одразу після 15 квітня. 

  • ,
  • ,
  • ,
  • Обговорення

    Завантаження плагіну facebook...

    ТОП

    ФОТО

    Відео

    У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

    Коментар

    Блоги

    Мирослав Дністрянський

    СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

    Михайло Цимбалюк

    Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

    Василь Чорний

    Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

    Підпишіться на WestNews.info у Facebook: