27.01.2020, 18:50

Хто випив всю каву?

На початку 1980-х американські соціологи сформулювали криміногенну теорію розбитих вікон. Одна з її ключових тез зводиться до того, що дрібне правопорушення, як правило, веде до великого злочину. Цю теорію цілком доречно застосувати у випадку з ФФУ/УАФ.

Адже регулярне нехтування її керівниками чисто футбольних законів дійсно може здатися чимось незначним на фоні тотальної корупційної складової в діяльності колись благополучної громадської організації. По суті, за останні роки ФФУ/УАФ перетворилася на кишенькову фірму для збагачення певної групи осіб на чолі із запеклим аферистом Андрієм Павелком.

Зокрема, преса знову обговорювала захмарні зарплати мешканців головних кабінетів у Будинку футболу, які свого часу стали надбанням громадськості завдяки заяві виконкому Федерації футболу Києва.

Але ключова тема – це махінації Павелка з грошима із державної скарбниці, які зараз розслідує спеціальна парламентська слідча комісія (ТСК). Бувши главою бюджетного комітету, він лобіював виділення 1 млрд 250 млн гривень на будівництво майданчиків із міні-футболу в межах проекту очолюваної ним же ФФУ/УАФ.

У підсумку – шляхетна, на перший погляд, ідея зведення спортивної інфраструктури в Україні була перекручена і перетворилася на особистий бізнес глави ФФУ/УАФ і його подільників. Довгий час одному з високопоставлених казнокрадів країни вдавалося робити хорошу міну при лихій грі. Навіть попри заведені проти нього під тиском громадськості кримінальні справи. Але тепер, коли колишній нардеп від БПП залишився без політичного даху і важелів впливу, йому таки доведеться відповідати за законом.

Запитань до Павелка накопичилося безліч. У програмі "Великий вечір" на каналі NEWSONE деякі з них позначив громадський діяч Дмитро Співак:

"Що там із заводом із виробництва штучного покриття для футбольних майданчиків? Чому були залучені бюджетні кошти, коли можна було обійтися грошима, які надходять від УЄФА? У кого, де, з якими "прокладками" і відкатами закуповувалися всі складові й матеріали? Хотілося б знати відповіді на запитання, які стосуються закупівель 30 тонн чаю, 10 тонн кави та двох тонн морепродуктів... Просто навіщо це потрібно федерації, а вже якщо закупили, то де все це? Хто випив стільки кави? Яка доля кримінальних справ, яка доля сотень звернень і всього цього фактажу?.. Маса серйозних запитань" (Newsone.ua, 23.01.20).

Відповіді на них дуже скрупульозно й виважено тепер аналізують члени ТСК, чергове засідання якої відбулося 17 січня і отримало широкий резонанс у ЗМІ. Підбиваючи його підсумки, голова комісії Анатолій Костюх повідомив, що вдалося зробити за минулі майже два місяці.

"Надійшло дуже багато матеріалів. Необхідно було визначитися, які з них дійсно стосуються цього розслідування, а які до нього не відносяться. Тому ми зробили своєрідний фільтр, взявши в роботу матеріали, які стосуються безпосередньо до виконання програми "Будівництво футбольних полів зі штучним покриттям в регіонах України", що діяла у 2017-2018 роках.

Зараз ми повинні вивчити всю цю інформацію. Необхідно розібратися, чи були порушення. Головна проблема для нас в тому, що ми є народними депутатами, а не експертами в цьому питанні. Тому ми будемо залучати фахівців, і згідно з новим законом зробити нам це буде в рази легше", - підкреслив глава ТСК. (Komandaonline.com 19.01.20).

Безперечно, важливий момент – з'явилися у ТСК претензії до правоохоронних органів із відкритих справ на Павелка.

"Ми підготували звернення. Це звернення буде скеровано президенту України, прем'єр-міністру України, спікеру Верховної Ради України, генеральному прокурору, міністру внутрішніх справ, голові Національної поліції та голові Національного антикорупційного бюро України. Ми просимо вище керівництво держави й правоохоронних органів відреагувати на ситуацію, що склалася, і допомогти прискоренню ведення розслідування кримінальних проваджень, що стосуються порушень в українському футболі", - заявив член ТСК Ігор Кривошеєв. (Ukrinform.ru, 17.01.20).

"Півтора року – достатній термін, щоб вилучили відповідні матеріали, які використовувалися в слідстві, з'ясувати, хто з посадових осіб які папери підписував, проаналізувати, що саме будувалося за державні кошти, залучити фахівця з оцінки будівництва й виконаних робіт", – наводить телеканал ZiK у сюжеті про засідання ТСК слова члена комісії Григорія Мамки (Zik.ua, 17.01).

Рішення ТСК звернутися з цього питання до вищого керівництва країни не тільки свідчать про те, наскільки серйозно нардепи взялися за розслідування афер Павелка, а й зайвий раз підкреслює масштаб його злочинного "бізнесу на траві" та інших махінацій.

Ще один показовий момент – підвищена увага до "справи Павелка" з боку ЗМІ. Це – численні й ґрунтовні публікації в різних виданнях, як спортивних, так і загальнополітичних. Це – розгорнуті сюжети на "Інтері" та інших центральних телеканалах. Всі ці непрямі ознаки говорять про те, що на порядку денному – одна з найгучніших корупційних історій за останні роки. Причому за обсягами крадіжки паном Павелком вона цілком порівнянна з недавнім грандіозним скандалом в Укроборонпромі, де одіозні Свинарчуки за потурання колишнього президента країни цинічно наживалися на армії.

Наступне засідання Тимчасової слідчої комісії заплановане на 7 лютого. Як повідомляє преса, депутати мають намір у закритому режимі заслухати представників правоохоронних органів, які ведуть справи Павелка. Мабуть, це буде один з ключових моментів у роботі ТСК.

Ну а перші висновки, як обіцяє голова ТСК Анатолій Костюх, буде зроблено ближче до квітня:

"Зараз етап – виключно збір інформації. Аналіз буде відбуватися, швидше за все, наступні два місяці. Відповідно, зараз ми формуємо усі факти, ми вже не відволікаємося на інше, у нас є достатньо інформації для того, щоб ухвалювати якісь певні рішення" (Рodrobnosti.ua, 18.01.20).

Віктор Журавльов, ЗІК

На фото - Андрій Павелко, фото - ФФУ.

Обговорення

Завантаження плагіну facebook...

ТОП

ФОТО

Відео

У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

Коментар

Блоги

Мирослав Дністрянський

СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

Михайло Цимбалюк

Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

Василь Чорний

Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

Підпишіться на WestNews.info у Facebook: