• Головна
  • Новини
  • В Європарламенті оголосили перелік фіналістів премії Сахарова

08.10.2019, 18:38

В Європарламенті оголосили перелік фіналістів премії Сахарова

Комітети Європейського парламенту з закордонних справ і розвитку оголосили список фіналістів цьогорічної премії Сахарова «За свободу думки».

Про це повідомили в Європарламенті, пише Громадське.

До короткого списку потрапили:

  • бразильські правозахисники: Маріелла Франко, яку вбили у 2018 році, а також екоактивісти Клауделіс Сільва дос Сантос і Чіф Раоні;
  • Ільхам Тохті, економіст, який бореться за права уйгурської меншини Китаю і відбуває довічне покарання за звинуваченням у сепаратизмі;
  • група п'яти студентів із Кенії Restorers: Стейсі Овіно, Сінтія Отьєно, Чистота Ачіенг, Маскрін Атьєно та Айві Акіні, які захищають права жінок у своїй країні. Вони розробили додаток i-Cut, який має допомогти дівчатам боротися з каліцтвом жіночих статевих органів.

Лауреата премії оголосять 24 жовтня. Урочиста церемонія нагородження відбудеться 18 грудня у Страсбурзі.

У 2018 році лауреатом премії Сахарова став український режисер Олег Сенцов, який тоді перебував в ув'язненні в Росії. Олег Сенцов став першим в історії премії українцем, який здобув цю нагороду.

7 вересня відбувся великий обмін полонених. З російського полону повернулися 35 українців. Серед них — 24 моряки, яких РФ захопила в Керченській протоці, режисер Олег Сенцов, Олександр Кольченко, Володимир Балух та інші, чиї прізвища кілька років поспіль звучали майже на всіх міжнародних зустрічах як прізвища політв'язнів.

Після обміну президент Європейського парламенту Давид Сассолі заявив, що готовий особисто привезти в Україну премію «За свободу думки» імені Сахарова Олегу Сенцову.

Премію імені вченого, дисидента і правозахисника Андрія Сахарова Європарламент заснував у 1988 році. Її вручають за видатний внесок у захист прав людини та основних свобод. Розмір премії складає 50 тисяч євро.

У 2014 році серед номінантів на премію Сахарова був Євромайдан, у 2015 році — депутатка Надія Савченко, у 2016-му — лідер кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв.

Міністр закордонних справ України Павло Клімкін сказав, що Сенцов стане для Росії тим, ким Сахаров став для СРСР.

Андрій Сахаров був радянським фізиком, дисидентом та правозахисником. Саме Сахаров є одним з творців першої радянської водневої бомби. Попри це Сахаров активно виступав за заборону випробувань ядерної зброї. У 1960-х роках академік очолив правозахисний рух СРСР, а КДБ стежило за ним та неодноразово обшукувало.

У радянській пресі ученого критикували, а роботи Сахарова друкували закордоном.

У 1980 році Сахарова затримали разом з дружиною. В незаконному ув’язненні він пробув сім років і за цей час провів три голодування (останнє понад 170 днів). Під час голодування Сахарова насильно годували та госпіталізовували.

  • Обговорення

    Завантаження плагіну facebook...

    ТОП

    ФОТО

    Відео

    У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

    Коментар

    Блоги

    Мирослав Дністрянський

    СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

    Михайло Цимбалюк

    Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

    Василь Чорний

    Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

    Підпишіться на WestNews.info у Facebook: