• Головна
  • Новини
  • В Івано-Франківську разом заграли 146 трембіт і гуцульських рогів

25.12.2019, 19:34

В Івано-Франківську разом заграли 146 трембіт і гуцульських рогів

В Івано-Франківську встановили рекорд з наймасовішого трембітання - на території Палацу Потоцьких разом заграли 146 трембіт і карпатських рогів.

Про це повідомляє Укрінформу.

"Всіх було разом 146 трембіт і карпатських рогів. Рекорд України встановлено", - зазначила реєстратор національного рекорду Тетяна Розвадовська.

Ініціатором цього рекорду виступив музикант рок-гурту "Кораллі" Мишко Адамчак.

"Ми з гуртом майже 15 років використовуємо трембіту як музичний інструмент. З нами трембіту побачили країни Європи і Японія. Ідея встановити рекорд з трембітання прийшла само собою. Ми часто використовуємо на сцені 1-2, інколи 5 трембіт, але я собі подумав, а чому не зібрати велику кількість трембіт і зробити з ними гучне дійство, аби показати, які в нас є українські традиції в Карпатах і приурочити все до Різдвяних свят… Основну мелодію заграють корінні гуцули, а їм допомагають всі бажаючі", - розповів Адамчак.

Він зауважив, що до рекорду залучали людей через мережу Інтернет. Для цього "Кораллі" навіть організували спеціальні курси.

"Люди вчились тримати цей інструмент, видобувати звук з інструменту. В усіх вийшло, жодна людина не пішла, не навчившись грати на цьому інструменті. Трембіти ми зібрали з усієї України: Карпати, Львів, Київ, Рівне, Дніпро. Ми не ставили собі за мету привезти найдовшу трембіту, а є інформація, що вона може сягати і 7 метрів, у нас грають на трембітах 3- 3,5 м", - стверджує музикант.

Навчився грати на трембіті і мер Івано-Франківська Руслан Марцінків, який теж долучився до трембітання з інструментом. Водночас, для рекорду до Івано-Франківська приїхали близько 30 людей з Буковини, Закарпаття та Верховинщини.

"Без трембіти в гуцулів немає коляди… Йдуть до церкви спочатку, а потім колядують священнику. Тоді й трембіти грають. А колядують - не менше години. Потім йдуть по різних хатах. Аби добре грати, треба мати добрі легені. Тримає ще ремінь-черес, його треба тугіше затягнути", - розповів один із учасників заходу Микола Павук з Делятина.

Він додав, що трембіта має плакати, а такий інструмент не кожен майстер може зробити.

"Аби була добра трембіта її треба робити з громовиці, дерева, в яке вдарив грім. Ідеально – зі смереки. Найкраща довжина для трембіти – 3 метри і 15 сантиметрів. Секрети я маю. Батько мені встиг передати в останні хвилини перед смертю", - зазначив майстер Василь Грималюк і додав, що секрет виготовлення інструмента на Гуцульщині майстер може сказати в житті лише один раз, коли вже відчуває, що не зможе більше працювати.

Трембіта, тримбіта, рідко тромбіта — український народний духовий мундштуковий (дульцевий) музичний інструмент. Має вигляд дерев'яної труби без вентилів і клапанів, інколи обгорнутої березовою корою.

  • ,
  • Обговорення

    Завантаження плагіну facebook...

    ТОП

    ФОТО

    Відео

    У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

    Коментар

    Блоги

    Мирослав Дністрянський

    СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

    Михайло Цимбалюк

    Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

    Василь Чорний

    Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

    Підпишіться на WestNews.info у Facebook: