• Головна
  • Новини
  • 25 українців з пересадженими органами встановили на Говерлі новий рекорд України

29.09.2019, 11:55

25 українців з пересадженими органами встановили на Говерлі новий рекорд України

Найвищу вершину Карпат – Говерлу одночасно підкорили 25 українців з пересадженими органами. Цей факт зафіксували як новий рекорд України.

Про це кореспонденту Укрінформу повідомила активістка Ольга Дзюба, яка також здійснила сходження на Говерлу і стала свідком нового національного рекорду.

«На Говерлу сьогодні піднялись 25 українців з пересадженими органами, і цей факт зафіксували як новий рекорд України (найбільша кількість українців з пересадженими органами, які піднялись на Говерлу — ред.). Разом з цими людьми на Говерлу піднялись родичі, які є їхніми донорами, лікарі, активісти та представники влади. Загалом, наша група складала близько 90 людей», - повідомила Ольга Дзюба.

Вона зауважила, що рекордне сходження тривало майже 4 години. Спочатку планували, що на Говерлу піднімуться 30 людей з пересадженими органами, але п’ятеро через погане самопочуття вимушені були зупинити сходження. Підкорювачів вершини супроводжували рятувальники та медики екстреної допомоги. На вершині підняли жовто-блакитний прапор.

«Найперше ми хотіли показати, що люди з пересадженими органами є абсолютно повноцінними членами суспільства. Адже трансплантація відкриває друге дихання. Людина, яка роками була прив’язаною до діалізного апарату, може бути вільною, може подорожувати. …Ті, хто раніше мали потребу у серці, не могли пройти й кількох кроків, бо відчували втому, важке дихання, ноги здавалися їм колодами. А тепер ці люди можуть долати гори, і Говерла для них – не перешкода», - пояснила голова ГО «Всеукраїнська платформа донорства «iDonor» Ірина Заславець.

Вона підкреслила, що сходження на Говерлу має ще одну мету – звернути увагу суспільства на те, що в Україні вкрай потрібно розвивати трансплантологію.

«Нині є 1,5 тисячі людей з пересадженими органами, а їх має бути в рази більше. Щороку трансплантації потребує 5 тисяч українців. Понад 3 тисячі помирають, не дочекавшись операції. Треба вже братися за цю справу, бо ми не можемо втрачати людей. Трансплантація за кордоном дуже дорога і потреби це не покриває. Нам треба було починати цю справу ще 20 років тому», - вважає Заславець.

Відомо, що на Говерлу піднялися люди з пересадженими нирками, печінкою та серцями. Вдруге у своєму житті на Говерлу піднявся киянин Максим Грєков, який до цього часу був єдиною людиною з пересадженим серцем, яка піднялась на Говерлу.

Разом з ними Говерлу підкорив заступник міністра охорони здоров’я Михайло Загрійчук.

Гове́рла - найвища вершина Українських Карпат і найвища точка України, висота якої складає 2061 м над рівнем моря.

З 31 квітня 2019 року в Україні набув чинності Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо застосування трансплантації анатомічних матеріалів людині» . Законом визначається, що до початку роботи Єдиної державної інформаційної системи трансплантації, але не пізніше 1 січня 2020 року, положення цього закону щодо використання вказаної системи для організації надання медичної допомоги із застосуванням трансплантації не застосовуються.

Фото: facebook.com/a.komarynskyi

  • ,
  • ,
  • ,
  • Обговорення

    Завантаження плагіну facebook...

    ТОП

    ФОТО

    Відео

    У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

    Коментар

    Блоги

    Мирослав Дністрянський

    СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

    Михайло Цимбалюк

    Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

    Василь Чорний

    Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

    Підпишіться на WestNews.info у Facebook: