• Головна
  • Новини
  • У Раді запропонували перерозподілити податок із зарплат

24.04.2021, 12:29

У Раді запропонували перерозподілити податок із зарплат

У Верховній Раді зареєстровано цілу низку законопроєктів (5244, а також альтернативні 5244-1, 5244-2, 5244-3), мета яких – змінити механізм розподілу податку на доходи фізосіб (ПДФО) між регіонами. Депути пропонують різні варіанти розподілу податку між місцем проживання і роботи українців.

Про це йдеться в публікації Центру аналізу публічних фінансів та публічного врядування Київської Школи Економіки в telegram, передає Обозрєватєль. Податок на доходи фізичних осіб (ПДФО) – найбільше джерело у структурі доходів бюджетів місцевих громад. Законопроєкт №5244 зареєструвало кілька десятків нардепів з різних фракцій на чолі з Олегом Кулінічем ( "Довіра").

Поточна система розподілу ПДФО між регіонами має суттєву ваду: фактично вона здійснюється за місцем реєстрації платника податків, а не за місцем фактичного працівника цієї компанії, за якого вона сплачує ПДФО.

Депутати пропонують змінити підхід до розподілу. Як? Депутати розходяться у підході до розподілу ПДФО між місцевими бюджетами. У кожному із законопроектів пропонується свій варіант:

  • сплачувати податок до бюджету порівну (по 50%) за місцем проживання та за місцем роботи працівника

  • дати можливість працівнику обирати в який з двох бюджетів сплачувати податок - за місцем роботи чи проживання працівника

  • дати можливість роботодавцю обирати один із способів сплати ПДФО за працівника – або повністю в бюджет за місцезнаходженням юридичної особи або рівними частинами у бюджети за місцем проживання та за місцем роботи працівника

  • сплачувати повністю до бюджету місцезнаходженням юридичної особи та її відокремленого підрозділу, де фактично працюють фізичні особи – платники податку

Зміна підходу до розподілу ПДФО кардинально змінить обсяги базової (з бюджету місцевим громадам) та реверсної (з місцевих в державний бюджет) дотацій в багатьох місцевих громадах. І якщо приймати таке рішення без попередніх детальних розрахунків потенційних наслідків, в майбутньому це може призвести до нових проблем бюджетної системи України, йдеться в аналізі.

  • ,
  • Обговорення

    Завантаження плагіну facebook...

    ТОП

    ФОТО

    Відео

    У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

    Коментар

    Блоги

    Мирослав Дністрянський

    СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

    Михайло Цимбалюк

    Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

    Василь Чорний

    Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

    Підпишіться на WestNews.info у Facebook: