• Головна
  • Новини
  • У Польщі тривають вибори президента: Центральна виборча комісія говорить про рекордно високу явку Олег Павлюк

28.06.2020, 18:51

У Польщі тривають вибори президента: Центральна виборча комісія говорить про рекордно високу явку Олег Павлюк

У Польщі сьогодні, 28 червня, тривають вибори президента. Станом на 12:00 Центральна виборча комісія повідомила, що участь у голосуванні взяли 24,08% виборців — це рекордний показник явки на виборах за незалежну історію країни.

Як повідомляє Gazeta Wyborcza, загалом у польських воєводствах явка виборців коливається від 20 до 26,4%, пише Громадське.

Видання зазначає, що раніше такої явки станом на 12:00 в історії незалежної Польщі не спостерігалося. Так, на попередніх президентських виборах у 2015 році явка станом на 12:00 склала 14,61%, а всього в них узяли участь майже 50% виборців.

Виборчі дільниці в Польщі працюють із 7:00 по 21:00 за місцевим часом. Оскільки вони тривають в умовах епідемії коронавірусу, частині виборців із найбільш уражених районів дозволили голосувати поштою.

На виборчі дільниці потрібно обов’язково приходити в масках, але під час підтвердження особи її просять ненадовго зняти.

Найбільш імовірним сценарієм оглядачі вважають вихід у другий тур чинного президента Анджея Дуди, прихильного до владної партії «Право і справедливість» (ПіС) та висуванця від опозиційної партії «Громадянська платформа», мери Варшави Рафала Тжасковського.

Нагадаємо, президентські вибори в Польщі мали бути проведені ще 10 травня. Але країну, як і решту світу, охопила пандемія коронавірусу. Спершу владна партія «Право і справедливість» («ПіС») хотіла, не порушуючи карантину, організувати голосування виключно поштою. Але проти виступила не лише опозиція, а й молодший коаліційний партнер «ПіС» — партія «Злагода».

Зрештою, 6 травня після дебатів кандидатів у президенти «ПіС» і «Злагода» виступили зі спільною заявою, де домовилися про перенесення виборів на червень-липень. Формально 10 травня вибори відбулися, але через фактичну відсутність голосування Верховний суд Польщі визнав їх такими, що не відбулися.

  • ,
  • Обговорення

    Завантаження плагіну facebook...

    ТОП

    ФОТО

    Відео

    У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

    Коментар

    Блоги

    Мирослав Дністрянський

    СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

    Михайло Цимбалюк

    Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

    Василь Чорний

    Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

    Підпишіться на WestNews.info у Facebook: