• Головна
  • Новини
  • На території Польщі правоохоронці затримали журналістів з Волині, які знімали торгівлю країни з Росією

13.03.2024, 16:55

На території Польщі правоохоронці затримали журналістів з Волині, які знімали торгівлю країни з Росією

Поліцейські депортували українських журналістів, попередньо видаливши відзнятий ними матеріал

Польські правоохоронці на території Польщі затримали двох журналістів з Волині. Вони готували матеріал про торгівлю між Польщею та РФ та фіксували перетин вантажним транспортом польсько-російського кордону у районі Калінінградської області РФ, інформує «Оbozrevatel».

Польські поліцейські депортували українських журналістів, попередньо видаливши відзнятий ними матеріал, конфіскувавши редакційну техніку та протиправно відмовивши у праві зв'язатися з українським консулом. Подробиці  повідомляє ІА «Район.ін.юа», у редакції якого працюють затримані журналісти.

«Редактора Юрія Конкевича та відеооператора Олександра Пілюка затримали 7 березня під час фіксації перетину кордону вантажними автомобілями між Калінінградською областю РФ та Республікою Польща. Станом на вечір 9 березня прикордонники привезли журналістів на пункт пропуску »Дорогуськ-Ягодин«. Редакція Район.in.ua звертається до органів державної влади України та Польщі з проханням належно відреагувати на цей інцидент», – зазначено у повідомленні видання.

Затримані журналісти виконували редакційне завдання: досліджували тему вантажних перевезень між Польщею та Росією. До Польщі вони прибули, аби оцінити вантажопотік і з'ясувати, який транспорт використовується для перетину кордону – польський чи російський. Також журналісти планували поспілкуватися з очевидцями та експертами для оцінки масштабів такої торгівлі.

Цікаво, що, судячи з того, що побачили журналісти на кордоні з Калінінградською областю, польських «фермерів», які блокують пункти пропуску між Польщею та Україною, заявляючи, що українські товари порушують їхні інтереси, торгівля з РФ геть не  бентежить.

«Район.Закордон» поїхав на північ Польщі, до кордону з Калінінградською областю РФ, щоб побачити, як через Польщу у Європу досі йдуть газ та зерно з Росії. Жодного блокпоста польських фермерів там ми не зустріли, натомість побачили вагони РЖД – Руской железной дорогі", – зазначив один з журналістів, Юрій Конкевич.

А невдовзі українським журналістам довелося припинити розслідування. Як розповіли у «Район.ін.юа», близько 13 години дня 7 березня у польському місті Бранєво Конкевича та Пілюка затримали польські поліцейські. Силовиків, згадують затримані, було 5 чи 6.

Польські правоохоронці після затримання відібрали особисте майно журналістів: два смартфони, два фотоапарати, особистий MacBook, карти пам’яті, мікрофони, павербанки й навіть селфі-палиці.

«Польська поліція затримала нас та вилучила майно, не повідомила консула, не дала можливості зателефонувати до України, а Агенція внутрішньої безпеки назвала особами, які загрожують національній безпеці Польщі, та видворила», – розповів Конкевич.

Крім того, працівники поліції обшукали автомобіль без згоди журналістів. З рюкзака, який був в автомобілі, вилучили редакційний ноутбук, три мікрофони, навушники, обладнання для світла та інші особисті речі.

Більшість зафіксованих доказів – фото та відео – працівники польської поліції, стверджують депортовані журналісти,  видалили на місці затримання.

«Причиною затримання працівники поліції назвали те, що журналісти занадто довго фотографували критичну інфраструктуру, а саме – російські вагони скрапленого газу», – зазначили у виданні, де працюють затримані.

Там також додали, що польські поліцейські нічим не пояснили те, що не дозволили затриманим журналістам зв'язатися ані з консулом, ані з редакцією, ані з родичами.

  • ,
  • Обговорення

    Завантаження плагіну facebook...

    ТОП

    ФОТО

    Відео

    У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

    Коментар

    Блоги

    Мирослав Дністрянський

    СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

    Михайло Цимбалюк

    Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

    Василь Чорний

    Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

    Підпишіться на WestNews.info у Facebook: