• Головна
  • Новини
  • У Львові хірурги прооперували торакоскопічно дитину з рецидивуючим пневмотораксом

26.04.2021, 12:32

У Львові хірурги прооперували торакоскопічно дитину з рецидивуючим пневмотораксом

Лікарі-хірурги міської дитячої клінічної лікарні на вул. Орлика прооперували торакоскопічно 17-річного львів’янина з рецидивуючим пневмотораксом. Раніше такі операції проводили з допомогою торакотомії із повноцінним розрізом грудної клітки. Про це повідомив лікар-хірург 2-го хірургічного відділення дитячої лікарні Дмитро Грицак.

Про це повідомила пресслужба Львівської міської ради.

З його слів, у хлопця був діагноз – бульозна емфізема легень, рецидивуючий пневмоторакс.

«Пневмоторакс – це накопичення повітря в плевральній порожнині, що спричиняє колапс (стиснення) легені. У 90% випадків причиною первинного спонтанного пневмотораксу є бульозна емфізема легень. При цьому захворюванні в легенях, переважно на верхівках, формуються були – повітряні міхурці, у випадку розриву яких повітря поступає в плевральну порожнину. Це спричиняє пневмоторакс. Спонтанний пневмоторакс часто рецидивує, тому показане оперативне лікування для попередження повторних колапсів легень», - розповів Дмитро Грицак.

«Ми провели малоінвазивне оперативне втручання – відеоторакоскопічну резекцію патологічно зміненої легені через 3 невеликі розрізи (5-10мм) у грудній стінці. Операція тривала 50 хвилин. Вже через добу після операції пацієнт почувався добре, адже такий вид оперативного втручання передбачає відсутність значної операційної рани, а відтак і болю, швидке відновлення та повернення здоровим додому», - додав лікар-хірург.

Операцію виконували: хірург Грицак Д.І, асистент Курило Г.В, анестезіолог Шиш С.В, операційна медсестра Слимак Н.Б

Лікарі дитячої лікарні на Орлика пояснюють, що пневмоторакс – це хвороба підлітків та молодих людей, в основному високих і худих, а доведеним фактором ризику її є куріння.

«Тому ми вкотре закликаємо батьків звернути уваги на здоровий спосіб та стиль життя ваших дітей. Говоріть з дітьми про шкоду куріння, застерігайте їх від цієї поганої звички і будьте здоровими», - додав Дмитро Грицак.

  • Обговорення

    Завантаження плагіну facebook...

    ТОП

    ФОТО

    Відео

    У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

    Коментар

    Блоги

    Мирослав Дністрянський

    СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

    Михайло Цимбалюк

    Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

    Василь Чорний

    Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

    Підпишіться на WestNews.info у Facebook: