• Головна
  • Новини
  • Супрун нарешті побачила реальний стан справ у реальних лікарнях

01.05.2019, 12:55

Супрун нарешті побачила реальний стан справ у реальних лікарнях

Коли цінність людського життя лише декларативна - це напряму відбивається на тому, як функціонує система охорони здоров’я.

Про це Уляна Супрун написала у Facebook після відвідин Київської міської клінічної лікарні швидкої медичної допомоги та Бориспільської центральної районної лікарні. За словами Супрун, щодо цих закладів вона отримує дуже багато негативних відгуків.

“В історіях родичів пацієнтів про сотні тисяч гривень, витрачених на операції та ліки, є все, що ми хочемо викорінити в Україні: незрозумілі і непрозорі правила функціонування системи, фінансові катастрофи через проблеми зі здоров’ям, жахливі умови перебування у лікувальних закладах, відсутність гарантій надання якісних послуг. Страх”, - зазначає в.о. міністра охорони здоровʼя.

Вона наголошує, що заручниками такої ситуації є як пацієнти і їхні родичі, так і лікарі та медичний персонал, які працюють в умовах, коли якість роботи та професіоналізм не винагороджуються фінансово, а “значно важливіше, в яких ти стосунках з головним лікарем чи завідуючим твого відділення, які у тебе зв’язки”.

Все це, за словами Супрун, виливається в такі реалії:

▪ У лікарні швидкої допомоги помітили, що відвідувачів не пускають у приміщення реанімації до їхніх близьких та родичів. Хоча доступ до реанімації заклад має забезпечувати 24/7 https://bit.ly/2Wnv7HC.

▪ Списки ліків, які є в наявності, в обох закладах розміщені не всюди і часто у місцях, де пацієнти не звернуть на них уваги. Багато ліків пацієнти та їхні родичі купують власним коштом. Навіть системи та фізрозчини, які медзаклад точно закуповує.

До речі, нагадує Супрун, нещодавно для медзакладів Києва з’явилася можливість закуповувати необхідне знаряддя та препарати через електронні каталоги https://bit.ly/2GBemSI. “Через новий інструмент лікарні буде простіше та ефективніше закуповувати той самий фізрозчин. Рекомендую скористатись”, - пише вона.

▪ Бригади швидких далі використовуються як медичне “таксі” і доставляють в лікарню людей, які не потребували екстреної допомоги. У стаціонарі, у свою чергу, чомусь дуже довго перебувають пацієнти, які могли б спокійно повернутись додому.

▪ На територіях медзакладів - багато аптек та оголошень про них. У кожну аптеку - черга. Знайти аптеку за цими оголошеннями значно легше, ніж те чи інше відділення. Можна багато зрозуміти про керівництво закладу, в якому всі дороги ведуть до аптек.

▪ В районній лікарні у Борисполі ремонтують терапевтичне відділення. Але лише туалети та електричну мережу. На решту не вистачає виділених районним бюджетом коштів. Тому коли пацієнтів сюди повернуть, палати залишаться у жахливому стані. Роками ведеться мова про спорудження нового корпусу, але коштів на такий проект не знаходиться також.

Та головні враження Супрун, за її словами, винесла від спілкування з лікарями та пацієнтами.

“Запит на зміни на рівні спеціалізованої допомоги колосальний. Успішний досвід трансформації на первинній ланці стає звичайним елементом життя мільйонів українців і разом з цим з’являється віра у зміни і на інших рівнях. У 2020 році трансформація розпочнеться на стаціонарному рівні. Зміни запрацюють, коли “гроші підуть за пацієнтом” за конкретні гарантовані державою послуги - так, як це вже відбулося на первинній ланці”, - наголошує в.о. міністра охорони здоровʼя.

Вона додає, що змінена модель фінансування та статус закладу дозволить стимулювати ефективну роботу медиків без прив’язок до жодних тарифних сіток. А разом з цим покращити умови в лікарнях, зробити якіснішим і доступнішим лікування та забезпечити гідну оплату праці для медичних працівників.

“Система трансформується цілком, і пацієнт та його здоров’я нарешті по-справжньому будуть в центрі уваги”, - переконана Супрун.

Вона також зауважила, що місцева влада Києва та Бориспільского району повинна “серйозно подумати щодо власних пріоритетів”. Адже, за словами Супрун, якщо не інвестувати в медичну інфраструктуру і не створювати простір, в якому і пацієнтам, і медикам, буде комфортніше, - не можна говорити про реальну турботу про людей.

“Після вихідних окремо запропонуємо відповідальним посадовим особам свою допомогу з пошуку шляхів вирішення цих проблем”, - зазначила в.о. міністра охорони здоровʼя.

"Продовжуватимемо робити візити без попередження і дізнаватись про реальний стан справ від справжніх перших осіб країни", - підсумувала Уляна Супрун.

Нагадаємо, щойно вчора в.о.міністра вихвалялась, що  у серпні стане керівником, який найдовше очолює МОЗ в історії України

  • Обговорення

    Завантаження плагіну facebook...

    ТОП

    ФОТО

    Відео

    У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

    Коментар

    Блоги

    Мирослав Дністрянський

    СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

    Михайло Цимбалюк

    Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

    Василь Чорний

    Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

    Підпишіться на WestNews.info у Facebook: