• Головна
  • Новини
  • Рівність, відкритість, зручність, - Ірина Короткова про діалог з великими платниками податків

22.04.2021, 11:09

Рівність, відкритість, зручність, - Ірина Короткова про діалог з великими платниками податків

Днями у Львові відбулась Zoom-конференція фахівців  Західного міжрегіонального управління ДПС по роботі з великими платниками податків із представниками Західноукраїнського офісу Європейської  Бізнес Асоціації (ЕВА).

Участь у заході взяла в.о. начальника Західного міжрегіонального управління Ірина Короткова. Модератором виступила  керівниця Західноукраїнського офісу ЕВА Мар'яна Луцишин, про це повідомила пресслужба Західного міжрегіонального управління.

Zoom-конференцію ініціювала Асоціація. Тема була визначена як «Дисконтування позик», однак більш як годинна розмова зачепила широкий спектр питань податкового законодавства, які цікавили членів Асоціації. 

Це вже друга така розмова. Перша пройшла у лютому з ініціативи податківців. Саме тоді сторони домовились регулярно проводити онлайн-зустрічі. 

Ірина Короткова наголосила, що «Західне міжрегіональне управління ДПС відкрите до партнерських стосунків  з платниками податків. Співпраця з бізнес-асоціаціями для нас була і залишається пріоритетною. Такі контакти, на нашу думку, – це дієвий майданчик для артикуляції і об’єктивного  розгляду спірних питань». 

Ірина Короткова: "Я хочу ще раз подякувати бізнес- спільноті  за сплачені податки та економічний розвиток

Слід зазначити, що з 1 січня цього року розпочали роботу п’ять міжрегіональних управлінь ДПС по роботі з великими платниками податків - Центральне, Східне, Західне, Південне та Північне з центрами обслуговування відповідно у містах Києві, Дніпрі, Львові, Одесі та Харкові.

На обслуговуванні у Західному міжрегіональному управлінні ДПС перебуває 150 найбільших платників західної України. За перший квартал цього року Управління забезпечило надходження 2,3 млрд грн податків.  При цьому якщо на початок цього року  ефективність щодо ПДВ становила 1,1%, то сьогодні цей показник зріс до 1,6%.

«Це свідчить про те, що  великі підприємства Західного регіону  прислухаються до наших порад і уникають контрагентів, які мають негативну історію. Саме тому зріс рівень сплати ПДВ. І я хочу ще раз подякувати бізнес- спільноті  за сплачені податки та економічний розвиток», – зазначила Ірина Короткова.

Воднораз очільниця Західного міжрегіонального управління звернула увагу учасників Zoom-конференції на такий  факт: «На жаль, на сьогодні, із наших 150 підприємств 32 мають збитки. При цьому збитки зростають. Які причини? Одна з найголовніших – це від’ємні курсові різниці».

Відтак підприємці озвучили низку запитань щодо дисконтування заборгованості і ставки дисконтування. А саме, упродовж зустріч податківці висловили таку позицію:

– дисконтуванню підлягають довгострокові заборгованості, як кредиторські так і дебіторські.

– сума дисконту підлягає амортизації до часу погашення чи визнання заборгованості безнадійною.

  • ефективна ставка дисконтування визначається як середньорічна ставка рефінансування НБУ та/або ставка, що розраховується за наступними показниками: відсоткова ставка на позикові кошти ( яку отримав би кредитор, якщо б надав певні суми коштів), ставка ризику неповернення та відсоток інфляції.   

На завершення  керівниця Західноукраїнського офісу Європейської Бізнес Асоціації Мар'яна Луцишин  подякувала  за проведену зустріч.  За її словами, для бізнесу дуже важливо розмовляти з податковою однією мовою, тримати руку на пульсі змін у податковому законодавстві, дізнаватись про ці зміни з перших уст.

Натомість в.о. начальника Західного міжрегіонального управління ДПС по роботі з великими платниками податків Ірина Короткова підтвердила готовність податківців до якнайширшої співпраці із взаємним урахуванням потреб бізнесу і держави.

Відповідаючи на питання до кого звертатись, якщо у підприємства постала «податкова» проблема, Ірина Короткова нагадала, що за кожним великим платником податків закріплений індивідуальний консультант-координатор. Інформація ця відкрита, розміщена на офіційних інтернет-ресурсах за посиланням https://officevp.tax.gov.ua/okremi-storinki/arhiv/283065.html. Також питання можна надсилати безпосередньо на особисту скриньку керівника Управління: officevp.lv.kerivnyk@tax.gov.ua.

  • Обговорення

    Завантаження плагіну facebook...

    ТОП

    ФОТО

    Відео

    У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

    Коментар

    Блоги

    Мирослав Дністрянський

    СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

    Михайло Цимбалюк

    Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

    Василь Чорний

    Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

    Підпишіться на WestNews.info у Facebook: