• Головна
  • Новини
  • Переможець Міжнародної конференції юних вчених навчатиметься у Львові

08.05.2019, 09:55

Переможець Міжнародної конференції юних вчених навчатиметься у Львові

Львів’янин Дмитро Лопушанський, який здобув золоту медаль на наукових змаганнях у Малайзії, не перестає дивувати. Своє майбутнє хлопець хоче пов’язати з наукою. І робити це він планує в Україні. Зокрема, хоче вступити до одного з львівських вишів.

У цьому матеріалі ми зібрали основні тези нашого інтерв’ю з юним науковцем. Розпитали його про кількамісячну наполегливу підготовку до змагань, про те, як хлопця оцінили  міжнародні вчені й що він планує робити далі.

Головне, у чому переконаний Дмитро, - його перемога зможе мотивувати інших людей цікавитися наукою. Адже це престижно і круто.   

Унікальний пристрій «HelpyEyes»

Винахід школяра – це мультифункціональний прилад для незрячих. Він виконує 3 функції:  визначення кольору, рівня освітленості, а також бачить перешкоди. Роботу над пристроєм винахідник почав 9 місяців тому. Але сама ідея щодо створення соціального проекту виникла рік тому. «Я тоді вже зрозумів, що хотів би почати новий проект, який був би більше соціально орієнтований. І я довго думав над тим, яку саме ідею обрати, було кілька варіантів. Але постійно переживав, щоб це не вийшла якась річ, яка після розробки виявиться зайвою. Тому я спочатку сконтактувався з Оксаною Потимко (організатор культурно-мистецьких та освітніх подій для людей з вадами зору – АВТ.), з нею обговорив потреби незрячих, їхні труднощі. І проблеми, які ще не дуже вирішені і затребувані», - розповів Дмитро Лопушанський.  

Пані Потимко порадила попрацювати над розробкою визначника кольору. З цього Дмитро і почав. Але пізніше, під час зустрічей, що були проведені з незрячими дітьми і їхніми батьками, до пристрою додав ще дві функції – визначення рівня освітленості й визначення перешкод.

Перемога в Малайзії

За словами Дмитра, змагання в Малайзії вельми престижні. Це щорічна Міжнародна конференція юних вчених. Цього року участь взяли 170 учасників із 26 країн світу. Були представлені найкращі проекти кожної країни.

«Конкуренція була велика, але мій пристрій прийняли із захопленням. Варто сказати, що всі люди, яких я там зустрів, були доброзичливі і з достатньою увагою і серйозністю сприймали кожен проект.

Також було дуже приємно, коли учасники навіть після презентації підходили до мене, вітали, бажали успіху. Таке прийняття було дійсно щирим. І так само журі оцінило мою роботу,  і я здобув золоту медаль в секції інженерія. Це було дуже приємно, але ще більш радості додало те, що таку перемогу вдалося здобути на міжнародному рівні, де змагались найсильніші учасники з найсильнішими проектами», - пригадав молодив науковець.

Майбутнє у Львові

Дмитро навчається в 11 класі. Через три тижні він складатиме ЗНО. Планує далі навчатися у Львові, хоче вступити до УКУ на факультет комп’ютерних наук. Їхати за кордон юний винахідник наразі не планує, хоча відповідні пропозиції вже надходили. «Я вирішив залишитися у Львові. Думаю, це на краще, оскільки та сфера, яку я вибрав, це комп’ютерні науки, вона у нашому місті дуже активно розвивається. Я бачу перспективи і можливості у рідному місті», – розповів Дмитро.

Держава і наука

Дмитра тішить, що наука в Україні дедалі більше має підтримку від держави. Юний науковець – лауреат Президентської стипендії від минулого року. На змаганнях у Малайзії Дмитро дізнався, що є країни, які, навідміну від України, не оплачують участь молодих науковців у міжнародних змаганнях. «Звичайно, що підтримка не має меж. Можна виділяти ще більше коштів на науку, підтримувати різні інститути. Створювати лабораторії, яких, по суті, в Україні нема. Це все можна робити, і це було б класно, якби  так сталось. Я вірю у майбутнє», - наголосив Дмитро Лопушанський. 

  • Обговорення

    Завантаження плагіну facebook...

    ТОП

    ФОТО

    Відео

    У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

    Коментар

    Блоги

    Мирослав Дністрянський

    СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

    Михайло Цимбалюк

    Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

    Василь Чорний

    Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

    Підпишіться на WestNews.info у Facebook: