• Головна
  • Новини
  • Акредитація освітньо-професійних програм фахової передвищої освіти: нові правила

17.02.2022, 10:44

Акредитація освітньо-професійних програм фахової передвищої освіти: нові правила

Сучасний ринок праці України потребує високопрофесійних та конкурентноспроможних фахівців та спеціалістів різних галузей. Тому на часі питання якості фахової передвищої освіти. Якісна фахова передвища освіта – це освіта, яка відповідає вимогам часу, суспільства, ринку праці, європейським та державним стандартам, зорієнтована на потреби учасників освітнього процесу, роботодавців та батьків здобувачів освіти.

Новою процедурою оцінювання якості освітньої діяльності у закладах фахової передвищої освіти за відповідною спеціальністю (фахом) є акредитація освітньо-професійних програм закладів фахової передвищої освіти. Акредитацію здійснює Державна служба якості освіти України із залученням представників територіальних органів Служби, організовує проведення акредитаційної експертизи уповноважена Службою державна освітня установа -  «Навчально-методичний центр з питань якості освіти».

З метою допомоги закладам фахової передвищої освіти, надання відповідей на важливі запитання освітян управлінням Державної служби якості освіти у Львівській області систематично проводяться заходи щодо здійснення акредитації освітньо-професійних програм фахової передвищої освіти.

Зокрема, проведено семінар у режимі онлайн "Підготовка відомостей про самооцінювання освітньо-професійних програм фахової передвищої освіти", за участі Віктора Мельника, директора   Державної освітньої установи «Навчально-методичний центр з питань якості освіти», Валентини Загреви, начальниці управління Державної служби якості освіти у Львівській області,  Романа Дадака,  голови  Ради директорів закладів фахової передвищої освіти Львівської області. На семінар були запрошені керівники, заступники керівників, гаранти програм, методисти, викладачі закладів фахової передвищої освіти та професійної (професійно-технічної) освіти Львівської області.

Під час семінару розглядалися питання щодо самооцінювання  власної діяльності за освітньо-професійною програмою відповідно до критеріїв,  було зосереджено увагу, що метою акредитації освітньо-професійних програм є:

  • визначення відповідності якості  освітньо-професійної програми та освітньої діяльності за цією програмою вимогам та критеріям;

  • допомога закладам освіти у визначенні сильних і слабких сторін освітньо-професійної  програми;

  • надання усім заінтересованим сторонам інформації щодо якості  освітньо-професійної програми та освітньої діяльності закладу освіти за цією програмою;

  • підтвердження значимості фахової передвищої освіти в Україні з питань забезпечення підготовки фахівців для ринку праці;

  • сприяння інтеграції закладів освіти до Європейського освітнього простору.

Модель акредитації визначає принципи та процедуру забезпечення якості фахової передвищої освіти, передбачає довіру між усіма учасниками акредитаційного процесу, ухвалення прозорих рішень, формування культури якості освіти.

Довідково: 

24 грудня 2021 року набув чинності наказ Міністерства освіти і науки України від 1 липня 2021 року № 749 «Про затвердження Положення про акредитацію освітньо-професійних програм фахової передвищої освіти», згідно з яким здійснення процедури акредитації покладено на Державну службу якості освіти України. 

З 17 січня 2022 року Служба розпочала акредитацію освітньо-професійних програм для закладів, які планують випуск у грудні 2021 – лютому 2022 року за новими, вперше започаткованими освітньо-професійними програмами в межах спеціальностей, та неакредитованими за освітньо-кваліфікаційним рівнем «молодший спеціаліст». Процедура триває два місяці з моменту подання заяви до прийняття рішення. Тим закладам освіти, що планують випуск у червні 2022 року й не мають акредитації, рекомендовано подавати документи з березня 2022 року.

Документи та матеріали для акредитації освітніх програм закладів фахової передвищої освіти подаються через форму на сайті Державної служби якості освіти України за посиланням: https://sqe.gov.ua/diyalnist/akreditaciya/

  • Обговорення

    Завантаження плагіну facebook...

    ТОП

    ФОТО

    Відео

    У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

    Коментар

    Блоги

    Мирослав Дністрянський

    СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

    Михайло Цимбалюк

    Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

    Василь Чорний

    Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

    Підпишіться на WestNews.info у Facebook: