09.09.2019, 17:44

Оприлюднено деталі податкової амністії-2020

Законопроєкт про податкову амністію передбачає загальну ставку 5% та знижену 2,5% - у разі придбання декларантом облігацій внутрішньої державної позики.

Про це йдеться в пояснювальній записці до законопроєкту №1232 "Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо особливостей застосування спеціального декларування за порушення фізичними особами податкового та іншого законодавства, контроль за дотриманням якого покладено на контролюючі органи, що мали місце до 31 грудня 2018 року", розміщеній на офіційному порталі Верховної Ради.

"Законопроєктом встановлюється нормативне визначення поняття «спеціальне декларування», під яким розуміється фактично режим звільнення платників податків - фізичних осіб від юридичної відповідальності за порушення податкового законодавства України, що мали місце впродовж за будь-якого і одного або декількох податкових періодів до 1 січня 2020 року включно, за умови подальшої сплати податкових зобов’язань..." - зазначається у пояснювальній записці.

Водночас спецдекларування не застосовуватиметься до податкових агентів, доходів (активів), отриманих злочинним шляхом, корупційних, або пов’язаних з ними, правопорушень та до доходів, які були виявлені за результатами податкової перевірки контролюючими органами до 1 січня 2020 року.

Щоб скористатися правом на спецдекларування, платники податків будуть зобов’язані подати спеціальну декларацію з 1 січня по 31 березня 2020 року та сплатити податкові зобов’язання з прихованих доходів (активів) у розмірі: 5% - для валютних цінностей, рухомого та нерухомого майна, цінних паперів, часток (паїв) у майні юридичних осіб, майнових прав на об’єкти інтелектуальної власності або фінансових інструментів, 10% - для всіх інших майнових прав, 2,5% - для активів, за рахунок яких відбулося придбання декларантом облігацій внутрішньої державної позики, випущених Національним банком України.

Передбачається, що перед поданням спеціальної декларації платник податків (декларант) повинен буде розмістити грошові кошти, банківські метали та інші валютні цінності на рахунках у фінансових установах України, і вони мають зберігатися на таких рахунках не менше 365 календарних днів після 31 березня 2020 року.

Водночас це правило не діє, коли такі валютні цінності інвестуються у будь-який інший актив на території України або декларант за їх рахунок купує ОВДП, випущені Національним банком та номіновані в іноземній валюті.

Протягом 90 днів після 31 березня 2020 року контролюючі органи можуть провести експертну оцінку активів, заявлених в спеціальній декларації, визначивши для декларанта суму податкового зобов’язання.

Інформація, отримана контролюючими органами в результаті спецдекларування, є конфіденційною та не може бути розголошена без письмової згоди декларанта.

Окрім того, доходи на суму 100 тис. гривень вважатимуться підтвердженими без подання Спеціалізованої декларації. Вони вважатимуться амністованими без будь-яких додаткових умов, сплата податків за ними не вимагатиметься та податкові перевірки щодо джерел отримання не поводитимуть.

Як повідомлялося, Президент України Володимир Зеленський пообіцяв проведення податкової амністії на пільгових умовах. Однак він не уточнив, у чому саме полягатиме амністія.

У 2015 році в Україні вже була спроба провести податкову амністію у формі податкового компромісу з податку на прибуток підприємств та податку на додану вартість. Передбачалося, що держава вибачає підприємцям не сплачені до 1 квітня 2014 року податки, якщо вони погасять 5% від суми, з якої ці податки не було сплачено. На думку експертів, податкова амністія у 2015 році закінчилася повним провалом.

  • Обговорення

    Завантаження плагіну facebook...

    ТОП

    ФОТО

    Відео

    У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

    Коментар

    Блоги

    Мирослав Дністрянський

    СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

    Михайло Цимбалюк

    Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

    Василь Чорний

    Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

    Підпишіться на WestNews.info у Facebook: