• Головна
  • Новини
  • На Львівщині почалися консультації щодо Перспективного плану ОТГ: враження експертів

24.01.2020, 09:44

На Львівщині почалися консультації щодо Перспективного плану ОТГ: враження експертів

Львівська облдержадміністрація розпочала публічні консультації щодо доопрацювання Перспективного плану об'єднаних територіальних громад Львівщини. Обговорювалася майбутня конфігурація Самбірського району, Жидачівського (в частині перспектив Новострілищанської ОТГ), Городоцького району (в частині приміської зони Львова).

Як розповіла присутня на консультаціях експерт з питань житлово-комунального господарства Алла Нижник, захід відбувався через потребу обговорити зауваження міністерства: або пристати на них, або ж аргументувати свій варіант. «Рішення хоч і приймаються в Києві, ще є шанс хоча б частково виправити ситуацію.

Результати консультацій будуть винесені на розгляд міжвідомчої обласної робочої групи з підготовки пропозицій до проєкту адміністративно-територіального устрою Львівщини.

Самі зауваження міністерства є тихим визнанням помилок попередніх років, коли раді були хоч б якомусь добровільному об’єднанню, були заниженими критерії і дозволяли об’єднуватися громадам, котрі надто в далекій перспективі зможуть стати фінансово спроможними, якщо стануть такими взагалі.

Тепер збільшили вимоги до площі громади, кількості мешканців, в тому числі дітей шкільного віку, та і до фінансових показників існуючих громад. Також в столиці наполягають, що оновлений перспективний план має мати не більше, ніж 10 відсотків фінансово неспроможних громад», - розповіла Алла Нижник.

Водночас вона була подивована відсутністю на консультаціях представників Львівської міської ради.

«Розглядалися приміські села Львова, а в залі не було представника від ЛМР. Невже так важко підійти на Винниченка, навіть якщо не вірите вже в можливість приєднання через децентралізацію? А так би почули, що звучало бажання і Рудно до ОТГ Зимної Води приєднатися. Сподіваюся, що на обговорення Пустомитівського і Жовківського районів хоч хтось з площі Ринок, 1 прийде, бо щось не віриться в щирість намірів, якщо навіть послухати не хочуть.

При цьому відчуття, що на Винниченка втомилися від процесу і без тиску з низу не будуть опиратися київським вказівкам проглядалося протягом усього часу», - додала Алла Нижник.

Своєю чергою, експерт з стратегічного розвитку територій Андріян Фітьо вважає, що незважаючи на певні хвилювання голів ОТГ, консультації відбулись досить конструктивно. «Сподіваюсь усі процеси щодо децентралізації можна буде завершити до кінця 2020 року, як це і передбачено відповідними стратегічними документами», - розповів Андріян Фітьо.

  • Обговорення

    Завантаження плагіну facebook...

    ТОП

    ФОТО

    Відео

    У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

    Коментар

    Блоги

    Мирослав Дністрянський

    СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

    Михайло Цимбалюк

    Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

    Василь Чорний

    Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

    Підпишіться на WestNews.info у Facebook: