• Головна
  • Новини
  • Вперше громада на Волині виграла суд до ОДА щодо приєднання її до іншої ТГ

01.06.2021, 13:58

Вперше громада на Волині виграла суд до ОДА щодо приєднання її до іншої ТГ

Гуто-Боровенська територіальна громада судилася із Волинською ОДА через її приєднання до Камінь-Каширської територіальної громади. Суд виграли.

Що це означатиме для громади пояснив Суспільному експерт з питань децентралізації та юридичних питань в Асоціації міст України Валентин Малиновський.

За рішенням волинського адміністративного окружного суду Волинську обласну державну адміністрацію зобов`язали розробити проєкт змін до Перспективного плану формування територій громад Волинської області в частині включення до переліку спроможних громад Волинської області Гуто-Боровенську об`єднану територіальну громаду.

Це означає, що Гуто-Боровенська громада може від'єднатись від Камінь-Каширської територіальної громади та функціонувати самостійно.

На практиці це реалізувати важче, ніж на папері, пояснює експерт Валентин Малиновський. По-перше, впродовж 31 дня від ухвали рішення суду Волинська ода може подати на апеляцію. Якщо ж в облдержадміністрації не оскаржують рішення суду та виконують його: розробляють проєкт змін до Перспективного плану формування територій громад області, куди включають спроможну Гуто-Боровенську громаду, далі його має затвердити та погодити Кабінет міністрів України.

Для того, щоб виконати рішення суду існує багато перепон, які регулюються на рівні Кабінету Міністрів України, — каже Валентин Малиновський.

По-перше, економічні, адже бюджет Камінь-Каширської територіальної громади вже прийнятий і до нього включена Гуто-Боровенська громада. Посеред року роз'єднати бюджет громад буде складно, — каже експерт.

По-друге, політичні, адже 25 жовтня 2020 року громада обрала депутатів і голову Камінь-Каширської громади строком на 5 років. Для роз'єднання громад - потрібні вибори у двох громадах Гуто-Боровенській та Камінь-Каширський. Нові вибори порушують конституційні права, обраних депутатів, які вони можуть захищати у судді.

По-третє, технічно, адже важко буде роз'єднувати майно та передавати його на баланс з однієї громади, в іншу.

Валентин Малиновський каже в області були випадки, коли громади не погоджувалися з об'єднанням у територіальні громади, ці рішення вони оскаржували у судах. Але це перший вирок, який виграла громада стосовно Волинської облдержадміністрації.

  • ,
  • Обговорення

    Завантаження плагіну facebook...

    ТОП

    ФОТО

    Відео

    У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

    Коментар

    Блоги

    Мирослав Дністрянський

    СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

    Михайло Цимбалюк

    Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

    Василь Чорний

    Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

    Підпишіться на WestNews.info у Facebook: