• Головна
  • Новини
  • НАТО має чим стримувати Росію, але не відмовляється від діалогу – Столтенберг

15.10.2019, 15:55

НАТО має чим стримувати Росію, але не відмовляється від діалогу – Столтенберг

Агресивна поведінка Росії протягом останніх кількох років стала причиною найбільшого нарощування оборонних спроможностей НАТО з часів "холодної війни" для її стримування, водночас, Альянс готовий до поновлення діалогу з РФ щодо контролю над озброєннями.

Про це на сесії Парламентської Асамблеї НАТО у Лондоні заявив генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг, стенограма виступу якого оприлюднена на сайті Північноатлантичного Альянсу.

"Ми не маємо жодного наміру розміщувати нові ядерні ракети наземного базування в Європі з кількох причин. Ми вважаємо, що важливо знайти баланс: забезпечити ефективне та надійне стримування й оборону у світі без ДРМСД (Договору про ракети малої та середньої дальності) та з новими російськими ракетами в Європі, але при цьому не запустити нову повномасштабну гонку озброєнь. По-друге, ми знаємо, що у нас є альтернативи. Ми зараз опрацьовуємо інші шляхи для відповіді, включаючи розвиток звичайних спроможностей, повітряну та протиракетну оборону, підвищення готовності наших сил, покращення розвідки, та інші шляхи, які мають переконати: ми маємо здатність відповісти", - сказав генсек НАТО.

Він зауважив, що порушення Росією ДРМСД та розгортання ракет SSC-8, а також ракетних систем Iskander, як і активні інвестиції РФ протягом кількох років поспіль у модернізацію власних військових спроможностей, є частиною загальної тенденції в агресивній поведінці Росії, на яку НАТО вже дало відповідь.

"Така тенденція… є однією з причин, чому зараз, вперше в нашій історії, ми маємо боєготові війська у східній частині Альянсу, чому ми втричі збільшили чисельність Сил реагування НАТО, чому союзники по НАТО почали більше фінансувати власну оборону, і чому ми вступили у процес загальної модернізації Альянсу та вже виконали найбільше посилення нашої колективної оборони з часів після завершення "холодної війни"…. Ми будемо й надалі приймати необхідні рішення та дії, щоб забезпечити надійність заходів стримування та оборони в умовах більш агресивної Росії", - наголосив генеральний секретар НАТО.

Він зауважив, що частиною цих зусиль Альянсу є продовження роботи над удосконаленням міжнародної системи з контролю над озброєннями.

"Контроль над озброєнням відповідає нашим інтересам. Всі ідеї стримування, оборони й діалогу, якщо йдеться про Росію, лише відображує порушення ДРМСД, тому що Росія хоче конфронтації з нами, тоді, зрозуміло, ми готові відповідати. Якщо вони хочуть працювати разом з нами, співпрацювати з нами, ми готові сісти (за стіл переговорів) та працювати з ними. Контроль над озброєнням має бути частиною такої роботи", - додав Столтенберг.

  • Обговорення

    Завантаження плагіну facebook...

    ТОП

    ФОТО

    Відео

    У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

    Коментар

    Блоги

    Мирослав Дністрянський

    СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

    Михайло Цимбалюк

    Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

    Василь Чорний

    Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

    Підпишіться на WestNews.info у Facebook: