• Головна
  • Новини
  • Медійники зі всієї України пройшли тренінги з безпеки та домедичної підготовки

Василь Чорний

Викладач, журналіст

Викладач Львівського національного університету імені Івана Франка


13.10.2022, 11:37

Медійники зі всієї України пройшли тренінги з безпеки та домедичної підготовки

Зараз багатьом українським журналістам доводиться працювати у ворожому середовищі, їздити у відрядження в зону бойових дій або фіксувати наслідки ворожих обстрілів у своїх регіонах. А відтак однією із ключових потреб у їх роботі є вміння надавати собі та оточуючим медичну допомогу у кризових ситуаціях.

Саме тому на початку жовтня Академія Суспільного зібрала українських медійників, які попередньо пройшли конкурсний відбір, на тренінги з безпеки й роботи у ворожому середовищі та домедичної підготовки.

Тренінг, окрім теоретичної частини, включав великий блок практичних занять із симуляцією небезпечних для життя реальних ситуацій та імітацією поранень. 

«Висвітлюючи жахи війни, головне - це залишитись живим і здоровим та, звісно, не нашкодити своєю роботою нашим захисникам. Потрібно слухатися військових і виконувати їхні вказівки, аби вціліти самому й не наражати на небезпеку інших відзнятим матеріалом», - наголосив військовий журналіст і тренер Олексій Продайвода

Він розповів учасникам про підготовку до зйомок та планування поїздки, навігацію, маршрути, підготовку обладнання, автомобіля, особистих речей та фізичну безпеку. А також про види зброї, дії журналіста і команди під час обстрілів та як проходити транспортними засобами контрольно-пропускні пункти.

Тренери з домедичної підготовки Григорій Мацишин та Олександр Буштин проводили поглиблений курс із надання домедичної допомоги, який включав повний спектр надання першої допомоги, евакуацію з поля бою і відтворення реальних ситуацій із залученням акторів зі спеціальним гримом, спецефектами та постраждалими. 

Учасники розібрали безліч тем - починаючи від особистої безпеки й завершуючи евакуацією пораненого. Зробили акцент на кровотечі, бо це перша причина смертності в умовах бойових дій, навчалися її зупиняти - комусь і собі, адже в умовах війни поранений часом мусить розраховувати лише на самого себе. 

Детально розібрали серцево-легеневу реанімацію, переведення постраждалого в стабільне бокове положення, дії при пневмотораксі та відпрацювали всі навички на практиці: на самому собі, один на одному та на професійному обладнанні.

Крім того, всі учасники отримали Сертифікати, які засвідчують проходження розширеного теоретико-практичного курсу домедичної підготовки «Перша допомога в екстремальних ситуаціях» відповідно до стандартів та рекомендацій Європейської ради реанімації (2021) та наказу Міністерства охорони здоров’я України № 441 від 9 березня 2022 року «Про затвердження порядків надання домедичної допомоги особам при невідкладних станах».

Завдяки Академії Суспільного мовлення ще більше людей тепер знають, як попіклуватися про свою безпеку під час роботи у потенційно небезпечних умовах.

Зазначу, що навчання організоване представництвом «Фонду Фрідріха Науманна за Свободу» в Україні за фінансової підтримки платників податків Федеративної Республіки Німеччина.

Як відомо, Академія Суспільного мовлення - це навчальний центр, створений під егідою Суспільного мовника України, який реалізовує навчальні програми за участі тренерів європейських медіашкіл та міжнародних організацій, а також українських медіа тренерів, проводить семінари й тренінги для журналістів та медіаменеджерів, організовує навчальні тури до європейських суспільних мовників та суспільних мовників США, стратегічні та фасилітаційні сесії, консультації європейських медіаекспертів тощо.

Обговорення

Завантаження плагіну facebook...

ТОП

ФОТО

Відео

На кордоні з Угорщиною затримали мікроавтобус, у якому 17 чоловіків

Коментар

Блоги

Василь Чорний

Громади Волині в умовах воєнного стану

Мирослав Дністрянський

ПРО МОВУ НАУКИ Й УКРАЇНСЬКІ НАУКОВІ ВИДАННЯ

Василь Чорний

Студентам Львівського та Чернівецького університетів розповіли про роботу присяжних

Підпишіться на WestNews.info у Facebook: