• Головна
  • Новини
  • Лауреатом Нобелівської премії з літератури став танзанійський письменник

07.10.2021, 17:07

Лауреатом Нобелівської премії з літератури став танзанійський письменник

Нобелівську премію з літератури у 2021 році отримав танзанійський письменник Абдулразак Гурна «за його безкомпромісне і співчутливе проникнення у наслідки колоніалізму і долю біженців у прірві між культурами і континентами».

Про це повідомили у Нобелівському комітеті, передає Громадське.

Там зазначають, що в письменнику вражає його прихильність до істини і відраза до спрощення. Його романи відходять від стереотипних описів і відкривають очі на культурно різноманітну Східну Африку, незнайому багатьом людям в інших частинах світу.

«У літературному всесвіті Гурни все змінюється — спогади, імена, особистості. Нескінченне дослідження, рухоме інтелектуальною пристрастю, присутнє у всіх його книгах, і рівному мірою помітне як зараз у «Загробному житті» (2020 року), так і тоді, коли він почав писати як 21-річний біженець», — йдеться у повідомленні Комітету.

У трактуванні Гурни досвіду біженців основна увага приділяється ідентичності і самооцінці. Персонажі опиняються в проміжку між культурами і континентами, між колишнім життям і життям, яка зароджується.

Четвертий роман лауреата «Рай» (1994), його прорив як письменника, з'явився в результаті дослідницької поїздки в Східну Африку приблизно у 1990 році. Це розповідь про дорослішання і сумна історія любові, в якій зіткнулися різні світи й системи вірувань.

Хто такий Абдулразак Гурна?

Письменник народився у 1948 році і виріс на острові Занзібар у Танзанії, але прибув до Англії як біженець в кінці 1960-х років. До недавнього виходу на пенсію він був професором англійської та постколоніальної літератури в Кентському університеті в Кентербері.

Гурна опублікував десять романів та низку оповідань. Тема біженців проходить через всю його творчість. Він почав писати у 21 рік в Англії. І хоча суахілі була його першою мовою, англійська стала для письменника літературним інструментом.

Нобелівська премія у 2021 році

4 жовтня в Стокгольмі, столиці Швеції, почався Нобелівський тиждень. Першими оголосили ім’я лауреатів премії з медицини і фізіології. Цього року ними стали Девід Джуліус і Ардем Патапутян. Вчені відкрили рецептори, що відповідають за температуру і дотик.

5 жовтня стали відомі імена лауреатів з фізики — Сюкуро Манабе, Клаус Гассельманн і Джорджіо Парізі за «новаторський внесок в наше розуміння комплексних фізичних систем».

6 жовтня — з хімії. Лауреатами стали Беньямін Ліст та Девід Макміллан «за розвиток асиметричного органокаталізу».

8 жовтня назвуть лауреата премії миру. 11 жовтня оголосять володаря премії з економіки пам'яті Альфреда Нобеля, заснованої Держбанком Швеції.

Вручення нагород відбудеться 10 грудня, в день смерті Альфреда Нобеля. Зазвичай Нобелівських лауреатів особисто вітає король Швеції в Стокгольмі (крім володарів премії миру, яких вшановують в Осло). Однак через пандемію урочистої церемонії і бенкету, як і минулого року, не буде. Нагородження відбудеться в онлайні.

  • Обговорення

    Завантаження плагіну facebook...

    ТОП

    ФОТО

    Відео

    У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

    Коментар

    Блоги

    Мирослав Дністрянський

    СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

    Михайло Цимбалюк

    Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

    Василь Чорний

    Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

    Підпишіться на WestNews.info у Facebook: