• Головна
  • Новини
  • Дієтолог порадила, як зробити великодній стіл кориснішим

27.04.2019, 19:28

Дієтолог порадила, як зробити великодній стіл кориснішим

Звичайно традицій потрібно дотримувати, проте аби Великдень не обернувся для вас погіршення стану здоров’я, варто звернути увагу на певні правила.

Таку думку висловила лікар-дієтолог Оксана Скиталінська в коментарі кореспонденту УНН.

"На столі має бути багато овочевих страв, адже вони містять клітковину, яка не дає поглинатися у кров багатьом шкідливим речовинам. Тому стіл має бути на половину із свіжих овочів та термічно оброблених. Це можуть бути різноманітні запіканки, овочеві пюре", - сказала Скиталінська.

За її словами, для людей, які мають запальні захворювання кишківника, шлунка страви із термічно оброблених овочів мають переважати, і серед них – ті, які містять ніжну клітковину. Вона не буде подразнювати шлунок та кишківник.

"Окрім того, мають бути страви, які стимулюють детоксикацію шкідливих речовин. Наприклад, з капусти. Достатньо однієї столової ложки дрібно нашинкованої капусти будь-яких сортів (білокачанна, броколі, червонокачанна тощо) і вона запустить цей процес", - розповіла Скиталінська.

Також, того дієтолог порадила нічого не смажити, а краще відварювати або запікати.

"Можна готувати кисло-солодкі ягідні соуси, обов’язково використовувати для м’яса різноманітні пряні трави: базилік, м’яту, розмарин. У них є речовини, які мають сильну захисну дію на організм та допомагають перетравлювати їжу", - розповіла дієтолог.

Загалом, вона порадила покласти собі в тарілку з обов’язкових страв одне яйце, шматочок ковбаски, холодцю та паски, а все інше заповнити здоровими продуктами.

"Краще використовувати м'ясо із нежирних сортів, наприклад птиці або риби. І пам’ятати на столі має бути всього потрошку, готуватися на один раз, а не щоб тиждень доїдали. Солодощі замінити на фрукти", - сказала Скиталінська.

Також, вона порадила, приготувати желе із заморожених ягід, додавши туди природній агар-агар. З напоїв , краще поставити воду до якої можна додати лимон, апельсин або яблуко. Тобто третину цього об’єму наповнити фруктами і дати настоятися. Дуже виражені адаптогенні властивості має зелений чай. Тому його можна використовувати замість води для настоювання фруктів та ягід.

"Такий напій буде багата антиоксидантами, вітамінами, зокрема вітаміном С та іншими біологічно активними речовинами, які  також стимулють детоксикаційну функцію печінки та зміцнюють імунну систему", - зазначила Скиталінська.

  • ,
  • ,
  • Обговорення

    Завантаження плагіну facebook...

    ТОП

    ФОТО

    Відео

    У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

    Коментар

    Блоги

    Мирослав Дністрянський

    СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

    Михайло Цимбалюк

    Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

    Василь Чорний

    Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

    Підпишіться на WestNews.info у Facebook: