• Головна
  • Новини
  • Банк ДНК: міжнародні зусилля для ідентифікації українських дітей, викрадених росією

22.10.2024, 12:53

Банк ДНК: міжнародні зусилля для ідентифікації українських дітей, викрадених росією

У світлі триваючої війни росії проти України та масового примусового вивезення українських дітей, міжнародні експерти закликають родичів викрадених дітей здавати зразки ДНК. Це стане важливим кроком у створенні бази даних, яка дозволить ідентифікувати дітей, навіть якщо їх особистість буде повністю змінена російською владою.

Виступаючи на круглому столі "Вкрадене майбутнє: боротьба за повернення українських дітей, викрадених росією" у Брюсселі 20 жовтня, Меттью Голлідей, директор програм у Європі Міжнародної комісії з питань зниклих безвісти (ICMP), підкреслив важливість збирання зразків ДНК. "Ми заохочуємо батьків і близьких примусово депортованих українських дітей здавати зразки ДНК для створення бази даних, за допомогою якої можна буде ідентифікувати дітей, які не зможуть ідентифікувати себе самі", — зазначив експерт.

Тривожні дані про депортацію дітей

Згідно з платформою Bring Kids Back, українська влада зареєструвала близько 20 тисяч випадків примусового переміщення дітей до росії, але правозахисники стверджують, що ця цифра може досягати 200 тисяч. Депортація дітей стала одним з найбільш тривожних аспектів конфлікту, і питання ідентифікації стало критично важливим. Голлідей наголосив, що вже зараз необхідно зібрати зразки ДНК родичів, адже в майбутньому ідентифікація дітей, які забудуть про своє минуле, може стати вкрай складною.

Використання ДНК для повернення дітей

За словами колишнього омбудсмена України з прав дитини Миколи Кулеби, росія активно намагається індоктринувати дітей, щоб позбавити їх української ідентичності. Багато дітей піддаються насильству за розмови українською мовою в російських школах, де їх змушують вивчати пропагандистські наративи. "90 відсотків дітей, які були вивезені в росію, зникають із соціальних мереж, і їх важко знайти", — зауважив Кулеба.

Необхідність міжнародної підтримки

Маріам Ламбер, співзасновниця нідерландської організації Orphans Feeding Foundation, підкреслила, що "час - найбільший ворог", адже вже через кілька років багато дітей можуть забути навіть імена своїх батьків. Ламбер закликала до створення спільної стратегії для пришвидшення процесу повернення дітей, а також до активної роботи міжнародних організацій, таких як Червоний Хрест і ЮНІСЕФ, для отримання доступу до інформації про викрадених дітей.

Виклики у поверненні дітей

Організації Save Ukraine вдалося повернути близько 300 дітей, але повернення молодших дітей залишається надзвичайно складним. Кулеба зазначив, що "путінська адміністрація намагається маніпулювати та блокувати будь-які спроби повернення дітей", що ускладнює співпрацю з російською стороною.

Незважаючи на міжнародні зобов'язання та заклики, росія продовжує замовчувати інформацію про місцезнаходження примусово депортованих українських громадян, що робить процес їхнього повернення вкрай складним. Кулеба вважає, що міжнародні організації мають активніше вимагати від росії надання інформації про українських дітей, щоб зрештою забезпечити їх повернення додому

Обговорення

Завантаження плагіну facebook...

ТОП

ФОТО

Відео

рф завдала ракетного удару по Харкову: є десятки поранених

Коментар

Блоги

Михайло Цимбалюк

Михайло Цимбалюк про владику Василя Семенюка

Михайло Цимбалюк

Суд над «азовцями»: мовчання міжнародних партнерів

Мирослав Дністрянський

КОЛИ Ж СФОРМУВАЛАСЯ УКРАЇНСЬКА НАЦІЯ? І ЯК ДОСЯГТИ ЇЇ КОНСОЛІДАЦІЇ?

Підпишіться на WestNews.info у Facebook: