• Головна
  • Новини
  • Поляки сподіваються на скасування заборони на ексгумацію жертв Волинської трагедії

19.08.2019, 17:05

Поляки сподіваються на скасування заборони на ексгумацію жертв Волинської трагедії

За словами міністра закордонних справ Польщі Яцека Чапутовича, шанс на зміну української позиції у справі заборони на ексгумації польських жертв дає майбутній візит до Польщі нового президента України.

Про це пише Польське радіо.

Отже, Яцек Чапутович серед іншого сказав, що важко собі уявити, аби Росія перешкоджала приїзду Анджея Дуди на урочисті заходи до 10 роковин Смоленської катастрофи наступного року. "Я не уявляю собі, аби Росія заблокувала приїзд очільника держави до Смоленська", - наголосив він у розмові з "Rzeczpospolita".

На запитання про можливий візит Владіміра Путіна на урочистості, пов'язані із 75-річчям визволення колишнього концтабору Аушвіц-Біркенау, він сказав, що не знає, хто увійде у склад російської делегації, а організатором та господарем заходів буде Музей в Освєнцімі.

Яцек Чапутоивч прокоментував також польсько-російські відносини. Міністр сказав, що не хоче, аби Польща вважалася найбільшим ворогом Росії, але позитивному прориву перешкоджає політика Росії. На його думку, перешкодами є дії Москви в Україні, переслідування політичної опозиції та недотримання положень Договору про ядерну зброю середньої дальності (INF). Проблемою є теж питанння уламків Ту-154М, які досі знаходяться на території Росії. Міністр сказав, що у цьому питання "маємо блокаду".

Коментуючи основоположний акт НАТО-Росія від 1997 року у справі нерозміщення значних сил на терені нових членів Північноатлантичного альянсу, Чапутович сказав: «Як можна зірвати угоду, яку вже насправді зірвала друга сторона, зокрема, порушивши територіальну цілісність та суверенітет іншої держави?».

Чапутович наголосив теж, що рішення про союзницьку присутність на східному фланзі було прийнято під час саміту НАТО в 2016 році у відповідь на анексію Росією Криму та частини Донбасу. «Найліпше було б, якби Росія відступила з тих теренів. Але Москва надалі порушує міжнародне право, не вводить у життя мінських домовленостей. А оскільки саме так вона зміцнює свою політику, то зміцнюється теж присутність американців у Польщі».

Під час першої за попередні п'ять років зустрічі міністрів закордонних справ Польщі та Росії, що відбулася 17 травня у Гельсінкі, Яцек Чапутович та Сєрґєй Лавров погодилися, що обом сторонам важливо гарантувати рівний доступ до уламків машини.

Яцек Чапутович сказав теж, що Польща отримує "позитивні сигнали" з України у справі скасування заборони ексгумацій жертв Волинської трагедії, введеної два роки тому Інститутом національної пам'яті Польщі. На погляд очільника польської дипломатії, шанс на зміну української позиції у цій справі дає запланований, з нагоди роковин початку Другої світової війни, візит президента України до Польщі.

На фото  - міністр закордонних справ Польщі Яцек Чапутович, радіо Свобода 

  • Обговорення

    Завантаження плагіну facebook...

    ТОП

    ФОТО

    Відео

    У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

    Коментар

    Блоги

    Мирослав Дністрянський

    СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

    Михайло Цимбалюк

    Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

    Василь Чорний

    Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

    Підпишіться на WestNews.info у Facebook: