• Головна
  • Новини
  • В Кам’янці-Подільському знайшли гаманець із 10 срібними монетами

14.01.2019, 16:06

В Кам’янці-Подільському знайшли гаманець із 10 срібними монетами

В Кам’янці-Подільському археологи знайшли гаманець із 10 срібними монетами.

Про це повідомив провідний науковий співробітник Кам'янець-Подільського державного історичного музею-заповідника Ігор Старенький на сайті музею. 

Зокрема, у повідомленні сказано: «У 2018 році підчас розкопок на ділянці по вулиці Татарська 17/1  археологи Кам'янець-Подільського державного історичного музею-заповідника завідувач сектору «Музей старожитностей» Петро Болтанюк та провідний науковий співробітник Ігор Старенький у складі Кам'янець-Подільської архітектурно-археологічної експедиції ДП НДЦ "ОАСУ" ІА НАНУ знайшли гаманець з десятьма срібними монетами.

Гаманець являв собою зліпку з 10 монет, які датуються часом 1447–1589 рр. і знайдений був у квадраті Ж9 на глибині 1,8 м від сучасної денної поверхні на рівні горизонту житла золотординсько-литовського часу.

Найдавнішим є білонний гданський солід Казимира IV Ягеллончика (1447–1492 рр.). Монета сильно потерта. На аверсі герб Королівства Польського орел, розміщений на гербовому картуші. По колу напис «KAZIMIRVS REX P» збережений лише частково. На аверсі герб м. Гданська, по колу напис «MONET CIVIT DAI» збережений лише частково. Маса монети 1,33 г.  

1530 роком датується солід Сигізмунда І Старого торунського карбування. Маса монети 0,68 г. Монета сильно потерта. На аверсі монограма «S» під короною, по колу напис «SIGIS*REX*POLO*DO*PRVS». На реверсі орел з мечем, по колу напис «SOLIDVS*PRVSSIE*1530».

Цим же роком датований прусський солід Альбрехта Гогенцолерна, карбований на Кенінзберзькому монетному дворі. На аверсі монети в центрі монограма «А» та щит, по колу напис «SOLIDVS PRVSSIE 1530». На реверсі прусський герб Орел, по колу напис «ALBERTVS D G DVX PRUSSIE». Маса монети 0,84 г.  

1531 роком датується гданський солід Сигізмунда І Старого. Монета сильно потерта. На аверсі орел з мечем, по колу напис «SIGIS·DEI·GRA·REX·POLO». На реверсі герб м. Гданська, по колу напис «MONE·CIVI·DAN3К·1531». Маса монети 0,71 г.

1556 роком датується угорський денар Фердинанда І Габсбурга, карбований на монетному дворі в Кремниці. Монета потерта. На аверсі зображення Богоматері з Немовлям, з двох сторін літери «К» і «В»; по колу напис «PATRONA•UNGARIE». На реверсі в центрі герб Угорщини, по колу напис «FERDINAND•D•G•R•VNG•1556». Маса монети 0,38 г.

1565 роком датований литовський півгрош Сигізмунда ІІ Августа, карбований на монетному дворі у Вільно. Монета потерта. На аверсі герб Королівства Польського Орел, по колу напис «SIGIS*AVG*REX*PO*MAG*DVX*LI». На реверсі герб ВКЛ Погоня, під яким дата «1565», по колу напис «MONETA*MAGNI*DVCAT*LITVA». Маса монети 0,96 г.

1589 роком датується солід Сигізмунда ІІІ Вази. На аверсі коронована монограма «S» зі щитом Вазів у центрі («Сніп»). Обабіч від монограми літери «I» «D» (великий коронний підскарбій Ян Дульський), а під монограмою – герб «Пржегоня» Я. Дульського. По колу напис «SIG·III·D·G·REX·POL·M·D·LIT». На реверсі під короною герб Королівства Польського Орел та Великого князівства Литовського Погоня, під якими мінцмейстерський знак Олькушського монетного двору. По колу напис «SOLIDVS·REG·POLON 1589». Маса монети 1,02 г.

Цим же роком датований ризький солід Сигізмунда ІІІ Вази. На аверсі коронована монограма «S» зі щитом Вазів у центрі («Сніп»), легенда повністю збережена: «SIG:III:D:G:REX:PO:D:I». На реверсі герб Риги та легенда «SOLIDVS:CIVI:RIGEN 89». Маса монети 0,93 г.

Найпізнішою монетою є солід Сигізмунда ІІІ Вази 1592 року. На аверсі коронована монограма «S» зі щитом Вазів у центрі («Сніп»). Обабіч від монограми літери «I» «F» (великий коронний підскарбій Ян Фірлей), а під монограмою – герб «Леварт» Я. Фірлея. По колу напис «SIG·III·D·G·R·POL 1592». На реверсі під короною герб Королівства Польського Орел та Великого князівства Литовського Погоня. По колу напис «SOLI·REG·POL M·D·L». Мінцмейстерський знак сильно потертий, можливо Вщовський монетний двір. Маса монети 1,09 г.

6 геллерів німецького міста Нойс 1562 року. На аверсі в центрі чотирьохпольний щит, по колу напис «NVSI·COLO·FIDE·FILIA». На реверсі держава, цифра 6 та напис по колу  «SOLI:DEO:GLORIA».

 

  

 

  • ,
  • Обговорення

    Завантаження плагіну facebook...

    ТОП

    ФОТО

    Відео

    У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

    Коментар

    Блоги

    Мирослав Дністрянський

    СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

    Михайло Цимбалюк

    Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

    Василь Чорний

    Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

    Підпишіться на WestNews.info у Facebook: