• Головна
  • Новини
  • Археологи відшукали фундамент і підземелля першого кафедрального костелу Луцька

04.11.2021, 17:59

Археологи відшукали фундамент і підземелля першого кафедрального костелу Луцька

У Луцьку археологи під час дослідження території Луцької дієцезії Римсько-католицької церкви відшукали фундамент та підземелля костелу Святої Трійці – "Матір костелів на Русі".

Про це пише Суспільне.

Йдеться про об'єкт на вулиці Кафедральній, 17-19, попередні роботи над яким завершили 4 листопада, – повідомив виданню телефонному коментарі науковий співробітник Охоронної археологічної служби України Віктор Баюк.

"Відшукали фундамент та підземелля. Зверху нічого не було, адже дерев'яна споруда згоріла у 18 столітті. Археологічне дослідження зробили швидко: за два дні провели попередні роботи з фіксації об'єкта", – говорить науковець.

Під час дослідження археологи виявили фундамент північно-західної круглої башти, мури північної частини храму з архітектурними елементами, а також анфіладу невідомих до цього часу підземель під вівтарною частиною.

Зі слів Віктора Баюка, для масштабних археологічних робіт знайденого кафедрального костелу необхідно два тижні. Каже: нині споруду зафіксували та вивели об'єкт у картографічний план, щоб законсервувати та повернутися до подальшого дослідження згодом.

"Історично очікувано, що об'єкт залишився, адже ця споруда відома та розміщена на іконі святого Каетана. Історичні відомості про споруду були, як і були намагання істориків її локалізувати. Відомо, що об'єкт знаходиться тут, але як саме розміщена споруда в комплексі колишнього Монастиря шариток – виявили вперше археологічним методом", – повідомив науковий співробітник Охоронної археологічної служби України.

Зі слів науковця, також відшукали археологічні знахідки, проте нині відбувається їхнє опрацювання для подальшої експертної оцінки.

Довідково: Першу дерев'яну святиню вже як Кафедральний Собор звів Великий Литовський князь Вітовт у 1427 році. Мурований храм правдоподібно був збудований Луцьким єпископом Юрієм Фальчевським у 1545 році. У ХІХ столітті Тадеуш Стецький назвав споруду "матір’ю костелів на Русі".

  • ,
  • ,
  • Обговорення

    Завантаження плагіну facebook...

    ТОП

    ФОТО

    Відео

    У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

    Коментар

    Блоги

    Мирослав Дністрянський

    СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

    Михайло Цимбалюк

    Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

    Василь Чорний

    Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

    Підпишіться на WestNews.info у Facebook: