• Головна
  • Новини
  • На Хмельниччині археологи знайшли залишки підземелля XIII-XVI століття

16.11.2021, 16:35

На Хмельниччині археологи знайшли залишки підземелля XIII-XVI століття

Залишки підземелля, датованого XIII-XVI століттями, знайшли під час археологічних досліджень в Кам'янці-Подільському.

Про це пише Суспільне із посиланням на технічного директора археологічної експедиції Дмитра Тимчука.

За його словами, археологічні розкопки проводили біля Вірменського бастіону через зміну входу до Музею Мініатюр.

Розкопки в Старому місті Кам’янця-Подільського проводяться вище вулиці Замкової, яка веде до фортеці, біля входу до Музею Мініатюр. Технічний директор експедиції Дмитро Тимчук розповів: перед проведенням будівельних робіт ділянку потрібно дослідити, оскільки вона має історичне значення для міста. Додає: "В цій стіні будемо робити прохід, далі будуть сходи, і ми маємо дослідити цю ділянку".

Три метри розкопаного ґрунту на стіні – повністю насипні, з паркової зони в період після Другої Світової війни. Тут виявили знахідки з різних історичних періодів, каже археолог: "В ньому траплялись знахідки і пізнього Середньовіччя, XVI, XVII, XVIII століття, XIX, XX. Траплялись знахідки Трипільської кераміки, скіфи навіть траплялися".

Археолог робить висновок: землю привозили з різних частин Кам’янця-Подільського і розрівнювали вже тут, у Старому місті, після завалів внаслідок Другої Світової війни. Нижче стіни – залишки фундаменту, датуються 17 століттям, ймовірно, кляштор босих кармелітів, який був зруйнований в турецький період. Найцікавіша знахідка, розповідає учасник археологічної експедиції Петро Болтанюк, – залишки старовинного підземелля, вибитого в гравійній і материковій породі. Ширина – один метр, висота – 1,8 метри.

"У нас є дві версії, для чого воно могло використовуватися: або це було якесь підземелля, яке з’єднувало якісь певні точки міста, ну, наприклад, тут була недалеко церква, можливо, це з’єднувало бойовий об’єкт. Або ж це ціленаправлений водостік", - каже Петро Болтанюк.

Додає: на території міста міг бути струмок, який направили в це місце, аби жителі Кам’янця мали доступ до води. Експедиція, каже Петро Болтанюк, зараз, поки розкопки продовжуються, дає широке датування знахідці – від 13 до 16 століття. Саме в цей історичний період Кам’янець-Подільський почав свій розвиток як великий торговий центр.

  • ,
  • Обговорення

    Завантаження плагіну facebook...

    ТОП

    ФОТО

    Відео

    У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

    Коментар

    Блоги

    Мирослав Дністрянський

    СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

    Михайло Цимбалюк

    Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

    Василь Чорний

    Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

    Підпишіться на WestNews.info у Facebook: