09.09.2019, 15:44

Завтра Ганущин спробує змінити заступників

У вівторок, 10 вересня, відбудеться XX чергова сесія Львівської обласної ради. І, як очікується, в її стінах буде нівроку гаряче, адже почати планують із кадрових ротацій у складі заступників.

Тож, хоча звіти заступника голови ЛОР Володимира Гірняка та першого заступника голови Андрія Білоуса внесено до порядка денного відповідно четвертим та п’ятим питаннями, а до того сесія має обговорити та затвердити зміни до семи обласних програм та показників обласного бюджету Львівської області на 2019 рік, не важко припустити, що основна «битва» відбудеться ще до обідньої перерви.

Тим більше, що усі сторони протистояння мали усе літо, аби як слід підготуватися до неї. Не зайве нагадати, що епопея зі звітом голови Львівської облради Олександра Ганущина наприкінці травня та його конфлікт на цьому тлі із власним заступником Володимиром Гірняком не завершилися ні схваленням звіту, ані закриттям сесії.

Отож, тепер йдеться про звіти затсупників. Проекти рішень про заслуховування звітів заступників голови обласної ради Андрія Білоуса та Володимира Гірняка були зареєстровані на сайті Львівської обласної ради ще 28 травня, а самі документи передбачають як взяття до відома звітів обох заступників, так і визнання їхньої роботи задовільною чи незадовільною. Останнє, у випадку підтримки двома третинами голосів депутатів, означає висловлення недовіри очільникам та їх відставку. Тож є підстави припустити, що синхронна поява цих проектів рішень свого часу стали своєрідною відповіддю-«атвєткою» голови обласної ради своїм заступникам, які у травні спробували здійснити, на думку О.Ганущина, «переворот».

Тоді ж у кулуарах ЛОР почали обговорювати прізвища можливих нових заступників голови обласної ради. Однак якщо до літніх канікул найбільш ймовірними з них називали кандидатури рухівця Богдана Гагалюка та безпартійного Івана Собка, який є членом фракції партії «Самопоміч», то нині обговорюються вже інші кандидатури.

Оскільки 35-річний І. Собко, який весною був заступником голови бюджетної комісії ЛОР та заступником керуючого справами виконавчого апарату облради за цей час пішов на підвищення, ставши одним із заступників голови Львівської облдержадміністрації, його кандидатуру мав би замінити інший представник фракції партії «Самопоміч» як другої за чисельністю в обласній Раді. Ще одним кандидатом у заступники, за версією джерел в облраді, може стати представник фракції «Батьківщина» Юрій Гудима.

Але ці кандидатури стануть актуальними лише в разі «провалу» звітів обидвох заступників Олександра Ганущина. Точніше, як свідчить практика ЛОР, не стільки самих звітів, до яких у таких випадках мало хто прислухається, як вміння самих заступників зібрати на свою підтримку відповідну кількість голосів (адже і В. Гірняк, і А.Білоус представляють нечисельні фракції, голоси яких не є вирішальними).

Як розповів в інтерв'ю «ВЗ» сам голова Львівської обласної ради Олександр Ганущин, «новий сезон у Львівській облраді буде політичним. У порядку денному — звіти моїх заступників. Думаю, будемо ухвалювати кадрові рішення, зокрема щодо перебування їх на посаді. Принаймні такими є настрої у депутатському корпусі».

Тоді ж він натякнув, що «із цього питання тривають консультації. Тому наразі не готовий сказати, чи звільнення стосуватиметься одного мого заступника, чи двох»… І це – ще одне підтвердження як того, що заміна заступників є його своєрідною помстою та спробою реваншу за страх, пережитий у травні, так і того, що, як і тоді, збирання необхідних голосів зараз триває з усіх трьох боків: на скільки назбирає, стількох й відставить.  

Додамо лишень, що знаючі люди у владі кажуть, що відставка заступників (або принаймні одного з них - Володимира Гірняка) - справа вирішена.  Власне, голосів Солідарності, УКРОПу, Самопомочі, Батьківщини, УКРОПу, НРУ та позафракційних для цього цілком вистачає.  

Юрій НИКОРАК.

  • Обговорення

    Завантаження плагіну facebook...

    ТОП

    ФОТО

    Відео

    У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

    Коментар

    Блоги

    Мирослав Дністрянський

    СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

    Михайло Цимбалюк

    Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

    Василь Чорний

    Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

    Підпишіться на WestNews.info у Facebook: