• Головна
  • Новини
  • Жителі селища на Волині скаржаться на забруднення повітря від лушпиння кукурудзи: що кажуть екологи

13.11.2021, 11:59

Жителі селища на Волині скаржаться на забруднення повітря від лушпиння кукурудзи: що кажуть екологи

Третій рік поспіль у сезон сушіння кукурудзи жителі селища Іваничі скаржаться на забруднення повітря, вулиць і будівель. Із заявою люди звернулися до Державної екоінспекції в області.

Про це пише Суспільне.

Як розповів виданню заступник начальника екоінспекції області Сергій Дудка, зерносушильний комплекс на території селища Іваничі запрацював 2018-го. Його збудували у промисловій зоні, — каже голова громади Лідія Томашевська.

Минулого року у громаді надсилали запит на підприємство. "Там дали відповідь, що є дозвіл, що ці викиди лушпиння кукурудзи — органічні та вони не створюють небезпеки для громадян і навколишнього середовища", — розповідає голова громади.

Додає: перед тим, як видавався дозвіл на роботу підприємства у 2020 році проходили громадські слухання. Жодних зауважень до документів не було. Робота підприємства отримала громадське схвалення.

Місцева жителька Марія Чура розповідає, щоосені впродовж трьох останніх років селище Іваничі засипає кукурудзяним лушпинням, яке летить із елеватора поряд. Її будинок орієнтовно за 200 метрів від підприємства.

"Мало того, що це на подвір’ї, на терасі, воно також і на даху. Під дахом утворюються пари і воно починає іржавіти. Пройде рік, два, дах заіржавіє, бо він із бляхи і хто має нам компенсувати ці збитки?" — каже жінка.

Із серпня по грудень на зерносушильному комплексі в Іваничах сушать ріпак, пшеницю і кукурудзу. Процес автоматизований, — розповідає оператор елеватора Сергій Буліта. Каже, під виробничого процесу залучені всі наявні фільтри, які працюють безперервно. "Їх щоразу перевіряють, в якому вони стані, чи всі двигуни працюють. Є датчики, в разі якщо якась зупинка сушка виключається", — каже оператор.

Директор підприємства Микола Павлюк розповів: найбільше органічних решток лишається від сушіння кукурудзи. Нині фільтри збирають 95-98% решток.

Звернення для отримання погодження щодо проведення перевірки на підприємстві в обласній екоінспекції направили до центрального органу влади, — каже заступник начальника екоінспекції області Сергій Дудка. З його слів, після погодження відбудеться перевірка. У разі виявлення порушень, відповідні особи будуть притягнені до відповідальності.

На розгляд звернення громадян законом передбачено 30 днів. На зерносушильному комплексі в Іваничах сезон заготівлі кукурудзи завершиться орієнтовно за тиждень.

  • ,
  • Обговорення

    Завантаження плагіну facebook...

    ТОП

    ФОТО

    Відео

    У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

    Коментар

    Блоги

    Мирослав Дністрянський

    СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

    Михайло Цимбалюк

    Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

    Василь Чорний

    Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

    Підпишіться на WestNews.info у Facebook: