• Головна
  • Новини
  • ЄБРР зберіг прогноз зростання економіки України на рівні 3,5%

04.11.2021, 16:59

ЄБРР зберіг прогноз зростання економіки України на рівні 3,5%

Європейський банк реконструкції та розвитку (ЄБРР) очікує зростання української економіки на 3,5% щороку в 2021-2022 роках. Низькі темпи реалізації реформ та вакцинації від COVID-19 залишаються ризиками для прогнозу зростання, йдеться в опублікованому сьогодні новому звіті ЄБРР про регіональні економічні перспективи.

Про це пише УНН.

"Відновлення економіки України, ймовірно, прискориться в останні місяці 2021 року... Згідно з прогнозом Банку, внутрішній валовий продукт (ВВП) країни зростатиме на 3,5% щороку в 2021-2022 роках. У 2021 році цьому зростанню сприятимуть великий врожай зернових та нормалізація ділової активності, але повільні темпи реалізації реформ та вакцинації від COVID-19 залишаються основними ризиками для цього прогнозу", - йдеться у звіті ЄБРР.

При цьому аналітики ЄБРР вказують, що тривалий локдаун на початку 2021 року призвів до падіння ВВП України на 2,2% у першому кварталі порівняно з першим кварталом минулого року, але вже у другому кварталі відбулося зростання на 5,7%.

Цьому відновленню сприяло двозначне зростання обсягів споживання домогосподарств та інвестицій, а також потужне зростання цін на основну експортну продукцію, передусім зернові та залізну руду. Зростання експорту забезпечило профіцит поточного рахунку, що призвело до збільшення обсягів іноземної валюти та зміцнення гривні, повідомили у ЄБРР.

Інфляція зростала у 2021 році і сягнула 11% у вересні на тлі зростання цін на продукти харчування та енергоносії. У зв’язку з цим Національний банк України був змушений посилювати монетарну політику і в поточному році підвищив облікову ставку вже чотири рази, внаслідок чого вона збільшилася з 6% на початку року до 8,5% у вересні, додали у Банку.

Національний банк України переглянув прогноз зростання економіки у 2021 році з 3,8% до 3,1%.

  • Обговорення

    Завантаження плагіну facebook...

    ТОП

    ФОТО

    Відео

    У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

    Коментар

    Блоги

    Мирослав Дністрянський

    СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

    Михайло Цимбалюк

    Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

    Василь Чорний

    Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

    Підпишіться на WestNews.info у Facebook: