• Головна
  • Новини
  • Який вплив має законопроєкт №5600 на ціни на нерухомість?

27.07.2021, 15:29

Який вплив має законопроєкт №5600 на ціни на нерухомість?

Верховна Рада України 1 липня 2021 року ухвалила в першому читанні урядовий законопроєкт №5600 “Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень”. 

Цей законопроєкт передбачає низку змін у Податковому кодексі України, та прогнозує підвищення податків на продаж і покупку нерухомості. На кого вплине дане нововведення та які ризики для галузі продажу нерухомості? Чи стане законопроєкт перешкодою для покупців, які планують купити квартиру у Львові

Кого стосується законопроєкт №5600?

За інформацією з офіційних джерел, міністр фінансів України зазначав, що законопроєкт №5600 стосується компаній, що займаються продажем нерухомості та не сплачують податки. А також, що нові правила оподаткування не стосуватимуться пересічних українців, адже вони не являються платниками ПДВ. 

Проте, закон все ж торкнеться фізичних осіб, які купують та продають понад 3 квартири протягом року. Адже такий оборот нерухомості, що знаходиться у власності однієї особи — може свідчити про незаконну бізнес-діяльність. 

Якщо у другому читанні законопроєкт № 5600 буде ухвалений — фізичні особи, які продаватимуть понад два об’єкти нерухомості, повинні сплатити 18% ПДФО та 1.5% військового збору з кожної наступної угоди. На даний час податкова ставка з продажу вторинної нерухомості становить лише 5%.

Згідно з основними положеннями нового законопроєкт значно збільшується число операцій з нерухомістю, які будуть обкладені ПДВ. Також скасовується пільга, що дозволяє уникнути сплати податку під час продажу нерухомості на вторинному ринку. Після прийняття закону всі юридичні особи повинні сплачувати 20% ПДВ від кожної угоди.

Який вплив нового законопроєкту на ринок нерухомості?

Українські експерти прогнозують, що в результаті даних нововведень, ціна на квартири може зрости до 35%. Якщо точніше, то прогнозована вартість квартир, після ухвалення законопроєкту, для покупців збільшиться:

На первинному ринку до 20%;

На вторинному до 10-15%.

Також представники компаній-забудовників вказують на такі негативні наслідки для галузі нерухомості:

Значне зростання вартості квадратного метра;

Критичне зменшення обсягів будівництва;

Скорочення попиту на покупку житла в новобудовах.

Варто враховувати, що в другому читанні може бути прийнятий виправлений законопроєкт з новими умовами, які можуть як негативно, так і позитивно вплинути на ситуацію на українському ринку нерухомості.

А.В.

  • Обговорення

    Завантаження плагіну facebook...

    ТОП

    ФОТО

    Відео

    У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

    Коментар

    Блоги

    Мирослав Дністрянський

    СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

    Михайло Цимбалюк

    Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

    Василь Чорний

    Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

    Підпишіться на WestNews.info у Facebook: