• Головна
  • Новини
  • Хорватія продовжить мораторій на продаж землі іноземцям

29.09.2019, 15:33

Хорватія продовжить мораторій на продаж землі іноземцям

Хорватія незабаром подасть запит до Європейської комісії щодо продовження семирічного мораторію на продаж сільськогосподарських земель іноземцям.

Про це повідомляє finance.ua.

“Запит перебуває на стадії перекладу, через кілька тижнів, можливо, до кінця місяця, він буде відправлений”, – сказав помічник міністра сільського господарства Крунослав Караліч в парламентському комітеті з питань сільського господарства.

У червні 2020 року закінчується семирічний мораторій на продаж державних і приватних сільгоспугідь іноземним громадянам та іноземним юридичним особам.

Мораторій, який набрав чинності після вступу Хорватії до ЄС в 2013 році, спрямований на захист хорватських фермерів від глобальної конкуренції. На підставі Угоди про вступ до ЄС у 2011 році Європейська комісія дала Загребу можливість продовжити мораторій ще на три роки.

У липні законодавці Хорватської селянської партії скаржилися на те, що уряд не хоче продовжувати мораторій. Глава партії Крешо Беляк попередив, що нездатність продовжити мораторій “відкриває двері іноземному капіталу”, і хорватські фермери не зможуть конкурувати.

З огляду на те, що багато сільських районів Хорватії занедбані, є побоювання, що сільськогосподарські землі, які набагато дешевші, ніж в інших державах-членах ЄС, легко потраплять в руки великих сільськогосподарських іноземних інвесторів.

Хорватія має загалом 2 695 037 га сільгоспугідь. Хоча вартість сільськогосподарських земель в Хорватії оцінюється більш ніж в 9 мільярдів євро, останні дані Євростату свідчать, що ціна за гектар в країні набагато нижча від середньої по ЄС

Ціни за гектар сільгоспугідь у Хорватії становлять 2809 євро, дешевше тільки в Румунії (2735 євро) і Естонії (1958 євро).

Країни ЄС по-різному діють в питанні продажу землі іноземцям. Прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан заборонив продаж сільськогосподарських земель іноземцям, змінивши Конституцію.

Словенія, Румунія, країни Балтії і Данія мають в своїх законах положення, які ускладнюють або унеможливлюють продаж землі. Однак після спроб продовжити мораторій з боку Болгарії, Словаччини, Угорщини, Латвії та Литви Європейський парламент почав процедуру розслідування “через обмеження конкуренції”.

  • ,
  • Обговорення

    Завантаження плагіну facebook...

    ТОП

    ФОТО

    Відео

    У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

    Коментар

    Блоги

    Мирослав Дністрянський

    СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

    Михайло Цимбалюк

    Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

    Василь Чорний

    Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

    Підпишіться на WestNews.info у Facebook: