• Головна
  • Новини
  • Вже скоро 4 роки, як мешканці Басівки та Годовиці не можуть повернути свою землю

18.10.2019, 15:05

Вже скоро 4 роки, як мешканці Басівки та Годовиці не можуть повернути свою землю

Сьогодні, 18 жовтня, у Львівській ОДА відбулось засідання робочої групи з питання можливого порушення законних прав мешканців сіл Басівка та Годовиця Пустомтівського району щодо можливості користування та передачі у  власність земельних ділянок на території сільської ради.

Відтак, за результатами засідання, заступник голови Львівської ОДА Юрій Холод  доручив членам робочої групи до 29 жовтня більш детально опрацювати порушене питання з метою подальшого врегулювання ситуації.

“Прошу оперативно вивчити інформацію та залучити відповідальні департаменти для перевірки, у чиєму користуванні перебувають земельні ділянки, про результати доповісти на наступному засіданні”, - підкреслив Юрій Холод.

Зазначимо, наступне засідання робочої групи відбудеться 6 листопада.

Нагалдаємо, у лютому прокуратура Львівської області повідомила, що "впродовж 2013-2014 років головним управлінням Держземагенства у Львівській області на території Годовицько – Басівської сільської ради видано 273 накази на розробку землевпорядної документації на площу понад 161 га та 161 наказ про затвердження проектів землеустрою щодо відведення земельних ділянок площею 140 га.

Близько 200 мешканців сіл Годовиця та Басівка у серпні 2013 року звертались до головного управління Держземагенства у Львівській області щодо відведення їм земельних ділянок сільськогосподарського призначення державної власності за межами населеного пункту. За наслідками розгляду їх звернень вказаним державним органом обґрунтовано прийнято рішення про відмову у наданні такого дозволу у зв’язку з наявністю судового спору по земельній ділянці.

В подальшому, протягом листопада-грудня 2013 року та січня 2014 року, після вирішення судового спору, головним управлінням Держземагенства у Львівській області за результатами розгляду клопотань інших громадян про надання земельних ділянок вказаної категорії видано 273 накази про надання дозволу на розробку землевпорядної документації на загальну площу понад 161 га та передано у власність (користування) 161 громадянину земель площею 140 га., з яких 80 є мешканцями сіл Годовиця та Басівка.

Водночас, за результатами перевірки вказаних наказів головного управління Держземагенства у Львівській області встановлено, що 10 з них прийнято з порушенням вимог ст.116 Земельного кодексу України на загальну площу близько 2 га. У зв'язку з цим, прокуратурою Львівської області готується 10 позовних заяв щодо визнання недійсними і скасування наказів та державної реєстрації права власності на вказані земельні ділянки.

Крім цього, за зверненнями голів Годовицько – Басівської, Сокільницької, Лисиничівської та Сороки, прокуратурою Львівської області проведено перевірку з приводу законності відведення головним управлінням Держземагенства у Львівській області земель сільськогосподарського призначення за межами населеного пункту та з інших питань.

У ході її проведення встановлено, що службові особи відділу Держземагенства у Пустомитівському районі, зловживаючи службовим становищем, в порушення вимог ст. 118 Земельного кодексу України, погоджували проекти землеустрою щодо відведення земельних ділянок у власність для ведення особистого селянського господарства, які розташовані за межами населених пунктів на території Годовицько – Басівської, Лисиничівської, Сороки – Львівської та Сокільницької сільських рад, без урахування розроблених та затверджених генеральних планів вказаних населених пунктів та іншої містобудівної документації.

Відтак, це призвело до незаконної передачі у власність земельних ділянок громадянам та спричинило тяжкі наслідки охоронюваним законом державним інтересам.

З огляду на викладене, 24 січня поточного року (2014-го) за даним фактом органами внутрішніх справ області розпочато досудове розслідування за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ст. 364 ч. 2 КК України (зловживання владою або службовим становищем, що спричинило тяжкі наслідки).

Учора, 13 лютого (2014 року), в межах розслідування даного кримінального провадження процесуальним керівником прокуратури підготовлено клопотання про накладення арешту на всі земельні ділянки, які неправомірно були розподілені посадовцями відділу Держземагенства області. Сьогодні це клопотання розгядатиметься у суді". 

  • Обговорення

    Завантаження плагіну facebook...

    ТОП

    ФОТО

    Відео

    У Повітряних силах пояснили, чому "шахеди" долітають аж до Львова

    Коментар

    Блоги

    Мирослав Дністрянський

    СИСТЕМА ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ Й МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ Й СУПЕРЕЧНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ

    Михайло Цимбалюк

    Бюрократи, що прикриваються євроінтеграцією

    Василь Чорний

    Псевдосоціологія від проросійських ресурсів: розбір і спростування фейку

    Підпишіться на WestNews.info у Facebook: